Szemétszedés, takarítás – térítés ellenében….

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ez nem valami reklám-cikk. Nem is zakkant meg az újságíró a nyári melegben. Majd még kiderül, hogy miért a cím…

Moszkva tér, csütörtök reggel, 7 óra.

Egy kisebb, lelkes csoport gyülekezik a szerelmesek által jól ismert óra alatt. Most más funkciója van ennek a „tereptárgynak” Ide hirdette meg a gyülekezőt a Zöld Válasz néven egyre ismertebbé váló környezet- és fogyasztó védő egyesület.
Honlapjukra egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet, és a napokban ott fedeztem fel a mai akciót.
Politikusok 4 évente csodálkoznak rá a tér állapotára, hajléktalanok tömegére, nyilvános wc-ként használt bokraira-fáira, a választások végeztével pedig marad minden ugyanúgy!

Egyesületünk megpróbálja legalább pár napra tisztábbá tenni a közteret, felhívni az átutazók figyelmét: a tisztább környezet az emberi minőség jelzője hazánkban is.” szól a felhívás szövege, és valóban az ott meghirdetett időpontban gyerekek, fiatalok csoportja találkozik az „óra alatt”.

Számomra új néhány információ az egészről, és hogy kik is ők, mit akarnak? kérdezem Bodor Zoltánt, aki szemmel láthatóan most is a csoport összefogásán, a tervezett munka koordinálásán ténykedik.

Megtudom aztán, hogy van ugye Greenpeace – akik a sarkvidéki tevék sanyarú sorsán kívül talán egyetlen számunkra értékelhető gond megoldása irányában tud felmutatni valamit: a verespataki környezetszennyezésről van szó. Aztán ott van a Négy Mancs, amelynek „áldásos tevékenysége” a libatenyésztők -fogyasztók átkait eredményezte mindössze. ( én magam is dühöngök nem egyszer, amikor a hentesnél libatepertőt keresve „kérje a Négy Mancstól” választ kapom. Így aztán garantáltabb is a koleszterin-szint hatékony emelkedése…*a szerk.)

Égető, sőt sürgető igény lenne mindennapjainkra odafigyelve, a valós hiányosságokra, szennyezett környezetünkre hatékonyabban odafigyelni, sőt: tenni is valamit hogy a jelenlegi állapot ne maradjon így.

A Zöld Válasz (mintegy válaszként a hiányosságokra) ezért alakult. Nemzeti amennyire kell, radikális amennyire szükség van rá. Bodor úrral beszélgetve abban is megegyezünk, hogy nem a pártokkal, politikai „oldalakkal” van az igazi baj, hanem a szemlélettel, az inkább emberi viselkedéssel, állásfoglalásokkal. Az egyesület tagjai most is tevékenyen, kézzelfoghatóan igyekeznek (igyekeznének?) felhívni a figyelmet, és reményeik szerint ebbe belevonni a mindennapok emberét is. A Mindennapok Embere persze most még fejét felszegve, vagy oda sem figyelve rohan a dolgára, nem nézve se jobbra se balra.. Amíg az aktivisták szó szerint kapargatják néha a földről a beletaposott szemetet, a vágányok között „felejtett” sült oldalas darabokat(!) ahogy haladnak tovább, a Mindennapok Embere dobja is el mögöttük a csikket, papírzacskót…
A Mindennapok Embere nem ismeri, fogalma sincs a lényegéről annak a tárgynak, ami hálós oldalával jól megtömve terpeszkedik több helyen itt is. A szemétkosár fogalma még be kéne hogy kerüljön a köztudatba…

Azt is megtudom, hogy a Zöld Válasz a fogyasztóvédelem áldatlan szerepét is felvállalja esetenként. Az Auchan környékére már nem engedi őket a multik szervilis őrszemélyzete… Bizony, a multik… Jó pár ember előtt ismerős az arzénes víz, a szó szerint szétrepedt-rohadó tojás látványa, az „akciós” hulladékból gyártott „lángolt kolbásszal” együtt. (Utóbbihoz nekem is volt szerencsém, garantált spórolás. Egyrészt olcsó mint minden gagyi termék, másrészt másnap estig lehet utána koplalni, hogy a gyomorrontás elmúljon. Végül is: dupla megtakarítás, nem?)
Egyelőre csak ízlelgetem, igyekszem feldolgozni a kapott információkat, de már lassan körvonalazódik megint a remény jövőképe.. Ha ez a mozgalom tegyük fel „kicombosodna”, a csatlakozók számával egyre erősebbé válhatna, talán megálljt lehetne kiáltani a járványos elaljasulásnak, és valóban hiteles, élvezhető és friss termékeket tehetnénk a tiszta kosarunkba…
Ez a mai akció folytatása egy sorozatnak, voltak ők már a budai Feneketlen Tó környékén, Kőbányán, az Óhegy parkban hasonló takarítással, szemétszedéssel. Miért? Figyelmet felkelteni, példát mutatni. Persze egyelőre a Mindennapok Embere, amint írtam, rohan, előre nézve, lehetőleg az ég felé, a magasba. De valahol azért tényleg felsejlik valami a reményből: látom, valahol, valakik hírét vehették azért ott az irodákban, ahol hivatalosan ez lenne a dolguk: „közterületes” mellényben fel-feltűnnek munkások, bőszen sepergetve a platz kövét. Talán valahol „leesett”, hogy mit is kéne tenni? Esetleg rendszeresen? Esetleg naponta egyszer legalább?
Persze ez azért egy kicsit költői felvetés. Mert végezetül megtudom azt is, ami ennek az írásnak a címét adta.
Mégpedig azt, hogy az akció bejelentését tudomásul vették a „Főkefénél” (vagy az önkormányzatnál?), de a halomba összegyűjtött szemételszállítását ingyen nem vállalta az illetékes hivatal…
Most ezt boncolgassam? Olyan hajmeresztő, hogy szerintem felesleges.
Tiszta szerencse, hogy az ott ténykedő hivatásos takarítók megengedték, hogy a „Válaszosok” összehordják egy kupacba a dagadtra tömött sárga zsákokat, és majd csak elszállítja valaki.
Vagy nem…
Eltelik a jó egy órahossza, az aktivisták leveszik a zöld mellényüket, megy ki-ki a mindennapok dolgára. A téren a forgalom a megszokott, a rohanás a megszokott tempójú, a csikkek, összegyűrt papírok estére majd újra megtöltik a teret. A képviselő urak, a múltból itt rekedt funkcionáriusok az újabb négy évben megint rácsodálkoznak: „őrület mi megy itt a köztereken…

Kapcsolódó: Tekintse meg képes beszámolónkat is az akcióról

Oskar, Napifoto.com

Nemzeti InternetFigyelő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük