KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Putyin Törökországban – a szankciók ellenére tett látogatás

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

December 1-jén Vlagyimir Putyin orosz elnököt Ankarában a legmagasabb tiszteletnyilványítással fogadták. Washington az utolsó pillanatig nyomást gyakorolt Ankarára, hogy a fogadtatás maximálisan hideg legyen. De az orosz elnököt ellenkezőleg jó szomszédként fogadták itt.

Törökország bizonyos értelemben saját törvényei szerint él a NATO-ban. Ez a szövetség egyetlen tagja, aki Ukrajna miatt nem volt hajlandó szankciókat bevezetni Oroszország ellen. És ez a szövetség egyetlen országa, amely több mint 60 szerződést, megállapodást és egyéb szabályozó dokumentumot írt alá Oroszországgal. Ezek a dokumentumok szabályozzák a barátság elmélyítését, a két kormány közötti kapcsolatokat, cseréket és konzultációkat, nem is beszélve a gazdasági együttműködés különböző szféráiról – a halászattól kezdve, a nukleáris energiáig és természetesen az olaj- és gáziparig. A jelenlegi látogatás során ezek kiegészülnek legalább 10 új dokumentummal, amelyek tovább mélyítik a gazdasági és kereskedelmi együttműködést.

Vlagyimir Putyin nem azért érkezett Törökországba, hogy „új horizontokat” nyisson, hanem azért, hogy bővítse a meglévő együttműködést – véli Gumer Iszajev a Szentpétervári Közel-keleti Kutatóközpont vezetője.

– Egészében véve, az együttműködés prioritásos irányai jól ismertek. Törökország számára fontos az orosz gáz. A második helyen a turizmus fejlesztése áll. Törökországba minden évben egyre több orosz turista érkezik. Törökország elég hosszú ideje élelmiszert és mezőgazdasági termékeket szállít Oroszországba. Nem gondolom, hogy a látogatás során valamilyen új irányt nyitnának. Bővíteni fogják a már kialakult területeket.

Törökország számára előnytelen az oroszellenes szankciók bevezetése – mondja Alekszandr Vasziljev az Orientalistikai Intézet munkatársa.

– Törökország továbbra is az egyik legnagyobb befektető Oroszországban. Ott nem látnak ertelmet a kapcsolatok szétszakításában, nem akarják túlzottan összpontosítani a figyelmet politikai különbségre, amelyek kétségkívül megvannak. Bármilyen paradoxonnak tűnik is, de az oroszellenes szankciók a török üzletemberek hasznára válnak. Török gyártók már többször mondták, hogy készek növelni az élelmiszer- és könnyűipari termékek szállítását, amelyek helyettesíthetik az európai árukat.

Az egész világ mindig különös figyelemmel, és néha aggodalommal kísérte azt, hogyan viselkedik Ankara a Moszkvával fenntartott kapcsolatokban. És most, az ukrajani válság, az IÁ fegyveresei aktivitása miatt Szíriában és Irakban különösen izgul az EU és a NATO. Ott félnek, amikor Ankara Oroszország oldalára hajlik.

Nem lehet azt mondani, hogy Ankara és a Kreml között nincsenek külpolitikai nézeteltérések. Törökország síkra száll Bashar al-Assad rezsimjének megdöntséért, nem ismeri el a Krím-félsziget csatlakozását Oroszországhoz. De ezek a különbségek mintha külön léteznének a gazdaságtől, ahol gyors ütemben fejlődik az együttműködés.

Oroszország Hangja

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: