KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Vízre bocsátották a japán Izumó helikopterhordozót

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Izumo helikopterhordozó a II. világháború óta a legnagyobb szolgálatba lépett japán hadihajó, ami ékes bizonyítéka az átalakuló japán kül-és biztonságpolitikának.

Látványos külsőségek mellett bocsátották vízre a II. világháború óta épült legnagyobb japán hadihajót: az Izumót. A 250 méteres hosszú, 24 000 tonna tömegű helikopterhordozó építése már évekkel ezelőtt kezdetét vette a  jokohamai hajógyárban.  A projekt körülbelül 1,5 millió dollárba került, és jelenleg az Izumo nagyobb, mint az olasz Cavour és spanyol Principre de Asturias helikopterhordozók. 

Izumót 470 fős személyzet működteti, valamint 400-500 katona szállítására alkalmas. Ezenfelül hajó 14 helikopter fogadására, feltöltésére és tárolására képes. Neve megegyezik azzal az egykori japán hadihajóval, amely részt vett az első japán-kínai háborúban (1894-1895).

Fontos megjegyezni, hogy az Izumó szigorúan csak helikopterhordozóként szolgál: nincs olyan katapult berendezése és fogadókészsége, amely a harci gépek, vadászbombázók indításához szükséges.Ugyanakkor a katonai elemzők rámutattak arra, hogy a hajó képes lenne fogadni a függőleges fel és leszállásra képes  harci gépeket, mint például az amerikai F-35-et. Ezenfelül az amerikai MV-22 Osprey is képes lesz szállítani, amiből tavaly több tucatnyit rendeltek a Japán Önvédelmi Erők. Sőt elméletileg képes lesz fogadni a jelenleg Kawasaki Heavy Industry által fejlesztett, tengeralattjárók ellen bevethető MCH-101 helicoptert. Ez pedig komoly gondot jelent a kínai haditengerészetnek, hiszen jelentős kihívás elé állítja a kínai tengeralattjáró flottáját.

Inter Japán Magazin

2 thoughts on “Vízre bocsátották a japán Izumó helikopterhordozót

  1. Mégsem lehet véletlen a név alig burkolt célzatú azonossága.Nagyon érdekes, különleges a három ajánlott Japánnal foglalkozó írás is.

  2. Talán kicsit kevés „A projekt körülbelül 1,5 millió dollárba került, és jelenleg az Izumo nagyobb, mint az olasz Cavour és spanyol Principre de Asturias helikopterhordozók.”, talán inkább milliárd.
    Egy nagyobb jacht kerül 1,5 millióba, ez azért attól komolyabb.

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: