KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

1939. szeptember 1. – Lengyelország elnöke továbbra is ragaszkodik a német jóvátételhez

Andrzej Duda lengyel elnök a hazája elleni német támadás 85. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen ismét kártérítést követelt Németországtól a második világháborúban elszenvedett károk miatt.

Lengyelország német megszállásának 85. évfordulóján Andrzej Duda elnök ismét jóvátételt követelt Németországtól a második világháborúban elszenvedett károkért.

Két nappal azután, hogy Németország aláírta a megnemtámadási egyezményt a Szovjetunióval, Nagy-Britannia 1939. augusztus 25-én katonai szövetségre lépett Lengyelországgal. Ez a kép egy héttel később, 1939. szeptember 1-jén mutatja a helyszínt, a Lengyelország elleni német invázió egyik első katonai műveletét, és a második világháború kezdetét. Itt a német Schleswig-Holstein csatahajó lövi a lengyel katonai tranzitraktárt a Westerplatte-nél, Danzig városában. Ezzel egyidejűleg a német légierő (Luftwaffe) és a szárazföldi csapatok több más lengyel célpontot is támadtak.

„A megbocsátás és a bűnösség elismerése egy dolog, a károk jóvátétele egy másik”

– mondta Duda a lengyel kisvárosban, Wieluńban. Hozzátette:

„És ez a kérdés még mindig nem megoldott, aminek már 80 éve, ha a második világháború időszakát is beleszámítjuk”.

A második világháború kezdetének Lengyelország 1939. szeptember 1-jei német megszállását tekintik. Még a Gdansk melletti Westerplatte bombázása előtt a német légierő bombázta az akkori német-lengyel határ közelében fekvő Wieluń városát.

Becslések szerint csak ebben a támadásban akár 1200 civil is életét veszthette. Az egész második világháború alatt a becslések szerint legalább hatmillió ember vesztette életét Lengyelországban. A főváros, Varsó teljesen elpusztult.

Duda elnök a nemzeti konzervatív PiS soraiból lett Lengyelország elnöke, amely 2015 és 2023 között vezette Lengyelországot. Akkoriban a PiS-kormány németellenes hangnemmel és összesen 1,3 billió eurónyi jóvátételi követeléssel tette feszültté a viszonyt Berlinnel.

A második világháborús jóvátétel kérdése azonban még a Donald Tusk vezette, december óta hivatalban lévő balközép kormány részéről sem került le az asztalról.

A július eleji német-lengyel kormányzati konzultációkon Olaf Scholz (SPD) szövetségi kancellár bejelentette, hogy segítséget nyújt a lengyelországi német megszállás túlélő áldozatainak. Konkrét számokat azonban nem mondott.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

Kiemelt képen: Andrzej Duda lengyel elnök 2024. augusztus 24-én, Ukrajna 1991-ben kikiáltott függetlenség 33. évfordulóján / Fotó: Gettyimages

 

 

Tisztelt Olvasók! A portál működtetéséhez nagyon nagy szükségünk van az Önök támogatására.

Kérjük Önöket, hogy a

DONATE

gombra kattintva segítsék anyagi hozzájárulásukkal működésünket!

A portál valóban független, anyagi támogatást semmilyen szervezettől, vagy politikai erőtől nem kapunk, ezért a legkisebb támogatásnak is örülünk.

Nagyon köszönjük!

 
Ez is érdekelheti:  Mentőautót küldtek Kisorosziba, készenlétben áll a mentőhelikopter is

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük