Örvénylő érzelmek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

LoveRejtélyes az emberi természet. Minapi megemlékezések kapcsán jutott eszembe egy 1980-as évekbeli kolléganő, akit kisegítő munkaerőként alkalmaztak a szerkesztőségben.

Az idős asszony imbolygó járását segítő bot helyett, nálánál legalább 25 évvel fiatalabb férfit használt, aki hetente kétszer besegítette majd hazavitte Dunára néző, Pozsonyi úti, minden polgári kényelemmel ellátott otthonába a kolléganőt.

A férfi, jól öltözött, túltáplált, ápolt zenész volt, rengeteg szabadidővel, mivel abban az időben szűntek meg az élőzenés éttermek, így elhelyezkedése szinte lehetetlennek tűnt. Hogyan ismerkedtek meg, nem lehetett tudni.

A hét két munkanapján dolgozó asszonynak előkerítettek egy NDK-ban gyártott, mechanikus írógépet, amit a hangja miatt traktornak neveztek, s keresgélhette rajta a betűket, majd üthette-vághatta, mivel az a típus mindent kibírt.

A szoba megosztásának először nem örültem, de rövidesen megbékéltem, mivel elejtett szavaiból kiderült, senkije sincs, s csendes otthona után üdítő számára a mindig pezsgő szerkesztőségi élet.

Hetilap lévén nem volt állandó hajrá, így a kolléganő állandó tapintatlan kérdéseivel bombázott, majd rátért saját életének ismertetésére.

Nem igazán érdekelt, de akkor kezdtem ráfigyelni, amikor hosszan, túlfűtött hangon, feledésbe soha nem merülőn méltatta nagy szerelmét, a csodálatos külső jegyekkel bíró férfit – ahogy nevezte. A II. világháború szörnyű körülményeit e mérhetetlen szerelem tette elviselhetővé, ami megmagyarázhatatlan módon uralkodott el rajta. A nagy hévvel magyarázott történet közben felcsúszott karjáról a hosszú ujjú blúz és elővillant az alsó karja belsejére tetovált számsor.

Visszagondolva az akkor elmondottakra, ma Stockholm-szindrómának nevezik az ilyen jelenséget, a szakemberek magyarázatot is találtak rá, ami elfogadható, de érzelmileg nehezen feldolgozható. A kolléga nő nagy szerelmét ugyanis Mengele doktornak hívták.

V.A.

Nemzeti InternetFigyelő

2 thoughts on “Örvénylő érzelmek

 1. Ekkora hazugságot még a itt a NIF-en sem olvastam…:)

  Mara Tomi

  p.s.
  Ugye csak a kedvemért csináltad?..:)

  Nem itt rohadt, hanem Paragayban, és minden csöngetésre össze szarta magát…félt, hogy Eichmann sorsé
  árajut, de megúszta.

  Röviddel a Vörös Hadsereg megérkezése előtt, 1945. január 17-én elmenekült Auschwitzból, és magával vitte a kísérleti dokumentációk egy részét, a maradékot az SS megsemmisítette. Először egy orvoskollégája rejtette el egy kórházban, majd június közepén álnéven amerikai hadifogságba került. Nyáron visszatért szülővárosába, Günzburgba, majd ősszel Fritz Hollmann néven felső-bajorországi Mangoldingbe ment.
  Mengele lakóháza Hohenauban, Paraguay

  1949 áprilisában Helmut Gregor néven Genovába utazott, majd június 20-án a North King nevű gőzössel Buenos Airesbe hajózott. Itt az 1950-es évek végéig élt. A Buenos Aires-i konzulátuson német útlevelet kapott a valódi nevével, és feleségül vette Martha nevű sógornőjét. A náci háborús bűnösök utáni nemzetközi hajsza miatt 1959. májusban Paraguayba repült, ahol csak kevésen múlott, hogy elkerülte Adolf Eichmann sorsát. 1960 okóberében São Paulo mellett elrejtőzött; felesége és mostohafia visszaköltöztek Günzburgba. A városban hosszú éveket élt a valódi nevén. 1979. február 7-én a tengerben fürdött, szélütést kapott, majd meghalt. São Paulotól délre temették el Embu temetőjében, Wolfgang Gerhard néven. Családja olyan sikeresen eltitkolta halálát, hogy az 1980-as években megújították az ellene szóló elfogatási parancsot, és az elfogására kitűzött díjat 10 millió német márkára emelték.

  1985-ben tették közzé halálát, amelyet csontvázának exhumálása tett lehetővé.

  1. „Mara Tomi”! Jobb lesz, ha megtanul gondolkodni, mielőtt hülyeséget ír (nem ez az első) és ne RÁGALMAZZON!
   V.A.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük