KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna: Amerikai zsoldosok sortüzet nyitottak a tüntetőkre

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán belügyminiszter bevallása szerint is 3 halálos áldozata és 13 sérültje van annak a sortűznek, amivel a Majdan-ellenes tüntetőket akarták szétzavarni Mariupolban Turcsinov fegyveresei. Arszen Avakov belügyminiszter elmondása szerint több tucatnyi tüntető gyűlt össze a Mariupolban található katonai bázis előtt és követelték, hogy az ukrán katonák vonuljanak ki. A tüntetők közül többen megpróbáltak csoportosan bevonulni a bázis területére, őket az ott állomásozó amerikai fegyveresek azonnal agyonlőtték.

Alig egy hete Oroszország Külügyminisztériuma bejelentette, hogy a Kelet-Ukrajnába küldött kijevi csapatok közt vannak az amerikai Greystone magán katonai vállalat zsoldosai. Valószínűleg ők őrzik a fontosabb kormányzati és katonai létesítményeket is, mert az ukrán katonák tömegével állnak át az oroszpárti tüntetőkhöz. Ezek az amerikai zsoldosok az ukrán hatóságok egyenruháját öltve tevékenykednek, igaz, se ukránul, se oroszul nem tudnak. Nemrég nyilvánosságra jutott egy videofelvétel, ami akkor készült, mikor az oroszpárti tüntetők elfogtak egy ilyen „ukrán rendőrt”, aki némi faggatás eredményeként végül csak kimondta, hogy ő egy „US citizen”, a felvételen 0:46-nál hallható.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=w3NgHXZjb9E]

A Mariupolban történt sortűz is az ő számlájukra írható. A szemtanúk szerint az épületet őrző katonák nem csak nem hallgatták meg a tüntetőket, de láthatóan nem is értették, mit mondanak. Valószínűleg ki volt adva számukra a parancs, hogy aki átlépi a vonalat, arra lőjenek, de egyébként semmit nem értenek meg, ha nem angolul szólnak hozzájuk.

A sortűz körülményei egyelőre nem ismertek. A helyi ukrán média jelentései szerint a tüntetők Molotov-koktélt hajítottak az épületet őrző katonákra. A belügyminiszter elmondása szerint hárman puszta kézzel nekitámadtak az őröknek és őket lőtték le. A tüntetők elmondása szerint viszont nem volt összetűzés, a katonák egyszerűen tüzet nyitottak, miután már túl sok tüntető gyűlt össze.

A sortűz után a tüntetők visszavonultak, de a helyi kórház alkalmazottainak beszámolói szerint a bázis környékéről továbbra is lövéseket hallani. Szemtanúk szerint a halálos áldozatok száma jóval magasabb volt a belügyminiszter által bevallottaknál.

Korábban a Kijevben lezajlott atlantista forradalom során Janukovics nem adta ki az engedélyt a Berkut alakulatai számára, hogy éles lőfegyvert használjanak. Az utolsó perceking fegyver nélkül kellett tűrnie a rendvédelmi alakulatoknak, ahogy a nyugat által felbérelt utcai harcosok lőnek rájuk és Molotov-koktéllal dobálják őket. Fegyveres összecsapások esetén is csak önvédelemre kaptak engedélyt a legitim ukrán kormánytól. Az illegitim Jacenyuk-kormány esetében már egyszerű tüntetés alkalmából is sortűzzel reagál a karhatalom. Újabb példa arra, hogy ahol az amerikai katona megjelenik, ott civilek halnak meg. Vajon Moszkva meddig tűri még, hogy amerikai zsoldosok lőjenek az Ukrajnában rekedt oroszokra?

Hídfő.net

0 thoughts on “Ukrajna: Amerikai zsoldosok sortüzet nyitottak a tüntetőkre

    1. A tolvaj, hazaáruló, gyilkos timosenko elvtársnő és hordája exportálja a „demokráciát” a „művelt nyugat” parancsának és feltételeinek megfelelően!
      kató rudi

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: