Sarkosan fogalmazva

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint lanyhult az emberek érdeklődése a politika iránt. Bár engem még soha az életben nem kérdeztek meg, bevallom, számomra is kissé unalmassá vált nemcsak a magyar politika, de még a világpolitika is.

A válságban megroppant államok riadtan keresik a kiutat úgy, hogy lehetőleg sem a népet, sem a pénzvilágot ne haragítsák magukra, az előbbitől türelmet, az utóbbitól kölcsönt kérnek.

Az emberiség vezetőinek intelligenciahányadosa sosem volt túl magas, régebben ilyen csődhelyzetben valamelyik nagyhatalom kirobbantott egy nagyobb háborút, az adósságokat felmondták, a hadiipar fellendült, a munkanélküliség pedig megszűnt az általános hadkötelezettséggel. A mi kis itthoni politikai homokozónkban a szerepek ki vannak osztva, a parlamenti szavazások alkalmával a harsány előkiáltók tudatják a frakciókkal, mire kell igent vagy nemet nyomni, még egy Torgyán sincs, aki derültséget keltene, bár az őszödi rém erősen igyekszik, hogy pótolja.

Ugyanez a helyzet az újságokkal és tévécsatornákkal, a szerepek rögzültek, kibeszélés nincs, mindenki tévedhetetlen és az igazság pártján van. Kissé undorodva szoktam nézni Vitézy László filmsorozatának egykori pártállami vezetőit, akik a „rendszerváltozás” fordulóján tekintettek vissza a múltba, amikor a legvidámabb barakk őrei voltak.

Húsz év múlva majd megszólalnak az Európai Unió legszomorúbb barakkjának üzemeltetői, s az akkor élő nemzedék valamit megsejthet a mi korunk lényegéből. A lényeg pedig az, hogy nemcsak hazánk, hanem szinte az összes állam elégtelenre vizsgázott politikai filozófiából és közgazdaságtanból, és a „majd csak lesz valahogy” cinizmusa az összes „demokráciára” jellemző.

Csak aztán nehogy egy újabb, nagy háború legyen a pofonegyszerű megoldás, melynek során a Jók legyőzik az ügyeletes Gonoszokat, hiszen megtanultuk, fejünkbe verték, mindig a Jók győznek.

Szentmihályi Szabó Péter, Magyar Hon Lap

Nemzeti InternetFigyelő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük