KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kiemelt kép: illusztráció / Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában 2024. július 19-én, Törőcsik Zsolt műsorvezetővel / Fotó: Printscreen

Orbán Viktor: Egy gazdasági hidegháború van kialakulóban

Orbán Viktor miniszterelnök interjút adott a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Észak-Macedónia rajta van a migrációs útvonalon és a migrációs válság idején kialakult egy jó együttműködés a két ország között, de fontos az is, hogy jó gazdasági kapcsolat legyen közöttünk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak Észak-Macedóniában adott interjújában.

A kormányfő szerint a gazdasági semlegesség azért fontos, mert az utóbbi évek számos változásai – járvány, háborúk, energiaválság, infláció – közepette felemelkedő ázsiai gazdaságokkal együtt megváltozott a világgazdaság és aki nem alkalmazkodik, aki maga is nem változtat, aki nem próbálkozik új dolgokkal, az a változásoknak a vesztese lesz.

Mi azt szeretnénk, hogy Magyarország, ahogy megnyerte az előző évtizedet, ugyanúgy nyerje meg az előttünk álló, vagy az éppen most zajló évtizedet is. Ehhez új eszközökre, új módszerekre és új gazdaságpolitikára lesz majd szükségünk. Ezt az új gazdaságpolitikát nevezzük a semlegesség gazdaságpolitikájának mondta Orbán Viktor. 

A miniszterelnök úgy látja, hogy blokkokra szakad szét a világgazdaság, egyfajta gazdasági hidegháború kezdődik és ez ugyanolyan eredményre fog majd vezetni, mint a klasszikus hidegháború.

Kettészakítják a világgazdaságot, úgy tűnik, hogy lesz egy nyugati világgazdaság és lesz egy keleti világgazdaság és nagy nyomás lesz minden országon, hogy válasszon, hogy a világ melyik feléhez akar tartozni. A gazdasági semlegesség azt jelenti, hogy nekünk ezt a nyomást el kell kerülni. Magyarország nem csatlakozhat egyik gazdasági blokkhoz sem, mert az országnak az az érdeke, hogy mind a két kialakuló gazdasági blokkal élénk, erőteljes, mély gazdasági kapcsolata legyen – mondta Orbán Viktor.

„A szankciós politika maga, amitől számos sok ezer európai cég szenved. Az például maga része ennek a blokkoló jelenségnek” – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint a legfontosabb azonban, hogy magunkkal legyünk először tisztában, aztán majd megvívjuk a csatáinkat.

Ez is érdekelheti:  A lengyel államfő Ukrajna náci múltját emlegeti

„Azért örülök annak, hogy most van egy vita a gazdasági semlegesség tartalmáról, mert ha mi szilárdan eltökéljük magunkat, egy irányvonalat jelölünk ki, akkor utána minden egyes nehéz konkrét konfliktusban tudunk olyan álláspontot kialakítani, ami megfelel a magyar érdekeknek, de ahhoz először saját magunkkal és a saját érdekeinkkel kell tisztában lenni. Ennek a lényege, a gazdasági semlegességének a szíve közepe mégiscsak az, hogy nem szabad, hogy ránk erőltessék azt, hogy politikai szemüvegen keresztül nézzük a gazdaságot” – mondta Orbán Viktor, aki kifejtette hogy kizárólag a magyar gazdaság érdekein keresztül szabad nézni a világgazdaságot és az ott felmerülő kérdéseket is.

Ez a kormányfő szerint azt jelenti, hogy csak azt vegyük át a nyugattól, és csak azt vegyük át a kelettől, ami hasznos és észszerű, ami nem jó, nem hasznos a magyaroknak, azt ne vegyük át és utasítsuk el minden nyomást, kísérletet amely árt az ország jövőjének. Ha ebben megerősítettük magunkat, akkor és ezt a kiindulópontot elfoglaltuk, akkor innen megtaláljuk a választ minden konkrét kérdésre: hogy kell kivédeni a keletről, vagy éppen nyugatról érkező számunkra kedvezőtlen politikai és gazdasági nyomásokat.

hirado.hu

 

Kiemelt kép: illusztráció / Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában 2024. július 19-én, Törőcsik Zsolt műsorvezetővel / Fotó: Printscreen

 

Tisztelt Olvasók! A portál működtetéséhez nagyon nagy szükségünk van az Önök támogatására.

Kérjük Önöket, hogy a

DONATE

gombra kattintva segítsék anyagi hozzájárulásukkal működésünket!

A portál valóban független, anyagi támogatást semmilyen szervezettől, vagy politikai erőtől nem kapunk, ezért a legkisebb támogatásnak is örülünk.

Nagyon köszönjük!

 

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük