KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Életfogytiglan az utolsó szaringázos merénylőnek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
Életfogytiglant kapott az Aum Shinrikyó szekta 17 évig bujkáló tagja.

Az 1995. március 30-án a tokiói Kaszumigaszeki metróállomásra összességükben 12 halottal, ötven súlyos sérülttel és mintegy ezer átmeneti látásproblémával küzdő utassal futottak be a szerelvények. A szerelvényekre az előző állomáson helyeztek tömény szaringázt tartalmazó nylonzacskókat.

A japánok jó megfigyelők. Az életben maradt utasok vallomásaiból kiderült, hogy a merénylők sapkát, szemüveget és a megfázáskor használatos gézmaszkot viseltek arcuk elfedésére. A Kaszumigaszeki előtti állomásokon – pár pillanattal az indulás előtt – esernyőik hegyével kiszúrták a padlóra helyezett nylonzacskókat, majd sietve leszálltak. Mire a különböző irányból induló szerelvények a következő állomásra értek, a színtelen, szagtalan gyilkos ideggáz hatására a padlón holtak hevertek, haldoklók vonaglottak. Rémült és sérült emberek tódultak a peronokra. Az állomás körüli utcákat megtöltötték a mentőkocsik, a katasztrófavédelem emberei és a kiérkező rendőrök.

A japán rendőrség forró nyomon indult, és hamar eljutott az Aum Shinrikyó (Igazhívők) nevű szektához, amelynél más bűnügyek miatt épp a következő napokban készültek házkutatásra. A kormány megdöntésére készülő szekta ekkorra már szinte állam volt az államban. A szektafőnök, Aszahara Sókó (valódi neve Macumoto Csizuo) kinevezte saját „minisztereit”. Volt saját „rendőrsége”, „elhárítása”, sőt „belső elhárítása” is! Ez a „játék” halálosan komoly volt. Az önkontrollt veszített gyülekezet szinte a bűntető törvénykönyvben szereplő minden bűnt kipróbált, s a gyilkosságtól sem rettent vissza. Végső célként a félvak guru rajtaütést tervezett a törvényes kormány ellen. Ehhez két, mintegy 2 méter hosszú, pilótanélküli, távirányítású helikoptert kívánt használni, amelyek a parlament körül keringve az épületet elárasztják gyilkos gázzal.

A szaringáz első próbáját a szekta vidéken rendezte meg. Egy ellene ítélkező bírót kívántak likvidálni otthonában. Bár ő életben maradt, több szomszédja belehalt a kísérletbe. A metróbeli gáztámadás volt a kormány elleni akció tulajdonképpeni főpróbája. A guru terve szerint a szektatagok összehangolt támadásának eredményeképpen, a különböző irányokból érkező metrószerelvényeknek halottakkal telve kellett volna megérkezniük a metró-csomópontra. Az így kirobbant pánik nyomán már a kormány likvidálása és a hatalomátvétele volt a cél.
A hivatalos szervek a gyilkos szekta vezetőit és tömeggyilkos akcióinak résztvevőit elfogták és vád alá helyezték. A szektavezér, Aszahara Sókó bűnlajstroma olyan hosszúnak bizonyult, hogy ügyeinek tárgyalása tíz évig tartott. A bíróság halálra ítélte, s ugyancsak halálbüntetéssel sújtotta a vezér tizenegy társát is. Az igazságszolgáltatás elől csak hárman tudtak megszökni. A két férfi és egy nő több, mint másfél évtizedig álltak a japán körözési lista élén. Külön-külön, új személyazonossággal kezdtek új életet. Bár a közvélemény szerint külföldre menekültek, nem hagyták el Japánt. A rejtőzködés éveiben az életük regényesen alakult.
Időközben a guru ügyvédei minden fellebbezési lehetőségből kifogytak, és az ellene hozott halálos ítélet jogerőre emelkedett. Fennállt a lehetősége, hogy azt rövidesen végre is hajtják. Ekkor már tizenhatodik éve bujkált a három szökevény, ám a szekta és annak vezére iránti hűségük töretlen maradt. Akképpen gondolkodtak – joggal –, hogy legalább hat évvel meghosszabbíthatják a vezér életét, ha kétévenként feladják magukat a hatóságoknak. Az ellenük folyó büntetőeljárás alatt ugyanis nem végezhetik ki a gurut, mert tanúként szükség lesz rá. Az egyik férfi, Hirata Makoto, 16 évi bujkálás után 2011. szilveszter éjszakáján egy tokiói rendőrőrsön feladta magát. a szökevények ismét reflektorfénybe kerültek. Felgyorsultak az események, s a sors áthúzta számításaikat. Következő év júliusában feljelentés alapján elfogták a szökevényhármas női tagját, Kikucsi Naokot. Forró nyomon indult hajtóvadászat az utolsó körözött személy, Takahasi Kacuja ellen, s rövidesen az ő csuklóján is kattant a bilincs.
A közelmúltban zárultak az ellenük indult bűnvádi eljárások. Mindhárman börtönbüntetést kaptak. Az utolsóként vádlottak padjára kerülő, 57 éves Takahasi Katsuya a vád szerint sofőrként vett részt a metróban történt gáztámadásban, amelynek immár 16 halálos áldozata és többezer sérültje van. A férfi azzal védekezett, hogy nem volt tudomása, hogy a felhasznált anyag szaringáz. Ezen felül azzal is megvádolták, hogy 1995-ben társaival együttműködve bombát küldött az akkori tokiói kormányzónak, Aoshima Yukiónak. Életfogytiglani börtönt kapott.

A II. világháború utáni békeidőben az Aum Shinrikyó szekta tömeggyilkossága volt Japánban a legszörnyűbb és legnagyobb mértékű bűneset. A szektatagok ellen hozott utolsó ítélet jogerőre emelkedésével lezárult Japán eme sötét korszaka. Egyben minden akadály elhárult a szörnyűségek kitervelője, Asahara Sókó kivégzése elől. Vele együtt tizenkét bűnös várja halálsoron ítéletének végrehajtását.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: