KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Tudományos manipuláció – 3. rész

Írta, összeállította: Czakó István

5. Az otromba és a kifinomult manipuláció közötti különbség

A két eljárás között alapvető elvi különbség van. Az otromba manipuláció az alapeszközöket (egyoldalú beállítás, tabu téma, elterelő manőver,…) eltúlozza, nem tűri az ellenvetést, ellenvéleményt, erőszakos módszereket alkalmaz, törekszik a totális eredményre, ráadásul hatalmas ügynökhálózatot tart fent.

Az ügynök feladata:

–         a megbízhatatlan vezetők felmérése, figyelése és jelenteni őket

–         felmérni, figyelni és jelenteni a közhangulatot, továbbá a hangadókat

–         közvetíteni a központ utasításait, a baráti figyelmeztetéseket

–         végrehajtani a durvább intézkedéseket

Ez jelentős adminisztrációt, apparátust igényel. Éppen ezért az otromba manipuláció drága.

A kifinomult manipuláció ezzel szemben a finom, trükkös, rejtvényes megoldásokat alkalmazza. Ráadásul ügynökök helyett közvetlen munkatársakkal dolgozik, akik között vannak a megbízható vezetők is, és nem vezet nyilvántartást, nincs szükség külön apparátusra. Ezért olcsóbb, s szakszerű elosztással jelentős lefedettséget jelenthet. Nem alkalmaz direkt módszereket, inkább közvélemény kutatással, kérdőívekkel s a médián keresztül kutatja a közhangulatot. Mivel nincsenek a régi értelemben vett ügynökök, nincs lebukási veszély sem. Így a kifinomult megoldás jóval olcsóbb, mint az otromba. A kifinomult manipuláció esetén (szemben az otrombával) szinte lehetetlen megállapítani, kik a közvetlen munkatársak. Ez növeli a célcsoport (manipuláltak) bizonytalanságát, zavarát.

Az eszközöket tekintve az otromba manipuláció a következőket alkalmazza, melyek a politikai termék (intézkedés, törvény, döntés, manőver, akció) és az elit vezetés elfogadtatását célozza:

–         Egyedüli, tévedhetetlen vezető kiemelése, mitizálása

–         Jelszavak, jelmondatok készítése, hangoztatása, sulykolása

–         Parádék, felvonulások, nagygyűlések szervezése

–         Nagy propaganda gépezet alkalmazása

Ezek az „éljenző típusú” eszközök, manipulációs stratégiák inkább a diktatórikus rendszerekre jellemzőek (lásd: kommunizmus, fasizmus) – ezért is tekinthetjük otromba módszernek -, de elavultságuk ellenére a maguk idejében sokáig sikeresek voltak, s olykor ma is bevethetők (pl. mai választási kampányok). Az éljenző manipuláció általában azokra hat, akikre gyakorolt hatása közvetlen, s akik elfogadják az ideológiát, viszont a kívülállókban, más ideológiát vallókban – éppen otromba, erőszakos eszközei miatt – ellenérzést, sőt gyűlöletet válthat ki. Kialakulhat az ellenérző többség (demokratikus közvélemény), mely akár bukást is jelenthet. Jelenleg, az ezt eddig alkalmazó rendszerek bukása miatt, nem ajánlott alkalmazni.

A kifinomult tudományos manipuláció egy hőzöngő kis létszámú csoporttól eltekintve nem vált ki tömeges ellenérzést, tiltakozást (éppen finom, trükkös, rejtett eszközei, módszerei miatt), ezért hosszú távon is eredményesnek tűnik.

(folyt. köv.)

Nemzeti InternetFigyelő

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük