KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Újabb tíz gárdista győzelme a Bajtársiasság napi rendőri brutalitás miatt

Almási Lajos tudósítása  a Bajtársiasság napján (2009. július 4.) meghurcolt újabb tíz gárdista pernyertességéről, akiknek 2016. június 14-én ítéltek meg jogerősen kártérítést.

A filmben nyilatkozik a felperes gárdisták közül Kormány Sándor, volt budapesti gárdakapitány és a jogi képviselők (dr. Józsa Edina és dr. Gaudi-Nagy Tamás), illetve látható a bíróság ítélethirdetésének és a rendőrség brutális, jogellenes akciójának néhány részlete.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zkSsl2gKYp8]

A Fővárosi Ítélőtábla mostani jogerős ítélete szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) magánlevélben köteles elnézését kérni és fejenként átlagosan kamatokkal együtt több mint négyszázezer forint nem vagyoni kártérítést köteles megfizetni annak a tíz gárdistának, akiket 2009. július 4-én, a budapesti Erzsébet téri gárdistatüntetésen bántalmaztak, megbilincseltek, paprika sprével lefújtak és tartottak jogellenesen fogva hosszú órákon át. A később az eset miatt ellenük indított szabálysértési eljárások többségét megszüntették.

A per 2010-ben indult és kétszer járta meg a másodfokot is.

Annak ellenére, hogy a békés tüntetés brutális feloszlatásának jogellenességét évekkel ezelőtt jogerős ítélet, az ombudsman és az Országgyűlés emberi jogi bizottsága is megállapította a BRFK elzárkózott az egyezségkötés elől.

A jogerős verdikt – az első fokkal ellentétben – azt is megállapította, hogy nemcsak a gárdisták vélemény-nyilvánítási szabadságát és gyülekezési jogát sértették meg, de személyes szabadságukat, emberi méltóságukat és testi épségüket is. Bár a most megítélt jóvátétel összege magasabb mint amit első fokon megítéltek, de elmarad a törvényes mértékhez képest, így a felperesek várhatóan a Kúriához fordulnak felülvizsgálatért.

Nemrég például a kínai elnyomás elleni tiltakozásában a fővárosban akadályozott és közel sem ilyen extrém körülmények között  előállított, majd 8 órán át fogva tartott tibeti aktivista kamatokkal együtt jogerősen 1,2 millió forint kártérítést kapott.

Idén május elején 13 hasonlókat átélt gárdista nyert pert jogerősen a Budapesti rendőr-főkapitánysággal szemben:  akkor az Ítélőtábla kamatokkal együtt hat felperesnek nyolcszázezer, hatnak hatszázezer, egynek pedig egymillió forint kártérítést ítélt meg jogerősen.

Ez is érdekelheti:  A NATO szerepvállalását sürgette az ukrajnai béketárgyalások megkezdésében a magyar delegáció vezetője

Mindez így is hatalmas elégtétel a rendőri erőszakot elszenvedő, jogi harcokat végigküzdő gárdistáknak.

A rendőrséggel emiatt még perben álló többi közel száz jogsértett gárdista és hazafi ügyére (86 fős perükben közel ötven felperes személyes meghallgatására már sor került, folytatás szeptember 22-én) is jótékony hatással lehet ez az eredmény.

Az összes áldozat peren kívüli mielőbbi jóvátétele, a felelősök megbüntetése, és a kártérítések velük való megfizettetése még várat magára.

A döntésről a  Magyar Nemzet közlése alapján az MTI, a 444.hu és az index.hu is beszámolt

Köszönöm a gárdistáknak a kitartást, a bizalmat, Kormány Sándornak a többi meghurcolt bajtársért végzett önzetlen tényfeltáró, bizonyítékgyűjtő munkájáért. Köszönet dr. Józsa Edinának és nemzeti jogvédő kollégáimnak a kiváló csapatmunkáért!

Honfitársi üdvözlettel:

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd

a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (www.njsz.hu) ügyvezetője

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük