KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orbán nem lett volna miniszterelnök a Fidesz terve alapján

Vas András, 2011. július 13., Somogy Online

A változtatás alapjaiban forgatná fel a hazai szokásokat, hiszen a legutóbbi voksolás kivételével minden országgyűlési választás a második fordulóban dőlt el.

Egyfordulós választás, legfeljebb 210 fős parlament, a képviselők fele részben egyéni körzetekből, a másik felük országos listáról juthat az országházba, megszűnő kompenzációs lista, kétszer annyi ajánlószelvény, melyek összegyűjtésére csak fele idő jut. Nagyjából így foglalható össze az új választási szisztéma Fidesz-féle tervezete. Mely természetesen együtt járna az egyéni választókerületek újrarajzolásával – ami amúgy régóta húzódó probléma, hiszen a jelenlegi rendszer is rendkívül aránytalan.

De nem annyira, mint a majdani T. Ház, mely a tervezet szerint állna fel. A tavalyi voksoláson a Fidesz-KDNP a szavazatok 52 százaléka birtokában kormányozhat kényelmes, 68 százalékos többségben, azaz a jelenlegi rendszer, bár számol kompenzációval is némiképp aránytalan, s a mindenkori győztes(eke)t támogatja. Ám a tavalyi eredmény az új szisztéma szerint már 76 százalékot érne…

A változtatás alapjaiban forgatná fel a hazai szokásokat, hiszen a legutóbbi, 2010-es voksolás kivételével minden országgyűlési választás a második fordulóban dőlt el. A két forduló közötti két, illetve három hét alatt a pártoknak ugyanis alkalmuk nyílt különböző megállapodásokat kötni, melyek visszaléptetésekhez vezettek, s így előfordulhatott, hogy az első kör harmadik helyezettje végül egyéni mandátumot szerzett. A legemlékezetesebb fordulat az 1998-as választáson történt, amikor is az akkori ellenzék viszonylag jelentős hátrányból tudott fordítani.

Somogyban amúgy viszonylag kevesebb előzés történt az eddigi hat választáson. Az első, 1990-es voksoláson például a hat körzetből ötben ugyanaz a képviselő győzött a második fordulóban, aki az első kör után is vezetett. Előzni az MDF-es Gaál Antal tudott a boglári kerületben, ahol nem kisebb nevet, mint a külügyminiszterként amúgy viszonylag népszerű Horn Gyulát utasította maga mögé – igaz, ehhez kellett a kisgazda jelölt visszalépése is.
Négy évvel később, a szocialisták országosan taroltak, s bár az első fordulóban Somogyban egyik jelöltjük sem szerzett mandátumot, a második voksolás után mindannyian a parlamentbe jutottak.
A következő két választáson viszont komoly helycseréket jegyezhettünk fel: mindkét alkalommal a somogyi választókörzetek felében fordult meg a két forduló között a választói akarat. Tizenhárom esztendeje a mindhárom esetben a szocialisták lettek ennek kárvallottjai: a kaposvári 2-es körzetben Pásztohy Andrást előzte meg a sokak által esélytelennek vélt fideszes Szabó József Andor, a Balaton partját végül nem Lövey László, hanem az MDF-es Herényi Károly képviselhette, míg a Horn-kormány egykori privatizációs miniszterét, Suchman Tamást az MDF és a Fidesz közös jelöltjeként induló Szászfalvi László hajrázta le az ötös választókerületben.
Szabó József Andor aztán négy évvel később is előzött, s a vesztes ezúttal is Pásztohy András volt, s szintén a szocialisták búsulhattak Dél-Somogyban, ahol a korábbi két választást behúzó Francz Rezsőt utasította maga mögé az azóta tragikusan elhunyt Fidesz–MDF-jelölt, Kuzma László. A szocialisták Kaposváron kárpótolták magukat a két elvesztett mandátumért: a legnagyobb, országos visszhangot kiváltó helycsere, Szita Károly és Lamperth Mónika párbajához köthető. Kaposvár fideszes polgármestere nyolcvan vokssal nyerte az első fordulót a város egyéni képviselője ellen – 13 352 szavazat 12 972 ellenében –, ám a második körre, vélhetően a szabad demokrata és a munkáspárti szimpatizánsoknak köszönhetően, fordult a helyzet, s végül Lamperth Mónika 1362 – 16 262, illetve 14 900 – szavazattal többet kapott riválisánál.
A következő, 2006-os választáson aztán már az MSZP és az SZDSZ közös jelöltjeként indult az akkori belügyminiszter, s nyert már az első fordulóban, akárcsak a Fidesz-KDNP színeiben Szászfalvi László, azaz ők a tervezett szisztéma szerint is feltétel nélkül a parlamentbe jutottak volna. Mint ahogyan a tavalyi voksoláson a jelenlegi kormánypártok minden jelöltje: mindannyian az első fordulóban hozták körzetüket, meggyőző fölénnyel.

Bár csak utópia, érdekes kiszámolni, hogyan alakultak volna a korábbi választások a kormány tervezte szisztéma alapján. Mivel a választási törvényt csak az első szocialista-liberális kormányt tudta volna csak módosítani, így 1998-tól néztük meg, hogyan alakult volna a parlament összetétele az egyfordulós voksolás szerint – a területi listákról bejutott képviselők számát változatlannak vélve.

Torgyán József

, az FKgP egykori elnöke nem győzte hangsúlyozni, nélküle sosem lehetett volna Orbán Viktorból miniszterelnök. Ha az 1998-as első fordulós eredményeket nézzük, igaza is van, hiszen az MSZP-SZDSZ koalíció kényelmes többséget szerzett volna. Az Orbán-Torgyán-paktum után viszont fordult a kocka, ötvennégy helyen fideszes, hármon kisgazda jelölt győzött olyan körzetben, ahol addig a szocialista vagy liberális vezetett. Csak az első kör alapján 214 képviselőt küldhetett volna a parlamentbe az addigi kormányzóerő, ehelyett a Fidesz-MDF-FKgP triónak lett 213 fős többsége.

A kormánypárti és ellenzéki képviselők számának alakulása a tervezett szisztéma szerint

Új szisztéma

Megvalósult

1998

Fidesz, MDF, FKgP (kormánypártok)

157

213

MSZP–SZDSZ

214

158

MIÉP

14

14

Független

1

1

2002

MSZP–SZDSZ

203

198

Fidesz, KDNP, MDF

183

188

2006

MSZP–SZDSZ

202

210

Fidesz-KDNP, MDF

183

175

Független

1

1

Négy évvel később mindössze tíz mandátumos többséggel alakíthatott kormányt a szociálliberális koalíció, a kis különbség miatt hetekig újraszámolási lázban égett az ország, s talán a törékeny többségnek köszönhető, hogy a Medgyessy-kormány megpróbálta valóra váltani választási ígéreteit, melyekről utóbb kiderült, alapjaiban rengették meg a költségvetést. Orbán Viktor anno az elvesztett első forduló után a testnevelési egyetemi beszédével őrületes hajrát nyitott, s sikerült minimalizálnia a vereséget: tizennégy körzetben fordult meg az első körös állás a polgári oldal javára, míg kilencben a szocialisták hajráztak jobban, azaz az első kör után húszfős többséget szerzett volna a szocialista-liberális koalíció. Mely az első forduló után nyert volna 2006-ban is, igaz, a későbbi 35 fős többség helyett csak 19 lett volna, ami azonban éppen elegendő a kormányzáshoz.
Vagyis a most tervezett szisztéma szerint 1994-től MSZP-SZDSZ kormány irányította volna az országot. Ez persze csak fikció. De figyelemreméltó…

A somogyi választókerületek első körös győztesei és mandátumszerzői 1990

Választókörzet

1. körös győztes*

2. körös győztes (mandátumot szerzett)

1.

Király Béla (Független)

Király Béla

2.

Tarján Lászlóné (FKgP)

Tarján Lászlóné

3.

Páris András (SZDSZ)

Páris András

4.

Horn Gyula (MSZP)

Gaál Antal (MDF)

5.

István József (FKgP)

István József

6.

Sipos Imre (FKgP)

Sipos Imre

1994

1.

Csákabonyi Balázs (MSZP)

Csákabonyi Balázs

2.

Pásztohy András (MSZP)

Pásztohy András

3.

Házas József (MSZP)

Házas József

4.

Lövey László (MSZP)

Leövey László

5.

Suchman Tamás (MSZP)

Suchman Tamás

6.

Francz Rezső (MSZP)

Francz Rezső

1998

1.

Lamperth Mónika (MSZP)

Lamperth Mónika

2.

Pásztohy András (MSZP)

Szabó József Andor (Fidesz)

3.

Rajcsányi Péter (Fidesz–MDF)

Rajcsányi Péter

4.

Lövey László (MSZP)

Herényi Károly (MDF)

5.

Suchman Tamás (MSZP)

Szászfalvi László (MDF–Fidesz)

6.

Francz Rezső (MSZP)

Francz Rezső

2002

1.

Szita Károly (Fidesz–MDF)

Lamperth Mónika (MSZP)

2.

Pásztohy András (MSZP)

Szabó József Andor (Fidesz–MDF)

3.

Gruber Attila (Fidesz–MDF)

Gruber Attila

4.

Herényi Károly (Fidesz–MDF)

Herényi Károly

5.

Szászfalvi László (Fidesz–MDF)

Szászfalvi László

6.

Francz Rezső (MSZP)

Kuzma László (Fidesz–MDF)

2006

1.

Lamperth Mónika (MSZP–SZDSZ)*

2.

Kolber István (MSZP)

Kolber István

3.

Gruber Attila (Fidesz–KDNP)

Gruber Attila

4.

Móring József Attila (Fidesz–KDNP)

Móring József Attila

5.

Szászfalvi László (Fidesz–KDNP)*

6.

Gyenesei István (Somogyért)

Gyenesei István

2010

1.

Heintz Tamás (Fidesz–KDNP)*

2.

Gelencsér Attila (Fidesz–KDNP)*

3.

Gruber Attila (Fidesz–KDNP)*

4.

Móring József Attila (Fidesz–KDNP)*

5.

Szászfalvi László (Fidesz–KDNP)*

6.

Karvalics Ottó (Fidesz–KDNP)*

Forrás: SONLINE.hu

Nemzeti InternetFigyelő

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

2 thoughts on “Orbán nem lett volna miniszterelnök a Fidesz terve alapján

  1. Teljesen mindegy, hogy milyen választás lesz 2014-ben, egy biztos,
    hogy: a FIDESZ NEM FOG NYERNI !!!!!!!!!!
    Nincs olyan réteg, ahol nem vesztett volna népszerűséget !!!!!!!
    Lázár elintézi a Fidesz sorsát egyszer és mindörökre, ilyet, hogy visszamenőlegesen akarnak valamit érvényesíteni, ilyen nincs a világon!!!
    Orbán szegény Torgyánt csinálta ki így, mint ahogy Lázár a Fideszt.

  2. „az önkény rendszerint karöltve jár az ostobasággal!” Széchényi,a mondás igazságába nagyobb diktátorok is belebuktak már, Sztálin, proletáár diktaturák, stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük