KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Párizsi mészárlás – Bírálatok kereszttüzében a szolidaritási egységmenetről távol maradt Obama elnök

Bírálatok kereszttüzébe került Barack Obama amerikai elnök, amiért Párizsban vasárnap nem vett részt a terrorizmus elleni történelmi tiltakozó egységfelvonuláson, és arra kormányzatának egyetlen vezető tagját sem küldte el.

A milliós megmozduláson, amelyen a világ 44 állam- és kormányfője vonult fel, az Egyesült Államokat Jane Hartley nagykövet képviselte. Az AP hírügynökség hétfőn egy jelentésében úgy idézte az Indiában nyilatkozó John Kerry külügyminisztert, hogy Victoria Nuland helyettes külügyi államtitkár is felvonult a francia fővárosban, ám később pontosította tudósítását, mert az európai ügyekért felelős diplomata vasárnap nem Párizsban, hanem Washingtonban vett részt egy szolidaritási rendezvényen.

Ön cserben hagyta a világot – hirdette címlapján Barack Obamára elnökre utalva a The New York Daily News. Fareed Zakaria a CNN szemleírója „hibának” nevezte az amerikai csúcsvezetés távolmaradását, ugyanakkor úgy vélekedett: az elnöki távolmaradás arra is rávilágított, hogy a radikális iszlám elleni harc „nemcsak Amerikáról szól”. Jake Tapper, a hírcsatorna Párizsból jelentkező tudósítója nemcsak a jelenlegi adminisztráció embereit, hanem a 2016-os elnökválasztás potenciális jelöltaspiránsait is hiányolta a helyszínről, mindkét amerikai nagy párt részéről.

„Ez tényleg nagyon kínos.  Hol van Obama elnök? Miért nem ment el?” – Greta Van Susteren, a Fox News műsorvezetője.
„Szomorú, hogy a világ 50 vezetője ki tudta mutatni szolidaritását Párizsban, de Obama elnök visszautasította a részvételt. A gyávaság folytatódik” – közölte Newt Gingrich, az amerikai képviselőház exelnöke, volt republikánus elnökjelölt-aspiráns.

Az amerikai kormányzatot a hétvégén Eric Holder igazságügyi miniszter képviselte Párizsban, aki azonban a terrorelhárítási szakmegbeszéléseken vett rész és a francia fővárosból több amerikai televíziónak is nyilatkozott, ám a tüntetésen nem volt jelen.
Marco Rubio republikánus szenátor, aki a várakozások szerint jövőre maga is beszállhat a Fehér Házért megvívandó harcba, a CBS-nek hétfőn nyilatkozva szintén „hibának” minősítette Obama távolmaradását és úgy vélekedett, hogy az elnököt legalább Holdernek vagy Kerrynek kellett volna képviselnie az egységmenetben.
Doug Schoen demokrata politikai stratéga a Fox News híroldalán azt állította, hogy „Obama erkölcsi értelemben lemondott a szabad világ vezetőjének helyéről”.

Ez is érdekelheti:  Agyonlőtték azt az ukrán nyelvészt, aki kutyának nevezte a kárpátaljai magyarokat

Egy névtelenül nyilatkozó fehér házi illetékes szerint a biztonsági előírások miatt az elnök és az alelnök jelenléte ellenjavallt az ilyen eseményeken való rendezvényeken, ha azok nem amerikai vonatkozásúak. A nyilatkozó az azonban nem kommentálta, hogy a többi ország vezetői esetében hogyan oldották meg a biztonsági problémákat a részvétel érdekében.

A Franciaországgal szoros kapcsolatokat ápoló és a nyelvet is kiválóan beszélő Kerry külügyminiszter az Egyesült Államokba Indiából és Pakisztánból való visszatérés közben, Szófia és Genf érintése után, csütörtökön megáll majd Párizsban is.
„Az első pillanattól kezdve felajánlottuk hírszerzési információinkat, a bűnüldözési (együttműködést) és minden erőfeszítésünket” – mondta hétfőn Gandhinagarban Kerry.

Az amerikai diplomácia vezetője azt is hangsúlyozta, hogy Franciaország és az Egyesült Államok kapcsolata „nem egy napról vagy egy bizonyos pillanatról szól”, hanem „hosszú távú kapcsolat, amely a közös értékeken alapul, különösen a véleményszabadság iránti elkötelezettségen”.

„Franciaország a legrégebbi szövetségesünk. Azt akarom, hogy Franciaország népe tudja: az Egyesült Államok ma kiáll önök mellett és kiáll holnap is” – jelentette ki pénteken Barack Obama, aki csütörtökön felkereste a washingtoni francia nagykövetséget.

MTI

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

4 thoughts on “Párizsi mészárlás – Bírálatok kereszttüzében a szolidaritási egységmenetről távol maradt Obama elnök

  1. Legalább annyi „tisztesség” volt benne, hogy az engedélyével történt mészárlásra képmutatóként nem ment el!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük