Oroszországból nézve: Magyarországon cenzúra, az EU vezetősége pedig hallgat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

„Felmerül a kérdés, hogy méltó-e egy ilyen ország arra, hogy az EU-ban elnököljön” – ekként reagált Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a médiákat ellenőrzés alá állító magyar törvény elfogadására, beleértve az állami és magánmédiákat, az internetet is. De ez volt az egyetlen hivatalos véleménynyilvánítás európai politikus részéről. Az EU vezetősége hallgat.

Január 1-től az EU-ban Magyarország fog elnökölni. Meglehet, ezzel kapcsolatos a több mint furcsa hallgatás. Már késő lovakat cserélni, sőt, nagy botrány tört volna ki, amelyik az egész Európai Unióra árnyékot vetne. Bár régóta lehetett tudni a magyar vezetőség cenzúraterveiről. Ezentúl a magyar médiák számára megengedettek határait egy külön hivatal fogja megszabni, amelyik a tömegtájékoztatási eszközökkel foglalkozik majd. Az állami rádióval és televízióval a probléma nevetségesen egyszerűen oldódott meg.  „Megfosztották őket attól a joguktól, hogy saját híreket bocsáthassanak ki” – adott hangot felháborodásának Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök.

Az Állami Duma infromációspolitikai bizottságának alelnöke, Borisz Reznyik ezzel kapcsolatban elmondta: „ Párját ritkító eset. Magyarországtól ezt legkevésbé vártuk el, mert az országban liberális szabad társadalmat hirdetnek.  Bármely demokratikus társadalom indikátorát a médiák szabadsága jelenti. Amikor vaktában bekeményítenek, cenzúrázzák a médiákat, kell, hogy ezt  világszerte elítéljék. Nemcsak társadalmi, hanem kormányzati-parlamenti szinten is. Meg vagyok győződve, hogy  még lesz reagálás. Az Európai Unió kénytelen lesz megvitatni ezt a  tényt. Ki fogja fejteni álláspontját az EBESZ, egyéb nemzetközi szervezetek. Egészében véve mindez nagy aggodalmat kelt, mert ugyanis a rossz példa ragadó”.

Egy nappal a törvény elfogadása előtt Herman Van Rompuy  dicséretekkel szórta el Budapestet, hogy „jól felkészült az új európai feladatra”. A médiák szabadsága aláásását, amiről  régóta tudni lehetett,  úgy látszik, nem kívánta észrevenni.

Oroszország Hangja

Nemzeti InternetFigyelő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük