KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Pünkösd elé

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

pünkösd„Kovácsék válnak – az asszony teljesen tönkrement, nem így képzelte el az életét!”

„Veri a gyerekét – lélektelen bitang, főleg, ha olyan részeg,, mint a malac!”
„Két politikus egymásnak ugrott. Csak gyűlölködni tudnak. Lélektelen társaság!”

Mit lehetne tenni? Éljünk lélek nélkül: öljük meg a családot, a közösséget, a társadalmat? De akkor mi lesz velünk, hiszen élni szeretnénk, mégpedig boldogságban – de így, tele gyűlölettel, lélek nélkül, lehetetlenség! Látszólag nincs megoldás.

Ez volt Jézus Krisztus tanítványainak is a gondja. Mesterüket megölték. Még a katonákat is lefizették, hogy azt hazudják: a tanítványok ellopták Jézus holttestét. De a tanítványok itt ülnek, és nincs közöttük Jézus. Most mi lesz: „zárták az ajtót, mert féltek”.

Ezzel a félelemmel van tele minden család (mikor megy szét a házasság több gyerekekkel?), minden munkahely (mikor tesznek lapátra?), ezért félünk az utcán őrülten száguldó autósoktól, ezért félünk – egy idő után még önmagunktól is!
És akkor erre emlékezünk Pünkösdkor: „Mikor elérkezett Pünkösd napja, hirtelen mintha szélvész közeledett volna, zaj támadt az égből, és egészen betöltötte a házat, ahol összegyűltek. Majd pedig szétoszló tüzes nyelvek lobbantak föl előttünk, és leereszkedtek mindegyikükre. Valamennyien elteltek Szentlélekkel.”

Az egyetlen megoldás lélektelen társadalmunkban: visszahozni újra a Szentlelket.
Józsefvárosban idén mi így tesszük:

1.Várjuk a Szentlelket. A katolikus Egyház egyik legértékesebb közösségét Emmanuelnek hívják. Nevük azt jelenti „Velünk az Isten”. Ha valaki többet akar tudni róluk, az Egyházközségi Tudósítót ajánljuk, amelyet a héten már megtalálnak a templomban. Orvosok, mérnökök, tanárok, tudósok alkotják a közösséget. Eljönnek ide, közénk a Józsefvárosba, hogy együtt hívjuk, várjuk az Isten Lelkét, a Szentlelket. Június 7-én, szombaton, Pünkösd vigíliáján, este 6 órakor kezdődik a közös imádság.

2. Megerősítjük azokat, akik érzik: egyedül gyengék. Közülük tizenketten „lábát mossuk”, mint Jézus tette tanítványaival. Nagycsütörtökön. Igen, a hajléktalanokat. Őket konfirmáljuk/bérmáljuk Pünkösdvasárnap délután 3 órakor a hajléktalan szentmisén. Érdemes lenne egyszer benézni a templomba. Legalább Pünkösdkor!

3. Megköszönjük Isten Szentlelkének, hogy eljött hozzánk, ide, Józsefvárosba. Abba a kerületbe, ahol annyi más vallású, más meggyőződésű ember él. Nekik szól harmadik meghívásunk?: Pünkösdhétfőn, a munkaszüneti napon, este a 6 órai mise után ökonomikus közösségeink vezetőinek egyike, egy adventista lelkipásztor hirdet igét, s gyülekezetének fiataljai muzsikálnak. Vidékről is érkezik egy csoport – nekik fontos, hogy együtt legyenek velünk. A plébániatemplom gitáros kórusa is megköszöni a Szentlélek kiáradását kerületünkre, életünkre. És el ne feledjem, a hajléktalanokból alakult „Illés-dalárda” (elképzelhetjük megfáradt, nyomorult és mégis lelkes éneküket) is megköszöni Isten Lelkének eljövetelét, a Pünkösdöt.

Azért írtam le ezeket a sorokat, hogy meghívjam testvéreimet. Főként azt, aki úgy érzi, hiányzik életétből, családjából, környezetéből a lélek, Isten Szentlelke.

Bajzáth Ferenc
józsefvárosi plébános

Megjelent a Józsefváros XXII. évfolyamának 21. számában 2014. június 3-án

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: