KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Óriásplakáton ment neki Kolozsvár polgármesterének a soviniszta Boc-nak, Landman Gábor

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
landman-oriasplakat_Boc-ellen-kolozsvarVállalkozóként éri hátrány a korábban többnyelvű névtáblákért perelő Landman Gábort. Megírta Boc-nak, mit jelent számára európainak lenni.

Gyalu közelében kihelyezett óriásplakáton és nyílt levélben kéri számon az európai integrációt Emil Boc-on, Kolozsvár polgármesterén és volt miniszterelnökön Landman Gábor, aki fel is ajánlja, hogy alapítványa kihelyezi Kolozsvár bejárataihoz a háromnyelvű helységnévtáblákat. A számonkérés természetesen többnyelvű.

Landman évekkel ezelőtt a Hollandiában bejegyzett alapítványával, a Minority Language Rights-szal perelte a városházát háromnyelvű helységnévtáblákért. A pert végül azért veszítette el, mert a bíróság helyt adott a városháza azon kifogásának, hogy külföldi civil szervezet nem illetékes perelni a kérdésben. (Azóta egy hasonló nevű, de itthon bejegyzett szervezet alapfokon pert nyert a városháza ellen, az ügy a fellebbviteli bíróságon folytatódik.)
Landman mostani akciójában, amelyről a Ziarul de Cluj számolt be, érdekesen keveri a gazdasági érveket a nyelvi jogok számonkérésével, illetve saját cége reklámozásával. Az óriásplakáton cégének logója és honlapcíme fölött az elképzelt háromnyelvű névtábla, illetve az a felirat szerepel angol nyelven, hogy „Boc úr! A cégemnek Schengen kell, nem sovinizmus!”
Gazdasági megfontolásaivel kezdődik a honlapján közzé tett nyílt levele is: Landman szerint egyre kevésbé éri meg vállalkozni Romániában, mert
  • továbbra is hiányzik az autópálya, amely Kolozsvárt összekötné Európával,
  • a romániai vásárlóerő messze az európai alatt van (a minimálbér itt 237 euró, Nyugat-Európában szerinte 1500 euró),
  • Románia nem tagja a schengeni övezetnek (bár Boc kormányfőként 2012-re ígérte a csatlakozást), és ez rejtett de magas költségekkel jár a hazai vállalkozók számára.
Nemcsak a formális tagság hiányzik Landmannak, hanem az európai testvériség eszméje és gyakorlata is. Szerinte ennek hiánya miatt kezeli a román jogrendszer és a hatóságok a román állampolgárokhoz képest másodrangúként a többi európai polgárt, és Hollandiában is kétségekkel kezelik Románia EU-s tagságát a rengeteg lopás és rablás miatt, amelyet román állampolgárok követnek el Hollandiában.
A kolozsvári többnyelvű helységnévtábla számonkérésére teszi ki a lobbi-reklám-aktivizmus jegyében született nyílt levél leghosszabb részét. Landman szerint a háromnyelvű Kolozsvár-tábla hiánya mutatja, mennyire nem tiszteli Boc az alapvető európai értékeket, hiszen mindent megtett a kihelyezés megakadályozásáért, miközben egy ilyen többnyelvű tábla Landman számára az európai identitás alapvető szimbóluma.
Végül azt is felrója Boc-nak, hogy a polgármester annyira idegengyűlölőnek és intoleránsnak feltételezi a választóit, hogy azért nem helyeztet ki többnyelvű táblákat, mert a román állampolgárok nem tűrnék el azokat.
Forrás: foter.ro, szabot, 2016. január 25. hétfő, 19:07
Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

2 thoughts on “Óriásplakáton ment neki Kolozsvár polgármesterének a soviniszta Boc-nak, Landman Gábor

  1. Bukarest állam tartsa be a trianoni majd párizsi egyezményeket!

  2. Közel száz éve napról napra hazudik bukarest , épp most tartaná be a gyulafehérvári egyezményt ? most amikor védve érzi magát a haszonleső amcsik ígéreteivel –szedett vedett egy népség a román , lecserélte ugyan a bocskort , de mostanra a fejére húzta

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: