KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Tiltakozás Budaházy György Kozma utcai börtönbe szállítása ellen

A „Gyurcsányi rendszer” még mindig működik

Aggodalommal értesültünk arról, hogy a 15 hónapja előzetes letartóztatásban tartott és politikai fogolynak minősülő Budaházy Györgyöt a mai napon a Váci Börtönből minden előzetes értesítés és ésszerű indok nélkül váratlanul átszállították a Budapesti Fegyház és Börtön Kozma utcai épületébe. Az ügyet figyelemmel kísérő emberi jogvédőként és mint Európai Parlamenti, Országgyűlési és egyúttal Európa Tanácsi képviselők már több alkalommal hangot adtunk annak, hogy Budaházy György és 18 társa elleni 2009 áprilisi büntetőeljárás koncepciós jellegű és számos kirívó jogsértést követtek el többek között a házkutatásoknál a hatóságok.

Az ügy már jelentős érdeklődést váltott ki az Európai Parlamentben, Európa Tanácsban és a magyar Országgyűlésben is. Politikai foglyok esetében minden esetben megalapozott aggályokat kelt a fogva tartott politikai ellenálló börtön körülményeiben eszközölt minden olyan változás, amely az érintett számára hátrányos. Budaházy a nyilvánosság előtt a váci börtönviszonyokról alapvetően pozitívan nyilatkozott, tehát ő semmiképpen nem kérhette ezt az intézkedést. Az sem indokolhatta, hogy más koncepciós eljárásokban időközönként Budapesten kell tárgyaláson részt vennie, hiszen az országgyűlési választások óta látványosan visszavettek az irreálisan eltúlzott biztonsági intézkedésekből, most már nem kíséri több tucat álarcos felfegyverkezett kommandós a tárgyalásokra. Értesülések szerint Budaházy Györgyöt egy sötét, csótányos, kamerákkal felszerelt, hűvös cellában tartják.

Egyelőre nem tudtunk még kapcsolatba lépni a Büntetés Végrehajtás Országos Parancsnokságával, de ezúton is várjuk a magyarázatot erre a lépésre, amely ráadásul Budaházy György ellen 13 írása miatt indított állam ellenes bűncselekmény kapcsán folyó büntetőeljárás végső tárgyalási szakában történt. Egyúttal a Hunnia Csoport tagjai ellen folyó eljárásban is most mérlegeli az ügyészség a nyomozás vége felé, hogy vádat emeljen vagy megszüntesse az eljárást és a védők már előterjesztették ugyan, de még nem terjesztették be a nyomozás kiegészítési indítványaikat. Budaházy György most tanulmányozza a 25 ezer oldalnyi nyomozati iratot és ebben történő bármilyen akadályoztatása sérti a védekezési jogát. Az aggályt fokozza az is, hogy az Országgyűlés 2002 és 2010 közötti alapvető politikai szabadságjogok jogsértéseket vizsgáló -részvételünkkel működő- albizottsága előtti meghallgatások során egyre több megdöbbentő jogsértésre derült fény, többek között arra is, hogy büntetés-végrehajtási intézményekben kínzásnak és megalázó embertelen bánásmódnak vetették alá a fogva tartottakat nem kizárhatóan a vezetés tudtával.

Továbbá az is ismerté vált, hogy ügyészek és bírák is jelentős számban szegték meg jogászi esküjüket és rájuk vonatkozó szigorú szakmai előírásokat, törvényeket. Ilyen körülmények között tudatjuk az ország és világ közvéleményével, hogy a Budaházy György elleni politikai koncepciós eljárás mielőbbi megszüntetése indokolt és egyúttal azon börtönőrök, ügyészek, bírák és rendőrök felelősségre vonása, akik részt vettek a 2006 őszi jogtipró megtorlásokban és mai napig szinte kivétel nélkül helyükön vannak. A Hunnia Csoport elleni koncepciós eljárás hátteréről a budahazy.orgmorvaikrisztina.hu és a gaudi.jobbik.hu honlapon találhatók részletes információk. Itt tekinthetők meg azok a filmek, amelyek bemutatják a koncepciós eljárás megdöbbentő részleteit, illetve Budaházy György politikai, közéleti munkásságának fontosabb állomásait.
Dr. Morvai Krisztina
Európa Parlamenti képviselő
Dr. Gaudi-Nagy Tamás
Országgyűlési képviselő

Nemzeti InternetFigyelő

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük