KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Élelmezési gondot okozhat az ammóniavezeték felrobbantása – Draghi nyugati győzelmet akar Ukrajnában

Élelmezési gondot okozhat a Togliatti-Odessza között húzódó ammóniavezeték felrobbantása, hiszen az ammónia a műtrágya alapanyaga, Oroszország pedig a világ második legnagyobb ammóniatermelője és exportőre – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) attól tart, hogy a vezeték felrobbantása miatt meghiúsulhat a 2022. július 22-én kötött isztambuli gabonaexport egyezmény is, hiszen az ammónia export szerves részét képezte az időről-időre meghosszabbított megállapodásnak.

A vezeték évente öt millió ember élelmezéséhez szükséges két millió tonna ammóniát szállított

Az ukrán diverzáns alakulat által hétfőn felrobbantott létesítmény helyreállítása egy-három hónapig is eltarthat attól függően, hogy a szerelők hozzáférhetnek-e.

Ukrajna és nyugati támogatói továbbra is az oroszok nyakába szeretnék varrni a kahovkai gát és a togliatti ammóniavezeték tönkretételét. A kercsi híd és az Északi Áramlat 2 gázvezeték felrobbantása után most is megpróbálják elhitetni az emberekkel, hogy nem ők a ludasok, hanem az oroszok robbantgatják saját infrastruktúrájukat.

Oroszgyűlöletében több nyugat-európai kormány odáig jutott, hogy nemzetközi jogilag igazolta az ukrán hadvezetés orosz városok, köztük Belgorod és Moszkva ellen intézett terrortámadásait, s szemet hunyt olyan kijevi tervek felett, mint amilyen a Magyarországra olajat szállító Barátság vezeték felrobbantása volt.

Az USA vezette nyugati szövetségi rendszer továbbra is elutasítja a kiegyezést Moszkvával. Hogy miért, Mario Draghi volt olasz miniszterelnök fogalmazta meg a legvilágosabban a Massachusetts University of Technology-n tartott beszédében. Draghi szó szerint a következőket mondta:

„Ukrajna brutális orosz inváziója nem pillanatnyi őrültség következménye, hanem Vlagyimir Putyin előre megfontolt lépése volt. Nemzetközi csapást akart mérni az Európai Unióra. Az EU alapértéke a béke, a szabadság és a demokratikus szuverenitás tisztelete. Ezért az Egyesült Államoknak, Európának és szövetségeseiknek nincs más választásuk, mint szavatolni Ukrajna győzelmét ebben a háborúban. Elfogadni az orosz győzelmet, végzetes csapást jelentene az Európai Unióra. Zavaros kiegyezésbe bocsátkozni Moszkvával, végzetesen meggyengítené a határmenti államokat, és azt üzenné az autokratáknak, hogy az EU kész kompromisszumot kötni arról, ami a lényege. Egy ilyen kiegyezésbe bocsátkozni jeladás volna keleti partnereinknek, hogy elkötelezettségünk szabadságuk és függetlenségük mellett nem is olyan szilárd. Európának azért kell megnyernie ezt a háborút, hogy szilárd béke teremtődjék, bár a kilátás rá bizonytalannak tűnik. Az orosz invázió Putyin elnök hosszú távú deliráló stratégiájának része. Vissza akarja szerezni a Szovjetunió egykori befolyását. Kormányának fennmaradása attól függ, sikerrel jár-e. Belső politikai változásra volna szükség ahhoz, hogy Moszkva felhagyjon céljaival, ám semmi sem utal arra, hogy ilyen változás bekövetkezik” – idézte Mario Draghi szavait a Magyar Békekör tudósítója.

Ez is érdekelheti:  Egy másik lövedék is eltalálta Trumpot - egy közeli épület tetejéről lőtt a merénylő (videó 18+)

Róma, Moszkva, 2023. június 8. csütörtök (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük