KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Részvét és gyász kifejezése a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára Igazgatójának, dr. Sutarski Konrádnak

Kedves Konrád!

Nem tudok a megdöbbenéstől megmozdulni, szinte lebénultam, amikor délután értesültem a lengyel államelnök, Kaczynski Elnök Úr és társai tragédiájáról! A kampány intenzitása miatt pihentetésül nem kapcsoltam be a rádiót és TV-t, ezért csak kora délután hallottam a tragikus hírt, mert felhívtak. Engedd meg, hogy magam és szoros baráti köröm nevében mélységes együttérzésem fejezzem ki, egyben gyászom is. Mivel magánember és régi jóbarát vagyok, muszáj, belső kényszer, hogy ne hallgassam el a bennem rögtön fölvetődő kérdéseket.

1964-ben értesültem először húsz évesen a lengyel tisztek és középosztálybéliek tragédiájáról, Katynról. Ez életem sorsfordulója volt, mert véglegesen ekkor váltam antibolsevistává, családom döntő többségével emiatt sajnos kényszerűen szembefordulva. Ezért kezdett nagyon érdekelni a lengyel kultúra, a lengyel nemzet és emiatt tanultam meg a lengyel nemzet számomra gyönyörű, dallamos nyelvét. Ez motivált lengyel honban számos életre szóló barátság megkötésében és ilyen volt rövid élete végéig a méltán világhíres Zbigniew Cibulskyval is barátságom.

Egyszerűen fel kell tennem a kérdést, kinek állt érdekében a kiváló, a lengyel nemzeti érdekeket hűen és sziklakeményen képviselő Kaczynski politikából történő végleges eltűnése, esetleges eltüntetése?

Hazánkban, Magyarországon, példátlan sajnos az az elvhűség és szolgálat, ami a tragikusan elhunyt elnököt jellemezte. Ezek a szörnyű gondolataim, melyeknek természetesen semmilyen forrása nincs, Hazánk, Nemzetünk tragikus helyzetéből következnek és mert a két nemzet történelmi barátsága, sorsa az évszázadok alatt annyira közössé vált. A Lengyel Nemzet és az elhunytak családjai iránt ismeretlenül is mély gyász érzése vetette papírra soraimat és, hogy sorsdöntő szakaszához érkezett a mi Nemzetünk is a holnapi választásokkal.

Katyn soha el nem múló emléke és tanulságai, melyek csak a legutolsó évtizedben váltak Hazánkban ismertté, a garanciája, hogy nem létezhet olyan jövő, mely a ne a múlt pontos ismeretén alapulna és ezért tudunk oly mély beleérzéssel osztozni most baráti körömmel néped a Lengyel Nemzet fájdalmában, gyászában!

Barátod:
Reiner Péter
Nemzeti InternetFigyelő

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük