Az ukrán tüzérség megrongálta az Zaporozsjei Atomerőmű egyik reaktorához tartozó üzemanyag-tárolónak a tetejét

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ukrán csapás érte az orosz irányítású zaporozsjei atomerőmű reaktor üzemanyag-tárolóját – közölték hétfőn a helyi hatóságok.

A támadás következtében megsérült az épület teteje – közölte Vlagyimir Rogov, a Zaporozsjei régió közigazgatásának szóvivője Telegram csatornáján. Egy fotót is közzétett a becsapódásról.

A megsérült tárolóban új, tehát még egyáltalán nem hasznosított nukleáris fűtőanyag található, amit a legnagyobb európai erőmű reaktorainak üzemeltetéséhez használnak.

Oroszország közölte, hogy lelőtték az atomlétesítményt támadó ukrán drónt.

Moszkva többször is azzal vádolta a kijevi erőket, hogy tüzérséggel és „kamikaze” drónokkal lövi a március óta orosz ellenőrzés alatt álló, de ukrán személyzettel üzemeltetett zaporozsjei atomerőművet.

Rogov arra figyelmeztetett, hogy az ilyen támadások olyan katasztrófát idézhetnek elő, amely hatásaiban túlmutat az 1986-os csernobili tragédián. A radioaktív anyagok a legszélsőségesebb esetben Lengyelországba, Szlovákiába, Romániába, Moldovába, Fehéroroszországba, de még Németországba is eljuthatnak.

Eközben Ukrajna azt állítja, hogy az orosz erők katonai bázissá alakították az atomerőművet, és maguk is ágyúzzák a létesítményt, hogy Kijevre hárítsák a felelősséget.

Oroszország többször is tagadta ezeket a vádakat, és nemzetközi ellenőröket kért arra, hogy látogassanak el a helyszínre, hogy maguk értékeljék a helyzetet.

Hétfőn a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője, Rafael Grossi azt a tájékoztatást adta, hogy a NAÜ szakemberei várhatóan ezen a héten érkeznek meg a zaporozsjei erőműbe.

 

Kiemelt kép: A zaporozsjei atomerőmű üzemanyag-tárolójának megsérült teteje. © Telegram / vrogov


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük