KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Virsli 250 forintért: akarod tudni, miből készül?

A LIDL-BEN 999 FORINT AZ ELTÉRÉS A GAGYI ÉS A PRÉMIUM KÖZÖTT

Habár év közben is sok virslit fogyasztunk, de a húsipari remekből szilveszterkor szinte mindenki lakmározik. A virsli – akár a pezsgő, a sípok és a konfetti – hozzátartozik a szilveszterhez, bár sokak számára kellő mennyiségű alkoholos ital kell ahhoz, hogy már ne érdekelje őket, hogy miből is készültek a roppanó falatok.

A pépes massza – állagából kifolyólag – csak sejteti az összetevőket, melyeket a termék csomagolásán részletesen is megtalálhatunk.

A legolcsóbb termékek – melyek kilogrammonkénti árát idén két üzletláncnak (Tesco, Lidl) is sikerült 250 forint alatt tartani – jellemzően 40 % körüli baromfi húspépet tartalmaznak (a juhbeles és a Bécsi virsli esetében ez az arány sertéshúsból 60-80 %), ezt egészítik ki ivóvízzel, konyhasóval és fűszerekkel.
A termékek tartalmaznak még sertésbőrkét (élelmiszeripari szakemberek szerintük a bőrke ugyanolyan értékes fehérjeforrás, mint az izomfehérje), szalonnát, szóját, keményítőt, ízfokozót, dextrózt, stabilizátort, E331-et (nátrium-dihidrogén-citrátot), E450-et (kálium-bifoszfátot), antioxidánsként E300-at (aszkorbinsavat), tartósítószerként E250-et (nátrium-nitritet), valamint a (mű)belet és némi füstöt. A virsli nyomokban tartalmaz allergéneket, laktózt és glutént.
A virsli készítésével kapcsolatban számos rémtörténet kering. Sokan tudni vélik, hogy mindenféle nyesedékeket és egyéb hasznosításra alkalmatlan mócsingokat is beledarálnak a virsli anyagául szolgáló pépbe. Az ilyen sztorikat a polcokon található termékek nyomott ára erősítheti meg, vajon milyen húsból készülhetett egy kilogrammonként 250 forintba sem kerülő élelmiszeripari árucikk.
A filléres tömegáruk láttán biztosak lehetünk benne, hogy minden olyan maradékot beleraktak, ami egyedül pépesítve egy műbélben mutathat elfogadható képet. A jobb minőségű virslik a Pénzcentrum.hu adatgyűjtését alapul véve valahol 689 – 999 forintos kilónkénti egységárnál kezdődnek, a 80 %-os hústartalmú termékeket ezer forint felett kínálják.

Az élelmiszerkönyv szerint a virsli a vörösárufélék családjába tartozó, pépesítéssel készülő húskészítmény. Fix receptúrát nem ír elő a nagykönyv, inkább a végtermék jellemzőiről rendelkezik. A húsipari cégek ezt követően az úgynevezett gyártmánylapon rögzítik, hogy pontosan miből, milyen körülmények között gyártják terméküket, az ezen vállaltakat be kell tartani.
Virsliből a szuper- és hipermarketekben, diszkontokban vásárolják a legtöbbet. Ezekben az áruházakban a legnagyobb a választék, a 249 forintos kilónkénti ártól kezdődően megtalálhatók az ezer forint feletti áron értékesített kisebb csomagolású prémium termékek is.

Pénzcentrum.hu

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

2 thoughts on “Virsli 250 forintért: akarod tudni, miből készül?

  1. Hát igen! A viszonylagos közelmúltban volt a tévében egy oknyomozó műsor a témában. A virslire és a párizsira az élelmiszer minőség ellenőr szerint csak az vonatkozik, hogy nem lehet benne csont, toll és szőr. Hatalmas „fejlődéssel” eljutottunk oda, mint a pigmeusok fejlődés nélkül. A megölt állatok minden emészthető porcikáját megesszük, csak nálunk „fejletteknél” ez titokban történik. Ez amúgy teljesen logikus dolog. Az állatokat élősúlyban veszik át és fizetik ki. Abba beleszámít a szőr, a csont, a körmök vagy paták, a belső szervek, minden. Próbáljuk meg elképzelni, hogy mekkora haszontól esnének el a cégek tulajdonosai (mert minden cég neve mögött embernek látszó fehérje csomók lélegeznek), ha állatonként mondjuk 10 -30 kg emészthető, de nem túl gusztusos alkatrészt ki kellene dobni, vagy kutya eledelt csinálni belőle. Fő a gazdaságosság, fő a haszon.

  2. Én dolgoztam két olyan cégnél amit országosan is ismerünk. Az egyik pulyka,a másik csirke feldolgozó.Hát ne tudja meg senki hogy mi kerül a virslibe meg másba is!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük