Figyelem! - Fontos nemzeti kezdeményezés az ENSZ illetékes fórumaihoz kárpátaljai honfitársaink védelmében

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zenés-irodalmi-színházi est: Hovafuta – barokk elmebaj

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

hovafuta

Az európai zenekultúrában először a barokk zeneszerzők merték az emberi életet a maga valóságában ábrázolni, és ehhez eddig soha nem ismert drámai kifejezési eszközöket használtak. Legmesszebb mégis az angol komponisták merészkedtek, annak köszönhetően, hogy a 16. századi Angliában egy sajátos daltípus tűnik fel, az „őrült dal” műfaja, amely évszázadokig egyedülálló maradt az európai dalirodalomban.

Történetünket egy Bess nevű beteg inspirálta, aki a 17. századi London egyik hírhedt bolondokházának (a mai elmegyógyintézetek elődje, a „Betlehemi Kórház”) lakója volt, ahová a kor neves írói, költői és zeneszerzői rendszeresen ellátogattak szokatlan, őrült történetek gyűjtése céljából. Így született egy szokatlan, de gyönyörű dalrepertoár, amely minket 2017-ben egy újabb történet létrehozására ösztönzött.

De vajon hova fut a kocsi?

Minderről a barokk zene és az irodalom segítségével elmélkedünk egy fiatal anya családi traumájának történetén keresztül. Az ő őrületét láthatjuk orvosával, férjével, sőt gyermekével hol valós, hol vizionált kapcsolatán át. Henry Purcell, Francesco Cavalli, Barbara Strozzi muzsikája, Weöres Sándor, József Attila versei, bizonyos talált levelek és némi Shakespeare – az őrületig vegyítve. A zene régi, a szövegek újabbak, az emberi, a női érzések, történetek, traumák a legrégebbiek és egyben a legújabbak. Ma is vannak olyan családi és egyéni drámák, amelyek az embert képesek a tébolyba kergetni. Ma is elveszítheti anya a gyermekét. Ma is megcsalja az egyik a másikat, de akár az is végzetes lehet, hogy hiányzik az egymás iránti bizalom, és a valóság helyét kitölti a képzelet.

Egy énekesnő, két zenész, egy színész. Vajon hova fut a vonat?

Bodrogi Éva énekét, Markanczi Zalán által mondott szövegeket Kónya István lanttal, Szászvárosi Sándor pedig viola da gambán kíséri. A zenés-irodalmi-színházi estet az előadó-művészek saját ötleteik alapján Mátrai Diána Eszter dramaturggal fűzték össze történetté.

Helyszín: Bp. Szinbád Közösségi Iroda és Rendezvénytér, Óbuda, Főtér 2.

Jegyek itt rendelhetőek!

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: