KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Kreml a világ egyik fő eseményének nevezte a kazanyi BRICS-csúcsot

Tudtad hogy a napokban kerül megrendezésre a világ legnagyobb, nem Nyugat orientált politikai- és gazdasági eseménye? Erről nem fogsz olvasni sokat a magyar sajtóban, így a napokban beszámolunk róla, hogy pontosan miről is szól a BRICS 2024-es oroszországi találkozója, kik és miképpen érintettek ebben.

A közelgő, Kazanyban megrendezésre kerülő BRICS-csúcs a világ napirendjének egyik fő eseménye lesz – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára.

Peszkov korábban azt nyilatkozta, hogy az orosz elnök egész héten a közelgő kazanyi BRICS-csúcsra készül és ez az esemény tökéletesen igazolja, hogy Oroszország nemhogy elszigeletődött, de még javított is világpolitikai helyzetén.

„Ez lesz az egyik fő esemény a nemzetközi napirenden, globálisan, figyelembe véve a résztvevők összetételét”

– mondta Peskov.

Jurij Usakov orosz elnökhelyettes szerint a közelgő BRICS-csúcs az oroszországi Kazanyban 24 ország vezetőit és összesen 32 nemzet delegációját látja vendégül. Az október 22. és 24. között megrendezésre kerülő esemény várhatóan a valaha volt legnagyobb külpolitikai esemény lesz Oroszországban.

Ushakov újságíróknak elmondta, hogy a csúcs két fő részből áll: a BRICS-tagországok találkozóiból a „Multilateralizmus erősítése a méltányos globális fejlődésért és biztonságért” témában, valamint a BRICS+ formátumú találkozókból, amelyek a „BRICS és a globális dél közös építése” témában zajlik majd.

A BRICS+ formátumban Ázsia, Afrika, a Közel-Kelet és Latin-Amerika képviselői vesznek részt a csúcstalálkozón.

Ushakov kiemelte Oroszország elkötelezettségét a BRICS mellett, és kijelentette, hogy a csoport kiemelt külpolitikai prioritás. Megjegyezte, hogy Oroszország 2024-ben már több mint 200 BRICS-szel kapcsolatos eseménynek adott otthont, köztük több mint 20-at miniszteri szinten szervezett.

„Oroszországot abban a megtiszteltetésben találhatjuk, hogy kiemelt szerepe van egy új világrend építésében. Van itt némi szimbolika, hiszen Oroszország volt az, amelyik a BRICS egyik eredeti kitalálója és megalkotója volt.”

– mondta.

Az orosz tisztviselő kitért a BRICS potenciális terjeszkedéséről folyó vitára is, kijelentve, hogy Oroszország támogatja az érdekelt államok „partnerországként” való felvételét.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor Brüsszelben tárgyal

„Oroszországnak megvannak a maga prioritásai a tekintetben, hogy kit hívhatnak meg partnerállamként. Meggyőződésünk, hogy teljesen logikus a FÁK-országokból érkező kérelmek pozitív elbírálása, ha érdeklődnek a BRICS-országokkal való együttműködés iránt” – mondta Ushakov.

Az Orosz Föderáció az Indonéz Köztársaságot is támogatja a tagfelvétel során.

Jelenleg 10 állam tagja a szövetségnek: Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika, Egyiptom, Irán, Szaúd-Arábia, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek. Szeptemberben Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy 34 állam jelezte érdeklődését a BRICS-hez való csatlakozás iránt.

Ushakov azt is megjegyezte, hogy a kazanyi csúcstalálkozón kilenc BRICS-vezető vesz részt. Szaúd-Arábiát külügyminisztere, Faisal bin Farhan Al Szaud képviseli.

A kazanyi csúcstalálkozó várhatóan kulcsfontosságú esemény lesz Oroszország 2024-es BRICS-elnöksége szempontjából. A csúcstalálkozó a multilateralizmus, a méltányos globális fejlődés és a biztonság erősítésére fog összpontosítani, miközben megvizsgálja a BRICS-nemzetek és a globális déli országok közötti együttműködés elmélyítésének módjait is.

 

Tisztelt Olvasók! A portál működtetéséhez nagyon nagy szükségünk van az Önök támogatására.

Kérjük Önöket, hogy a

DONATE

gombra kattintva segítsék anyagi hozzájárulásukkal működésünket!

A portál valóban független, anyagi támogatást semmilyen szervezettől, vagy politikai erőtől nem kapunk, ezért a legkisebb támogatásnak is örülünk.

Nagyon köszönjük!

 

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük