Virsli 250 forintért: akarod tudni, miből készül?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A LIDL-BEN 999 FORINT AZ ELTÉRÉS A GAGYI ÉS A PRÉMIUM KÖZÖTT

Habár év közben is sok virslit fogyasztunk, de a húsipari remekből szilveszterkor szinte mindenki lakmározik. A virsli – akár a pezsgő, a sípok és a konfetti – hozzátartozik a szilveszterhez, bár sokak számára kellő mennyiségű alkoholos ital kell ahhoz, hogy már ne érdekelje őket, hogy miből is készültek a roppanó falatok.

A pépes massza – állagából kifolyólag – csak sejteti az összetevőket, melyeket a termék csomagolásán részletesen is megtalálhatunk.

A legolcsóbb termékek – melyek kilogrammonkénti árát idén két üzletláncnak (Tesco, Lidl) is sikerült 250 forint alatt tartani – jellemzően 40 % körüli baromfi húspépet tartalmaznak (a juhbeles és a Bécsi virsli esetében ez az arány sertéshúsból 60-80 %), ezt egészítik ki ivóvízzel, konyhasóval és fűszerekkel.
A termékek tartalmaznak még sertésbőrkét (élelmiszeripari szakemberek szerintük a bőrke ugyanolyan értékes fehérjeforrás, mint az izomfehérje), szalonnát, szóját, keményítőt, ízfokozót, dextrózt, stabilizátort, E331-et (nátrium-dihidrogén-citrátot), E450-et (kálium-bifoszfátot), antioxidánsként E300-at (aszkorbinsavat), tartósítószerként E250-et (nátrium-nitritet), valamint a (mű)belet és némi füstöt. A virsli nyomokban tartalmaz allergéneket, laktózt és glutént.
A virsli készítésével kapcsolatban számos rémtörténet kering. Sokan tudni vélik, hogy mindenféle nyesedékeket és egyéb hasznosításra alkalmatlan mócsingokat is beledarálnak a virsli anyagául szolgáló pépbe. Az ilyen sztorikat a polcokon található termékek nyomott ára erősítheti meg, vajon milyen húsból készülhetett egy kilogrammonként 250 forintba sem kerülő élelmiszeripari árucikk.
A filléres tömegáruk láttán biztosak lehetünk benne, hogy minden olyan maradékot beleraktak, ami egyedül pépesítve egy műbélben mutathat elfogadható képet. A jobb minőségű virslik a Pénzcentrum.hu adatgyűjtését alapul véve valahol 689 – 999 forintos kilónkénti egységárnál kezdődnek, a 80 %-os hústartalmú termékeket ezer forint felett kínálják.

Az élelmiszerkönyv szerint a virsli a vörösárufélék családjába tartozó, pépesítéssel készülő húskészítmény. Fix receptúrát nem ír elő a nagykönyv, inkább a végtermék jellemzőiről rendelkezik. A húsipari cégek ezt követően az úgynevezett gyártmánylapon rögzítik, hogy pontosan miből, milyen körülmények között gyártják terméküket, az ezen vállaltakat be kell tartani.
Virsliből a szuper- és hipermarketekben, diszkontokban vásárolják a legtöbbet. Ezekben az áruházakban a legnagyobb a választék, a 249 forintos kilónkénti ártól kezdődően megtalálhatók az ezer forint feletti áron értékesített kisebb csomagolású prémium termékek is.

Pénzcentrum.hu

2 thoughts on “Virsli 250 forintért: akarod tudni, miből készül?

  1. Hát igen! A viszonylagos közelmúltban volt a tévében egy oknyomozó műsor a témában. A virslire és a párizsira az élelmiszer minőség ellenőr szerint csak az vonatkozik, hogy nem lehet benne csont, toll és szőr. Hatalmas „fejlődéssel” eljutottunk oda, mint a pigmeusok fejlődés nélkül. A megölt állatok minden emészthető porcikáját megesszük, csak nálunk „fejletteknél” ez titokban történik. Ez amúgy teljesen logikus dolog. Az állatokat élősúlyban veszik át és fizetik ki. Abba beleszámít a szőr, a csont, a körmök vagy paták, a belső szervek, minden. Próbáljuk meg elképzelni, hogy mekkora haszontól esnének el a cégek tulajdonosai (mert minden cég neve mögött embernek látszó fehérje csomók lélegeznek), ha állatonként mondjuk 10 -30 kg emészthető, de nem túl gusztusos alkatrészt ki kellene dobni, vagy kutya eledelt csinálni belőle. Fő a gazdaságosság, fő a haszon.

  2. Én dolgoztam két olyan cégnél amit országosan is ismerünk. Az egyik pulyka,a másik csirke feldolgozó.Hát ne tudja meg senki hogy mi kerül a virslibe meg másba is!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük