Bejelentették a háború végét

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vigóczki Máté György Oroszország-szakértő, a PTE doktorandusza, az MCC Geopolitikai Műhelyének Oroszország-kutatójával beszélgettünk Szergej Sojgu és Dmitrij Anatoljevics Medvegyev legutóbbi meghökkentő bejelentéseiről.

A RIA Novosztyin jelent meg a hír, miszerint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint 2025-re a „különleges katonai művelet”, azaz az ukrajnai háború elérheti céljait. A védelmi miniszter elmondta, folytatják az orosz fegyveres erők harci erejének felfejlesztését, különösen az erők modern fegyverekkel való ellátásával és a kiképzés fejlesztésével, tekintetbe véve a „különleges katonai művelet” tapasztalatait.

A szakértő szerint tehát azt vetítették ezzel előre, hogy 2025-ig győzni fognak, de érdemes azt is megemlíteni, hogy ez a dátum meglehetősen messze van, és nem mindegy, hogy 2025 eleje vagy vége lesz, amikor befejeződik a háború. Ugyanis nagyon nem mindegy, hogy egy év vagy még kettő. Megjegyezte, ilyen még nem nagyon volt, hogy konkrét évet tűztek volna ki az orosz politikusok, mikorra vizionálják a háború végét.

A honvédelmi miniszter most ilyen nagyon távoli, kényelmes időpontot adott meg, amihez nagyon rugalmasan fogják magukat tartani. Az oroszok ennek a hírnek nem kifejezetten a pozitív oldalát vették észre, hiszen ez egy távoli dátum, ami kifejezetten degradáló, és azt jelenti, hogy még legalább annyi ideig tart a háború, mint amennyi már eltelt a kirobbanása óta – magyarázta Vigóczki Máté.

Medvegyev kijelentésére, miszerint a NATO a II. világháborúnál is súlyosabb konfliktust fog okozni, elmondta, hogy ő Oroszországon belül már egy kifejezetten súlytalan figurának számít, nem is népszerű már az oroszok körében. Medvegyev úgy próbál a politikai felszínen maradni, hogy hangsúlyosabbnál hangsúlyosabb híreket hangoztat. Hiába mondja azt, hogy a NATO hamarosan mindent letarol, hogy Ukrajnát megvédje, ez nem fog megtörténni. A NATO nem fog ilyen szinten közbelépni a háborúba. Tehát, ha Ukrajna nem áll jól, egészen biztosan nem fog atommal és bombázással a segítségükre sietni, hiába mondja el ezt gyakran Medvegyev – tette hozzá a szakértő.

MH

Kiemelt képen: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter /© RIA Novosti / Vladimir Astapkovich

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük