Véletlenek és összeesküvés-elméletek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Tudatlanságunk, korlátozott ismereteink és szegényes fantáziánk leplezésére gyakran használjuk a VÉLETLEN szót. Amire nem tudunk magyarázatot adni, fantáziánk silánysága miatt még ötletünk, meglepő elképzelésünk sincs a történés értelmezésére, azt mondjuk: véletlenül történt.

Pedig az idő múlásával, a tudományok fejlődésével, képzelőerőnk kiteljesedésével egyre több, eleddig értelmezhetetlen eseményre találunk világos magyarázatot. Nagyon jól figyelhető meg ez a tudományok fejlődésében, sok-sok új betegség felfedezésével,… stb.

Ha valaki mégis a – jelenlegi tudásunk, fantáziánk szerint – véletlennek nevezett esemény, jelenség megmagyarázására vetemedik, arra azonnal rásütik (rásütjük), hogy ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLETET gyárt, vagy nem a valóság mezején mozog. Pedig, ha figyelmesen élünk, járunk-kelünk a világban, sok mindent, különféle folyamatokat, összefüggéseket vehetünk észre.

Magát keresztyénnek tartó ember tudja, nincsenek véletlenek, csak még nem tudunk az eseményre, jelenségre magyarázatot adni, nem értjük. Matematikai értelemben ugyan használják a fogalmat, de például a létező véletlen-szám generátorok is valami bonyolult, változó eljárás alapján adják meg az eredményt.

Nincs is azzal baj, ha hétköznapi értelemben – jobb híján – használjuk, ha nem valami misztikus, mindentől független dologra gondolunk, csupán arra, hogy nem tudunk rá magyarázatot adni.

Éppen korlátosságunk tudatában súlyos hiba azonnal az „összeesküvés-elmélet” kifejezést rásütni arra, aki mégis felfedez a történések folyamatában valami összefüggést, „rendszert”, okot, magyarázatot. Inkább gondolkozzunk el rajta, tényleg lehetséges-e, amit mond, állít. Ha egyértelmű, hogy hamis az illető elképzelés, akkor elvethetjük, de úgymond „csípőből” eldobni butaság.

Hamarosan elkezdek egy több részes sorozatot, melyben a világ – és életünk – manipulálásának elméleti és gyakorlati alapjait próbálom megvizsgálni. Remélem, sikerül bemutatnom, hogy mennyire felületesen ítéljük meg olykor a körülöttünk, velünk történteket, egyes személyek, csoportok, pártok viselkedését, nem beszélve a médiumokban megjelenő hírekről, információkról, észre sem véve vagy később kapcsolva, hogy bizony az orrunknál fogva vezettek/vezetnek bennünket, s nagyon is előre eltervezett manipuláció elszenvedői, résztvevői vagyunk! S ilyenkor be kell látnunk, hogy sok – addig véletlennek tartott – hír, esemény, dolog bizony valakik által nagyon is eltervezett volt.

A sorozat kezdetéig pedig próbáljunk meg néhány régebben történt eseményt átértékelni, megvizsgálva azt a lehetőséget is, hogy nem is véletlenről van szó, hanem manipulációról, befolyásolásra alkalmas esetekről.

Ajánlom előtanulmányként a következő írást: Leírható-e egyenletekkel az embertömegek viselkedése? Nem könnyű olvasmány, de annál figyelemre méltóbb.

Czakó István

Nemzeti InternetFigyelő

One thought on “Véletlenek és összeesküvés-elméletek

  1. A dolgok természetes fejlődése folytán, előbb-utóbb (lehet 500 év is, vagy több, vagy kevesebb) elérkezik az emberiség arra a világméretű felismerésre, hogy léte fennmaradásának szükségszerű feltétele kell legyen a zsidók és cigányok, vagy egyéb parazita népcsoportok kiközösítése, elkülönítése, végső esetben kiirtása, az általuk, a Föld lakosaira nézve, azok kipusztulásának veszélyével járó gyakorlat, viselkedés és viszonyulás folytatása miatt, és okán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük