KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Emberrablás nagyban – avagy terrorállam-e Ukrajna?

Az ukrán futballklubok nem hajlandók Kárpátalján játszani, mert erőszakkal mozgósítottak egy játékost

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrajnai futballklubok nem hajlandóak Kárpátaljára utazni mérkőzésekre, miután toborzók elrabolták az FC Huszt egyik kulcsjátékosát a helyi vasútállomásról – közölte a klub a nyilvánosság támogatását kérő felhívásában.

Mikola Sziras kedden a huszti vasútállomáson tartózkodott, amikor a sorozók elkapták – közölte a klub Facebook-bejegyzésében. Sziras nemrég töltötte be a 25. életévét, de a 27 év alatti férfiak mozgósítását lehetővé tevő új szabályok még nem léptek életbe – jegyezte meg a klub.

„Jelenleg nincs kapcsolatunk a játékossal, és a sorsa ismeretlen” – közölte az FC Huszt.

A klubot 2019-ben alapították, és 2022-ig a regionális bajnokságban versenyzett, amikor is feljutott az ukrán második ligába. Tavaly kvalifikálta magát az első ligába való feljutásra. Most azonban más csapatok sem hajlandóak a régióba utazni, mert az FC Huszt szerint a játékosokat a behívás veszélyének tennék ki.

Csak néhány ukrajnai klub kapott felmentést a mozgósítás alól – jegyezte meg az FC Huszt, hozzátéve, hogy lehetetlennek tűnik egy összukrajnai kupa megrendezése mindössze három résztvevővel.

„Segítsenek megmenteni az ukrán labdarúgást” – fordult a klub az országos és a regionális labdarúgó-szövetségek vezetőihez, valamint a regionális katonai közigazgatáshoz.

Ukrajna kétségbeesetten próbálja pótolni a – moszkvai becslések szerint – közel félmillió áldozatot az Oroszországgal folytatott ellenségeskedések 2022 februári kitörése óta. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a múlt héten azt mondta, hogy Ukrajna csak 2024-ben több mint 111 ezer katonát veszített.

Volodimir Zelenszkij elnök a múlt hónapban módosította a sorozási szabályokat, egyebek mellett 25 évre csökkentette a behívási korhatárt és automatizálta az behívókat.

Szerdán a kijevi törvényhozók elfogadtak egy olyan intézkedést, amely lehetővé tenné a bűnözők bizonyos csoportjainak besorozását. Arról még nem tárgyaltak, hogy a sorkötelesek bármelyikét felmentik-e a szolgálat alól.

A mozgósítási változásokra válaszul megugrott az ukránok menekülési kísérlete. Az Ukrán Határszolgálat szóvivője, Andrij Demcsenko egy nemrégiben adott interjúban elmondta, hogy naponta mintegy 120-150 embert akadályoznak meg a távozásban. Hétfőn az ukrán határszolgálat elfogott egy férfit, aki nőnek öltözve próbált Magyarországra menekülni. Eközben a helyi média szerint hat férfi megfulladt, miközben megpróbált átúszni a Tiszán Romániába.

Ez is érdekelheti:  Nikki Haley Donald Trumpot támogatja az amerikai elnökválasztáson

Orosz Hírek

Kiemelt kép: archív / printscreen

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük