Szeretne tisztán látni biomassza ügyben a Jobbik – sajtótájékoztató képekkel

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A sajtótájékoztató témája: a Jobbik Magyarországért Mozgalom Miskolci alapszervezetének, és Miskolc 17-es, 18-as, valamint 19-es számú választókörzetek képviselőjelöltjeinek a Mihő kft Gagarin utcai telephelyére tervezett biomassza égetője kapcsán felmerült kérdései, és aggodalma.


A sajtótájékoztatón jelen voltak:
Pakusza Zoltán, a Jobbik Miskolci Alapszervezetének Alelnöke, a 17. számú választókörzet képviselő-jelöltje, Takács Attila a 19.számú választókörzet képviselő-jelöltje és Jakab Péter, a 18. számú választókörzet képviselő-jelöltje
Jakab Péter a sajtó jelen lévő képviselőinek elmondta: A JOBBIK azért tartotta szükségesnek, hogy e három választókörzet képviselő-jelöltje jelenjen meg, mert az itt készülő biomassza égető – ha vannak kockázatai és káros mellékhatásai – nem ismeri majd a körzetek határait.
A sajtótájékoztató apropója a Mihő kft Gagarin utcai telephelyére tervezett biomassza égetője, és az ebből fakadó lakossági aggodalom. Ez a félelem eddig süket fülekre talált. Hiszen már kb. két hete, hogy a miskolci és az országos sajtóban napvilágot látott a hír; miszerint itt a Kilián lakótelep kellős közepén, óvoda és bölcsőde közvetlen szomszédságában egy fatüzelésű égető épül. Ez idáig sem a terület jelenlegi mszp-s önkormányzati képviselője (Bartha György), sem a 18. számú választókerület képviselőjelöltje (Tompa Sándor) nem nyilatkoztak az ügyben.
Ennek a nagy hallgatásnak vélhetően két oka lehet: nevezett személyek olyan nagy szakértelemmel rendelkeznek az energetika terén, hogy bennük fel sem merülnek azok az aggodalmak, amelyek bennünk, laikusokban igen; vagy egyszerűen nem sétálnak választóik között, nem beszélgetnek velük, és így azt sem tudják, mik foglalkoztatják az ittenieket hetek óta. A Jobbikos képviselőjelöltekhez azonban nap, mint nap érkeznek nyugtalanító kérdések, melyekre itt az ideje megtalálni a választ. Jelen sajtótájékoztatón tehát nem csak a JOBBIK miskolci alapszervezetének álláspontját tolmácsolták, de a helyiek aggodalmának is szeretnénk minél nagyobb hangot adni.
A képviselőjelöltek remélik, meghalják a hangjukat, és így rajtunk keresztül a velük együtt ott élőket is, többek között azok a városvezetők, illetve a beruházásért felelős Bioenergy Miskolc igazgatósága, akik elfelejtették tájékoztatni a lakókat, arról, mit is jelent, hogyan is működik egy ilyen égető.
A JOBBIK képviselőjelöltjeinek kérdései a következők:

  • Vannak- e a környezetre, egészségre ártalmas hatásai, különös tekintettel a közelben lévő óvoda és bölcsőde gyermekeire?!
  • Honnan kívánják biztosítani a fát, mely a működéshez elengedhetetlen?
  • Mekkora zajterheléssel és milyen forgalom növekedéssel járhat ez a környéken élők számára?
  • Készültek-e egyáltalán hatástanulmányok ezekben a kérdésekben?

Ezen kérdésekre adott válasz, vagy válaszok hiányában a lakók nem tudják eldönteni, mit nyerhetnek, és mit veszíthetnek egy ilyen beruházással. Vagyis, a városvezetés nemcsak, hogy nem tájékoztatta a lakosságot, – egy az itteniek élete szempontjából nagy horderejű kérdésről – de azt is elfelejtették megkérdezni, akarják-e a projektet. Ugyanakkor a JOBBIK tiltakozik az ellen, hogy egy Nyugat-Európában bevett módon jövedelmező biomassza égető megvalósításába 75 %-ban magánvállalkozót vonjanak be! Jelen esetben Wicha József személyében. Mindezt úgy, hogy a projekthez szükséges forrás nagy részét bevallottan a Környezet és Energia Operatív Program (azaz KEOP) pályázata révén kívánják lehívni.
Felmerül tehát egy újabb kérdés:

  • Vajon mi érdeke fűződik a szocialista városvezetésnek ahhoz, hogy a beruházás, csak 25 %-ban profitáljon a városnak, és 75%-ban Wicha Józsefnek?

A minap egy helyi rádióban a lakosság tájékozatlanságára reagálva a Bioenergy Miskolc vezérigazgatója, Méhn Imre megnyugtattat az itt élőket, hogy hamarosan lesz lakossági fórum, csak előbb beszerzik a szükséges engedélyeket. A sorrendet aggályosnak és morálisan kifogásolhatónak tartják a képviselőjelöltek. Az a verzió ugyanis nem tűnik hihetőnek, hogy „az engedélyek megszerzése után a beruházó lakossági tiltakozás hatására; eláll az égető lakóövezetben történő megvalósításától”. A JOBBIK miskolci alapszervezete tiltakozik ezen gyakorlat ellen, és maximálisan megértve a lakosság aggodalmát követeli, hogy a beruházó a lehető legrövidebb időn belül tartson minden részletre kitérő tájékoztatást az érdeklődők számára; emellett tegye lehetővé a független szakértő betekintését a projekt terveibe.
Amennyiben ezek után sikerül meggyőzni a lakosságot és a szakértőket arról, hogy a beruházás teljesen veszélytelen mind a környezetre, mind pedig a fejlődő gyermeki szervezetre nézve, a Jobbik támogatni fogja az égető megvalósulását, hiszen a megújuló energiaforrások bevonása Miskolc energiaellátásába programunk egyik sarokpontja.
Ellenben, abban az esetben, ha a független szakértőt, és a lakosságot nem sikerül a projekt profizmusáról meggyőzni, és akár a legkisebb veszélye is fennáll az egészség ill. a környezet károsodásnak: a JOBBIK Magyarországért Mozgalom tiltakozó akciók sorát helyezi kilátásba.
A tisztán látás végett, a JOBBIK miskolci alapszervezete egyelőre nem magát a beruházást kifogásolja, – bár a tulajdonlási viszonyok erősen aggályosak – hanem a lakosság tájékoztatásának hiányát és a döntéshozatalból való teljes mellőzését.
Szegedi Márton

a JOBBIK B-A-Z megyei alelnöke, miskolci elnök

Közreadta: Nemzeti InternetFigyelő3 thoughts on “Szeretne tisztán látni biomassza ügyben a Jobbik – sajtótájékoztató képekkel

  1. Én azt szeretném tisztánlátni ma augusztus 20-n.miért hurcolták el a JOBBIK Margitszigeti rendezvényéről az új főkapitány.Tudomásom szerint a gáda újjá alakut,ruházata is más.A RÉGI gárdát tiltották be vagy már az újjatits?Ma magyarországon üldőzendő cselekmény ha segitik az árvizkárosultakat?Ha betartják az alkomány ugyanis ha megtámadanak akkor rendőr hiányában a köteles vagy megakadályozni a büncselekmény.

  2. Hol zsarnokság van ott zsarnokság van!AZ Mindegy hogy vörös-zöld-kék-rozsaszin-vagy narancsos ruhában.Hol a gegszter bulyik bele a pandur ruhába ott zsarnokság van!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük