KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Újabb Demszky-mocsok

Morzsolt könnycsepp eladó!

/Helyi Téma/

Egy idős kőműves állított be a szerkesztőségbe  (Csepel Infó) 2004 nyarán, kezében „erős” szatyorral. A kollégák hibbantnak vélték, amikor azt állította, a főpolgármesterről vannak információi. Leültem vele. Elmondta, hogy Demszky horvátországi építkezésén dolgozott, de nem fizették ki.

Fotókat mutatott a mobiltelefonján, s leírta a település nevét is: Kusari, amit Demszky azóta selejtezett vagyonnyilatkozata Kustori néven említett. Az erjedést egy 80 ezer forintos tétel indította el.

Amikor megkérdeztük a fő­polgármestert – a teljes falucskát birtokolja? -, az volt a válasz, hogy csak a főépület fele az övé, a másik fele a feleségéé, a többi házat barátai vették meg, akik nem hatalmazták fel arra, hogy megnevezze őket.

A tulajdoni lap időközben elveszett, a vételár ismeretlen.

A teljes akkori cikkel nem untatnám az olvasókat, de tudni kell, hogy arrafelé nincs homok, ezért a kitermelt sziklákat kellett géppel összezúzni ahhoz, hogy habarcsot és vakolatot készítsenek. Víz közel s távol sincs, lajtos kocsikkal hordták az építkezéshez, de az ivó- és öntözővizet is tárolókból, ciszternákból nyerik. Szükség is volt rá, mert ottjártunkkor épp Demszky lovai legelésztek a telepített gyepen.

Lóvá tett ország!

A lovak központi szerepet játszanak Demszky életében. Izlandi látogatásán, ahová a hivatalos verzió szerint a geotermikus energia kihasználását ment tanulmányozni, a reykjavíki sajtó akkori cikkei szerint saját célra vásárolt törpelovat. Az izlandi újságíró nyilván félreérthetett valamit, mert Demszky itthon már – a vámértékkel megegyező értékű – adásvételi zerződéssel bizonygatta, hogy a valódi vevő egy barátja. Budapest lakói azóta is saját bőrükön érezhetik, hogy geotermia helyett gáz van.

Sokat viccelődtek a 4es metró egyik változatába rajzolt pasaréti úti kitérővel is.

A Budakeszin lakó Demszky tényleg az ottani lovardába járt lovagolni, és a megálló ötlete

– az elherdált metrómilliárdok ismeretében – ma már nem is tűnik fantazmagóriának.

A sokadik BKV-ügy.

Az első balhé akkor tört ki, amikor a BKV épp akkor fejlesztette vízi járműparkját egy yachttal, amikor Demszky Gábor kishajó-vezetői vizsgájára készült. A BKV úgy magyarázta, hogy a kiemelt üzletfeleket hajókáztatják a Hollandiából drága pénzen vásárolt hajón. Hogy mi célt szolgált a hajó valójában, azt olvasóink képzelőerejére bízzuk. Egyik akkori kollégám még be tudott lesni a kajütbe: az egyetlen komolyabb bútordarab egy franciaágy volt benne.

Mindenre van magyarázat.

A főpolgármester járműparkját a közterület-fenntartásra szakosodott fővárosi cég volt hivatott biztosítani. A Volskwagen Touareg luxusautó beszerzését az árvíz elleni védekezés koordinációs feladataival magyarázták, és nem a kusari villához vezető út állapotával.

A Főkefe szakembereivel egyébként személyesen is találkozhattunk a festői sziklaszirten, ahová – a későbbi magyarázat szerint – a főpolgármester autóját érkeztek javítani. Nekünk ezzel szemben úgy tűnt, hogy a kúriaépületen belül bütykölnek valamit.

Már így volt, amikor bejöttem.

Demszky működését elejétől a végéig botrányok kísérték. A fővám téri csarnok építése során pénzzel együtt felszívódó kivitelezőtől, a lopóautókkal és a bevétellel együtt eltűnt olasz cégen át, egészen az alagútfúró-metróépítő céggel kötött elhibázott szerződésig. Az is különös, hogy szinte minden fővárosi elektronikát a Siemenstől vásároltak: a parkolóautomatáktól, a jelzőlámparendszeren át, a metró biztonsági berendezéséig. A budai rakpartépítést is ismerősre, a közmű gyarmatosításról elhíresült Veiola–Suez kettős által vezetett konzorciumtól rendelték meg.

Megérdemelt pihenés.

Ciklusokon át megvezethették Demszkyt, mert Alma lányának szociális alapon kiutalt XI. kerületi önkormányzati bérleményéhez ugyanúgy nem volt köze, ahogyan a BKV szétrablásához sem. Méltánytalanul támadták azzal is, hogy felesége a főváros üzemanyagkártyáját használja saját autója tankolására. A felsorolás nem teljes, de az nyilvánvaló, hogy ilyen zűrös háttérrel egy kultúrállamban nem húzta volna nyugdíjig az ország fővárosának első embere. Nálunk viszont húsz évig támogatta valamilyen ismeretlen erő. A főpolgárt azonban nem kell félteni, ha nyugdíjasként nem kapna fürdőbérletet a Budapest Hévízei és Gyógyfürdői Zrt.-től, akkor sem marad felfrissülés nélkül. Értesülésünk szerint Kusariban nemrég medence épült. Kérdés, hogy futja-e majd hideg vízre.

helyitema.hu

(NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük