KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Biden: A Nyugat mindent megtett Ukrajnáért

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Washington és szövetségesei kimerítették az Ukrajna felfegyverzésére és felkészítésére tett erőfeszítéseiket az orosz erőkkel szembeni ellentámadásra – állította Joe Biden amerikai elnök, miután a Fehér Házban találkozott Rishi Sunak brit miniszterelnökkel.

„Mindent megtettünk, amit csak tudtunk, kollektíven, de egyénileg is az Egyesült Államokban, hogy felkészítsük és támogassuk őket …”

– mondta Biden csütörtökön újságíróknak a Sunakkal tartott közös sajtótájékoztatón Washingtonban.

Kijev akadozó támadási kísérleteit „egy alakulóban lévő helyzetnek nevezte, amellyel kapcsolatban „nagyon optimisták vagyunk”.

Az amerikai elnök annak a hírnek a tükrében tette megjegyzéseit, hogy az ukrán erők „jelentős” veszteségeket szenvedtek, miközben az orosz védelmi vonalak áttöréséért küzdenek a volt szovjet köztársaságban. A CNN csütörtökön elismerte, hogy az ukrán csapatok „a vártnál nagyobb ellenállásba” ütköznek, és nehezen tudják átvezetni a nyugatiak által szállított járműveiket az aknamezőkön.

A régóta tárgyalt ellentámadás a jelek szerint vasárnap nagyszabású támadással kezdődött, de az orosz erők részéről megsemmisítő tűzerőbe ütközött. Kijev elismerte, hogy erői egyes területeken „támadó akciókra tértek át”, de a kudarcokról és veszteségekről szóló állításokat orosz propagandának minősítette.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán erők több mint 3700 katonát, 52 harckocsit és több száz páncélozott járművet veszítettek támadásaik első három napja alatt. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden azt mondta, hogy ugyanebben az időszakban csak 71 orosz katona vesztette életét. Csütörtökön hozzátette, hogy az ukrán 47. gépesített dandár visszavonult, miután 350 embert és 30 harckocsit vesztett a legutóbbi támadásban a zaporozsjei fronton.

Arra a kérdésre, hogy számít-e arra, hogy a republikánusok által ellenőrzött kongresszus újabb finanszírozási jóváhagyásokat ad az Ukrajnának nyújtott segélyek folytatásához, Biden „rendíthetetlen támogatást” ígért Kijevnek. A törvényhozók 2022 februárja óta 113 milliárd dollárnyi segélyt hagytak jóvá Ukrajnának. A NATO-tagok a jövő hónapban Vilniusban tartandó csúcstalálkozón tervezik megvitatni a Kijevnek tett hosszú távú biztonsági kötelezettségvállalásokat.

„A cél a hosszú távú biztonság, hogy a háború befejezése után elrettentsük a jövőbeni [orosz] agressziót, és mi ezt a célt szolgáljuk azzal, hogy Ukrajnának most támogatást nyújtunk a harctéren, és segítünk nekik megerősíteni a hadseregüket hosszú távon”

– mondta Biden.

„Hiszem, hogy rendelkezni fogunk a szükséges finanszírozással ahhoz, hogy támogassuk Ukrajnát, ameddig csak szükséges”.

Biden azzal érvelt, hogy bár egyes törvényhozók kétségbe vonják, hogy az Egyesült Államoknak továbbra is segítséget kell-e nyújtania Ukrajnának, ő úgy látja, hogy széles körű egyetértés van abban, hogy milyen következményekkel járna, ha nem tenné ezt.

Sunak a brit védelmi kiadások növelését méltatta, mondván:

„Szerencsések vagyunk, hogy Amerika befektetett az európai biztonságba, de meg kell osztanunk a terheket Önökkel együtt”.

Annak a meglátásának adott hangot, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök arra játszik, hogy a NATO-tagok megunják Kijev támogatását.

„Szerintem ez egy erős jelzés neki, hogy nincs értelme arra várni. Nem megyünk sehova. Addig leszünk itt, ameddig csak kell”.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen Joe Biden / Fotó: AP / Joe Biden amerikai elnök hivatalosan bejelentette, hogy indul a 2024-es újraválasztáson. A bejelentést egy háromperces videóban tették meg, ahol Biden a szabadság védelméről beszélt, és azt mondta: „Végezzük be a munkát”. (április 25.)

One thought on “Biden: A Nyugat mindent megtett Ukrajnáért

  1. Az USA harcolni fog az utolsó ukrán katonáig és az európaiak utolsó centjéig.

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: