Megfélemlítő házkutatás a cellában – elkobozták Tóásó Előd személyes tárgyait

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Diktatórikus, megfélemlítő módszerekkel igyekeznek nyomást gyakorolni a bolíviai hatóságok az április 16-án egy éve fogvatartott Tóásó Elődre és társaira.

Csütörtökön reggel 5.00 órakor, La Paz, San Pedro börtönben cellaátvizsgálást tartott a bolíviai ügyészség, a különleges egység katonái és a titkosszolgálat. Hatalmas erőt, több mint 100 embert vonultattak fel, természetesen a börtönigazgató engedélye és hatályos jogszabályokat megszegve bírói parancs nélkül. Tóásó Előd, Mario Tadic, Gelafio Santiesteban, Juan Carlos Gueder y Alcides Mendoza ( mindannyian a ” terrorista ” ügy miatt vannak előzetes letartoztatásban ) celláiban.
Egyiküket sem engedték be a cellájukba, így azt tettek be amit akartak, illetve azt vittek be amit akartak. Hatósági tanú sem volt jelen. A nyomozóhatóságnak nincsen hatásköre előzetes letartoztatott személynél ” házkutatást” tartani, csak parancs, és hatósági tanú birtokában, jelenlétében. Ebben a speciális esetben, pedig a börtönigazgató engedélyre is szükség van.
Tóásó Előd összes személyes leveleit, amit az elmúlt hónapokban kapott itthonról, zenei CD-it, kazettáit, amit küldtünk neki -elvették. Mindent ami egy csepp vigaszt, egy kis hazát jelent neki. Máriótól is hasonlókat vettek el.
Juan Carlos Gueder y Alcides Mendoza személyes tárgyain túl, a náluk található készpénzt , bankkártyát és egyéb értéktárgyakat is elkobozták.
A fiatal ügyésznő aki vezette a cellakutatást, a biankó jegyzőkönyvet nem tudta aláíratni Elődékkel, hiszen ők annak tudatában, hogy illegális és megfélemlítésre irányuló cselekmény részesei, nem szignózták ezt.
9.30 -ig tartott a kutatás, és ezt követően Gueder-t és Mendozat sötétzárkába , a Grullába ( Előd 1,5 hónapig lakott itt ) záratták, mivel nyilatkoztak a sajtónak, az eljárással kapcsolatosan.
Ezt követően Előd és Márió ügyvédje feljelentést tett az ügyészségen az illegális és félelemkeltő-fenyegető akcióval kapcsolatosan, valamint a begyűjtött személyes tárgyak visszaszolgáltatását kérte. Tudni kell azonban, hogy Előd személyes tárgyait, sem a meggyilkolt Magyarósi Árpád, Mike Dwyer és Rózsa Flores Eduardo személyes tárgyait a mai napig nem szolgáltatták vissza. Az eset nagy médiavisszhangot kapott, hiszen még a Bolíviában megszokott illegalitásokat is felülmúlta az eljárás. A Magyar Köztársaság tiszteletbeli konzulja, ahogy a tudomására jutott az eset, haladéktalanul a börtönbe sietett, hogy biztosítsa Elődöt, hogy úgy a kormánya, mind a hozzátartozói tudnak az esetről, és figyelnek rá.
Marcelo Sosa , az ügyet vizsgáló ügyész nyilvánosan tagadja, az akció létét, és ígéretet tett a kivizsgálására.
A kérdés csupán az, hogy mit keresnek a különleges erők és a szolgálatok 5 letartoztatott cellájában ( fejenként 20-20 ember ), állítólag bizonyítékhalmazzal rendelkező ügyészek, minek gyűjtögetnek, olyan személyes tárgyakat, amik többszörös biztonsági vizsgálaton túlesve, többheti visszatartás, és átvizsgálás után kerülnek, a hazájuktól 11.000 km-re raboskodó emberekhez.

Szeretnélek kérni benneteket, hogy írjatok levelet Elődnek! Küldjetek kiolvasott újságot, kiolvasott könyvet neki!! Mutassuk meg, hogy nem lehet komcsi módszerekkel megfélemlíteni egy magyart !! Ha elvesznek tőle tízet-küldünk helyette százat!! Létezik egy posta-kész közepes boríték ( tengeren túli ) a postákon, 555 Ft az ára, abba ami belefér, mérlegelés nélkül elküldhető. Csak jól le kell ragasztani. Igaz úgyis kivágják :))A címet személyesen elküldöm mindenkinek. toasoedit@toasoelod.com

Tóásó Előd blogspot

Nemzeti InternetFigyelő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük