KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Bekérették az orosz külügyminisztériumba az amerikai, a brit és a kanadai nagykövetet

Bekérették az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada nagykövetét az orosz külügyminisztériumba – közölte az orosz diplomáciai tárca kedden.

„Az Oroszország belügyeibe való durva beavatkozással és a diplomáciai státuszukkal összeegyeztethetetlen tevékenységgel kapcsolatban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada nagykövetét beidézték a külügyminisztériumba”

– áll a közleményben.

A minisztérium egyéb részletet nem közölt. A három misszióvezető hétfőn a 25 évi szabadságvesztésre ítélt Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki politikus és újságíró szabadon bocsátását követelte a moszkvai városi bíróság lépcsőjén.

A 41 éves, orosz-brit kettős állampolgárságú Kara-Murzát hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások terjesztése címén ítélték el. A politikus Vlagyimir Dzsabarov, az orosz felsőház külügyi bizottságának első elnökhelyettese szerint személyesen részt vett az orosz gazdaságot, valamint a tisztségviselőket, közszereplőket és családtagjaikat sújtó szankciók kidolgozásában.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hétfő este kiadott állásfoglalásában az orosz belügyekbe való közvetlen beavatkozásnak minősítette a három nagykövetnek a Kara-Murza ellen kihirdetett ítélet nyomán tett nyilatkozatát. Elfogadhatatlannak nevezte Deborah Bronnert brit nagykövetnek a verdiktet követően elhangzott, az elítélt azonnali szabadon bocsátását követelő kijelentéseit, és óvta a brit hatóságokat a nemzetközi jogvédelmi kérdések átpolitizálásától.

„Lehetetlen ezeket a lépéseket másnak nevezni, mint az orosz igazságszolgáltatásra való nyomásgyakorlási kísérletnek. Nem világos, hogy a brit diplomaták milyen alapon ítélkeznek más országok állampolgáraival szemben hozott bírósági ítéletek méltányosságának ügyében egy olyan joghatóságnál, amelynek nincs köze Londonhoz”

– tette hozzá.

Zaharova a „cinizmus csúcsának” nevezte, hogy az amerikai és a kanadai nagykövet is Kara-Murza szabadon bocsátását követelte, miközben – mint írta – náluk odahaza „szégyentelenül” megsértik az emberi jogokat és üldözik a másként gondolkodókat.

A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy a nyugati országok azon lépéseit, amelyeknek a célja az ellenségeskedés és viszály szítása az orosz társadalomban, a lehető legerélyesebben vissza fogják szorítani, azokat a diplomatákat pedig, akik a felforgatásban részt vesznek, ki fogják utasítani Oroszországból.

Ez is érdekelheti:  Szijjártó Péter: az EU nyugat-balkáni bővítése nagy lökést adna a kontinens biztonságának

Kara-Murza orosz ellenzékiként rendszeres vendége volt a Kreml-ellenes fórumoknak Európában és az Egyesült Államokban. Együttműködött a 2015-ben meggyilkolt Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikussal, és saját műsora volt a független hangvételű Eho Moszkvi rádióban.

Az elítélt idősebb Vlagyimir Kara-Murza (1959-2019) neves újságíró és ellenzéki aktivista fia. Támogatói szerint 2015-ben és 2017-ben mérgezési kísérletet élt túl, amelyekért a Kremlt tette felelőssé.

Kiemelt kép: Orosz külügyminisztérium / Forrás: embassylife.ru

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük