KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Bloomberg: két EU-tagállam ellenzi az ukrán tagjelöltséget

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Miközben az Európai Bizottság a jövő héten valószínűleg azt fogja javasolni, hogy Ukrajna kapja meg a tagjelölti státuszt, Dánia és Hollandia blokkolhatja ezt a lépést az uniós tagság felé – jelentette csütörtökön a Bloomberg. Dán tisztviselők állítólag aggódnak Ukrajna korrupcióval és jogállamisággal kapcsolatos “eredményei” miatt.

Ukrajna februárban nyújtotta be csatlakozási kérelmét az EU-hoz, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke áprilisban kijelentette, hogy “néhány héten belül” döntés születhet arról, hogy Kijev hivatalosan is megkapja-e a tagjelölti státuszt.

Bár a Bizottság várhatóan a jövő héten nyilvánít véleményt Ukrajna tagjelöltségéről, és az uniós vezetők várhatóan egy héttel később, Brüsszelben vitatják meg a kérdést, a folyamat nem biztos, hogy olyan zökkenőmentes lesz, mint ahogy azt von der Leyen ígérte.

TÖBB NÉV NÉLKÜL NYILATKOZÓ TISZTVISELŐ A BLOOMBERGNEK ELMONDTA, HOGY BÁR AZ EU TAGÁLLAMAINAK TÖBBSÉGE HAJLANDÓ TÁMOGATNI UKRAJNA TAGJELÖLTI STÁTUSZÁT, NÉHÁNYAN – KÖZTÜK HOLLANDIA – ELLENZIK AZT.

A hírügynökség által látott diplomáciai jegyzék szerint Dánia azt közölte, hogy Ukrajnának “alapvetően javítania kell a jogalkotási és intézményi keretein” a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok, a kisebbségvédelem és a korrupcióellenes politika terén, mielőtt tagjelöltnek tekinthetnénk.

Kijev “általában véve nagyon korai stádiumban van” az EU-hoz történő csatlakozásra való felkészültségét illetően – folytatódott a feljegyzés.

UKRAJNA A LEGKORRUPTABB ORSZÁG EURÓPÁBAN ÉS AZ EGYIK LEGKORRUPTABB A VILÁGON. KORMÁNYÁT BÍRÁLJÁK, MERT AZ OROSZORSZÁGGAL FENNÁLLÓ KONFLIKTUS KEZDETE ÓTA BETILTOTTA A POLITIKAI ELLENZÉKET, ÉS DISZKRIMINÁLJA AZ OROSZ AJKÚAKAT.

Miközben számos uniós ország figyelmeztetett arra, hogy Ukrajna teljes jogú uniós tagsága sok évet vehet igénybe, még a tagjelölti státusz első lépése is “nagyon messze lehet” – jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök a múlt hónapban a törvényhozók előtt tartott hágai beszédében. Rutte arra is figyelmeztetett, hogy ha Ukrajnának “gyors utat” biztosítanának a tagsághoz – ahogyan azt néhány kelet-európai állam és Írország is támogatta -, az igazságtalan lenne az olyan tagjelöltekkel szemben, mint Törökország és Montenegró, amelyek évtizedek óta várnak.

Ez is érdekelheti:  "A gyerekek ennél jóval többet érdemelnek" - bizony...

Törökország például 1987-ben kérte az uniós tagságot, és 1999-ben kapta meg a tagjelölti státuszt. A tagságról folytatott tárgyalások azóta megrekedtek.

Orosz Hírek

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük