KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A BRICS-csúcstalálkozó Dél-Afrikában a Nyugat által uralt világrend ellenpólusa

A BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) vezetői ma kezdődő háromnapos csúcstalálkozóra gyűlnek össze, amely várhatóan a világ minden tájáról, különösen a Nyugati fővárosokból érkezők figyelmét is felkelti. A BRICS-országok már nem csak gazdaságok laza szövetségének tekintik magukat, hanem fontos szerepet követelnek maguknak a globális Dél hangjaként egy olyan világban, amelyet az USA köré épülő Nyugat ural.

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök, Narendra Modi indiai miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai vezető, valamint Szergej Lavrov külügyminiszter várhatóan részt vesz a háromnapos csúcstalálkozón, amely kedden kezdődik Sandtonban, Johannesburg pénzügyi központjában. Lula brazil elnök a Sunday Times című dél-afrikai lapnak adott nemrégiben megjelent interjújában azt mondta, hogy jobban örült volna, ha Putyin repül Dél-Afrikába. Olyan fontos globális kérdéseket kell megvitatni, mint a béke és az egyenlőtlenség elleni küzdelem. A Nyugat a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Putyin ellen kiadott elfogatóparancsa és a Dél-Afrikára gyakorolt hatalmas nyomás segítségével akadályozta meg, hogy az orosz elnök részt vegyen a csúcstalálkozón.

A találkozó címe: „BRICS és Afrika: partnerség a kölcsönösen felgyorsított növekedésért, a fenntartható fejlődésért és a befogadó multilateralizmusért”. Dél-afrikai források szerint 23 ország jelentkezett hivatalosan a részvételre. Többek között Argentína, Irán, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, és Indonézia neve is felmerült. A jelentkezések nagy száma annak a jele, hogy a BRICS-nek vezető szerepet tulajdonítanak a globális délen.

A BRICS külügyminiszterek júniusi előzetes találkozójához hasonlóan valószínűleg arról is tárgyalnak majd, hogy a BRICS-országok között az amerikai dollár helyett helyi valutában bonyolítsanak le több kereskedelmi és pénzügyi tranzakciót. A BRICS saját valutával szállhatna szembe a dollárral. A Nyugat az elmúlt évtizedekben szankciókkal, katonai beavatkozásokkal és a petrodollár-rendszerrel uralta a világrendet. Ebben a tekintetben a BRICS a nyugati rend ellensúlyaként pozícionálta magát, amelyet különösen a világ déli részein az amerikai érdekek érvényesítésének eszközeként tekintenek.

Ez is érdekelheti:  Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

2015-ben Sanghajban létrehozták az Új Fejlesztési Bankot (NDB) – akkori nevén BRICS Fejlesztési Bankot -, hogy a BRICS-tagok nagyobb ellenőrzést gyakorolhassanak a fejlesztési finanszírozás felett, és alternatívát nyújtsanak az olyan, az Egyesült Államok által vezetett intézményekkel szemben, mint az IMF és a Világbank. A BRICS-csoport a világgazdaság 26 százalékát képviseli. Az öt BRICS-ország együttes bruttó hazai terméke (GDP) már most is nagyobb, mint a G-7 országé, vásárlóerő-paritáson mérve.

Az USA nemrégiben újra hangsúlyozta kétoldalú kapcsolatait Dél-Afrikával, Brazíliával és Indiával, hogy ellensúlyozza Oroszország és Kína BRICS-tagországként fennálló befolyását. Amikor Xi, Lula, Modi és Ramaphosa Dél-Afrikában találkozott, Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy az EU arra ösztönzi őket, hogy ragadják meg a pillanatot a nemzetközi jog betartására (utalva az ukrajnai háborúra).

Az ukrajnai háború és a Moszkva és Peking közötti kapcsolatok ezt követő erősödése ellenére India, Brazília és Dél-Afrika finom vonalat követett, és nem csatlakozott az Oroszország elleni nyugati szankciókhoz vagy más intézkedésekhez. Ez a tagállamok összetartásáról tanúskodik a világtérképen zajló geopolitikai erőviszonyok változása mellett. Miközben a Nyugat befolyása folyamatosan csökken – a legutóbbi példa erre a nigériai válság -, Afrikában, de Latin-Amerikában és a felemelkedő ázsiai hatalmakban, többek között Indiában is egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy túllépjenek a hidegháború utáni egypólusú rendszeren.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük