KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrán válság – Az orosz sajtó nyugat-ukrajnai kormányzók megtámadásáról számolt be

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A nyugat-ukrajnai megyékben önbíráskodó tömegekről, Volin megye kormányzójának foglyul ejtéséről, és Csernivci megye vezetőjének erőszakos lemondatásáról számolt be csütörtökön az orosz sajtó.

A Lifenews orosz televízió internetes oldalán közölt beszámoló szerint a Lengyelországgal határos Volin megye székhelyén, Luckban feldühödött tömeg rohanta le a terület belügyi igazgatóságát. Annak épületében találtak rá Olekszandr Baslakenkóra, a (megye) vezetőjére. Az agresszív tüntetők a politikust megverték, majd a több ezres nézősereg előtt az Európa téren felállított színpad állványzatához bilincselték, miközben rugdosták és megtaposták. Az emberek közben azt kiabálták: „térdre, térdre”. A január végén posztjára kinevezett ukrán kormányzót arra akarták kényszeríteni, hogy írja meg a lemondását.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió tudósítása szerint Olekszandr Baskalenko, aki a kormányzó Régiók Pártja megyei vezetője is, nem engedelmeskedett az erőszaknak sem, így továbbra is fogva tartják.

Az esetről a Lifenews videofelvételt is közzétett. A nyugat-ukrajnai régió vezetőjének meghurcoltatásáról egyebek között az Ukrainska Pravda című ellenzéki ukrán internetes újság is beszámolt.

A délnyugat-ukrajnai Csernivci megye kormányzójának, Mihajlo Papijevnek a lemondását ugyanakkor kikényszerítették a tüntetők szerdán. Az ukrán politikust kituszkolták a kormányzói hivatal épületéből és erőszakkal elérték, hogy megírja kérvényét Viktor Janukovics elnöknek. A rendőrség nem avatkozott közbe az eseményekbe.

A Rosszija 24 arról is beszámolt, hogy a múlt éjjel a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv) önkéntesek akadályozták meg, hogy a helyi radikálisok több épületet megtámadjanak, közöttük az orosz főkonzulátust.

www.lifenews.ru/news/127561

http://www.vesti.ru/doc.html?id=1304627&tid=105474

http://www.pravda.com.ua/rus/news/2014/02/19/7014772/

Kegyes Csilla, MTI

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: