SAJTÓKÖZLEMÉNY – indul a Videotorium

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Elindult hazánk első oktatási-tudományos videomegosztó multimédia portálja, a VIDEOTORIUM

 

 


A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) 2010 szeptemberében indította el saját fejlesztésű Videotorium videomegosztó szolgáltatását (elérhető a köv. címen: http://videotorium.hu/), amely a hazai felsőoktatás-kutatás és közgyűjteményi kör által készített hang- és videofelvételek számára kínál igényes és ingyenes internetes megjelenési lehetőséget. A Videotorium hazánkban az első oktatási-tudományos videomegosztó multimédia portál, amely innovatív megoldásainak köszönhetően nemzetközi összehasonlításban is az egyik legmodernebb ilyen típusú szolgáltatás.

A Videotorium természetesen jóval több kíván lenni, mint egy általános célú videomegosztó szolgáltatás. Az összességében igen jelentős elsődleges felhasználói közösség – mintegy 600.000 oktató, kutató és hallgató – nagy mennyiségű audiovizuális tartalmat állít elő, melynek megfelelő tárolására, bemutatására és kifinomult visszakeresésére eddig kevés igazán jó lehetőség állt rendelkezésre. A feltöltést, szerkesztést és visszakereshetőséget támogató speciális funkciók a tudományos igényű ismeretterjesztés és tartalommegosztás követelményeihez igazodnak. A felvételek megosztásán túl a feltöltőnek lehetősége van előadás diák csatolására és a felvételhez való szinkronizálására. A felvételek precíz leírását és tartalmuk feltárását könyvtári igényességgel megtervezett metaadat modell támogatja, amely a tudományos világban elvárt visszakereshetőséget biztosítja. A fóliák és dokumentumok teljes szövegű indexelése pontos és azonnali információ-hozzáférést tesz lehetővé az internetezők számára.

A portál a nemzetközi sztenderdeken alapuló, országos felsőoktatási-kutatási eduID föderatív authentikációs és authorizációs infrastruktúrára (AAI) építi a felhasználók azonosítását. A Videotorium továbbá szabványos metaadat-csere interfészt kínál a hozzá hasonló tartalom-aggregátorok (pl. intézményi videorepozitóriumok, nemzetközi portálok) számára, amely lehetővé teszi a Videotoriumban tárolt tartalmak más keresőrendszerekben való megjelenítését.

Az oktatás, a távoktatás és a távtanulás színvonalas támogatása mellett a Videotorium szerepet kíván vállalni a felsőoktatás-kutatás munkájának megismertetésében, a tudományos gondolkodás népszerűsítésében, ezen keresztül előmozdítva hazai oktatóink, kutatóink társadalmi elismertségét, a tudományos gondolkodás szélesebb körben való elfogadtatását. A gyűjtemény és szolgáltatás komoly szerepet játszhat tehát a hazai tudományos műhelyek eredményeinek közzétételében, s oly módon is fontos lehet, hogy azokat a külföldi hasonló szolgáltatásokkal megismertetheti, összekapcsolhatja.

A Videotoriumban már jelenleg is több mint 1100 órányi nyíltan hozzáférhető felvétel tekinthető meg a legkülönbözőbb témákban, az informatikától, a biológián át, a kozmológiáig. Számos szakmai és tudományos konferencia felvétele, Nobel-díjas tudósok előadásai, ismeretterjesztő előadások és szemináriumok felvételei nem csupán a felsőoktatási-kutatási szereplők számára bírnak jelentőséggel, de bárkinek lehetőséget adnak a tanulásra és önképzésre.

A fejlesztésre az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) TÁMOP 4.1.3 kiemelt projekt részeként kerülhetett sor.

 

NIIF Intézet:

Az NIIF Intézet a hazai felsőoktatási intézményeket, kutatóintézeteket és közgyűjteményi intézményeket összekötő nagysebességű kutatói számítógép-hálózat üzemeltetője és fejlesztője. A hálózati alapinfrastruktúrán kívül számos innovatív szolgáltatással támogatja a kutatás-felsőoktatás munkáját: szuper-számítástechnika és grid, cloud rendszerek, elosztott adattárolás, Voice over IP, országos lefedettségű High Definition IP alapú videokonferencia-rendszer, stb.

Az NIIF Intézet – az elsők között Magyarországon – 2003-ban indította el a tudományos témájú videofelvételeket szolgáltató un. „Video on Demand” webarchívumát, amely 2010-re már közel 1000 órányi magyar és angol nyelvű, szabadon elérhető felvételt tartalmazott. Az értékes archív anyagok, az időközben felhalmozott szaktudás és tapasztalat, valamint a felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek oldaláról megfogalmazódó tartalom-megosztásra irányuló igény együttesen alapozták meg a Videotorium ötletét.

 

További információ:

http://videotorium.hu/

http://www.niif.hu/

http://www.eduid.hu/

 

Kapcsolat:

 

Kovács András

E-mail: akov@niif.hu

Tel: +36 30 555 7603

 

A sajtóközleményen túl továbbá tájékoztatjuk Önöket, hogy az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tárával együttműködve a Videotoriumban elérhető a „Rendszerváltás Magyarországon” c. hangfelvétel-gyűjtemény, amely a Szabad Európa Rádió és a BBC 1989-es magyar nyelvű felvételeiből áll össze (170 felvétel).

A Magyar Mozgóképkincs Megismertetéséért Alapítvánnyal való együttműködésnek köszönhetően a legendás Gólyavári Esték első sorozatából (1980-as évek) 5db felvétel tekinthető meg:

 

Németh G. Béla:


A liberalizmus alakváltozatai a kiegyezés utáni Magyarországon

http://videotorium.hu/hu/recordings/details/2089

 

Kosáry Domokos:

 

Etnikum és politika – Nemzeti fejlődés és ellentétek a 19. századi Magyarországon

http://videotorium.hu/hu/recordings/details/2093

 

Etnikum és politika – Romlás és újjáépülés a 17-18. századi Magyarországon

http://videotorium.hu/hu/recordings/details/2092

 

Előadások az emberiség történetéről – Politika és felvilágosodás

http://videotorium.hu/hu/recordings/details/2090

 

Ormos Mária:

 

A két világháború közötti Európa

http://videotorium.hu/hu/recordings/details/2091

 

Az összes Gólyavári Esték előadás (régi és új) itt elérhető:

http://videotorium.hu/hu/search/channels?q=g%C3%B3lyav%C3%A1ri+est%C3%A9k

 

Köszönettel és üdvözlettel:

 

Kovács András

NIIF Intézet

————————————————————-

NIIF/HUNGARNET                            e-mail: akov@niif.hu

Victor Hugo str. 18-22.                         tel:  +36 1 450 3082

H-1132 Budapest, Hungary                  fax:  +36 1 350 6750

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük