KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orbán egy „láthatatlan udvar” segítségével kormányoz

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az egyik legfontosabb bizalmasa, G. Fodor Gábor büszkélkedik ezzel egy friss interjúban. Ez az Orbán-korszak egyik legőszintébb beszélgetése, amiben GFG bevallja, Orbán célja a pillanatnyi manipuláció. És lehülyézi azokat a jobbosokat, akik szó szerint veszik, amit Orbán mond.

Csodálatos interjút csinált Orbán tanácsadójával, G. Fodor Gábor századvéges politológussal Nagy Gergely Miklós. Egy tegnap kirakott előzetes alapján azt hittem, azért lesz jó olvasmány, mert GFG zseninek nevezi benne Habony Árpádot. Most kiderült, ez annál ezerszer jobb írás, a politológus ugyanis megdöbbentő őszinteséggel, totál nyíltan beszél arról, milyen cinikusan kormányoz a kormányfő, és hogy az agytrösztje mennyire lenézi a saját szavazóit is, amiért a barmok benyelik az általuk kitalált politikai szlogeneket.

A beszélgetés csúcspontja minden szempontból az, amikor GFG lecseszi a jobboldali értelmiséget, mint a pengős malacot. Igen, a jobboldalit, nem a balost. Mégpedig azért, mert a hülyék komolyan vették Orbán Viktor szlogenjét a „polgári Magyarországról”, miközben tudniuk kellett volna, hogy az csak marketingszöveg volt! Nem tréfálok, nem átértelmezek, nem sarkítok, itt a vonatkozó, eredeti szövegrészlet:

A jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy a „polgári Magyarország” hívószót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt. Ők még ma is azt gondolják, hogy az 1998 és 2002 közötti Magyarszág valóban polgári Magyarország volt. Ez óriási tévedés. Ebből fakad a jobboldali értelmiség minden ellenkezése és ízlésbeli problémája a jelenlegi kurzussal szemben.

Az őszinte cinizmusnak erre a Kancsedzöngájára azért valahogy fel is kellett jutni. G. Fodor a beszélgetés elején leszögezi, hogy szerinte MINDEN politkai elemző „tulajdonképpen katona”, ő maga azon belül pedig az a katona, aki kiássa a tábori latrinát „a rendszer igazságait védi”.

A későbbiekből az a rész lett már a nyomtatott lap megjelenése előtt népszerű, hogy:

MN: Térjünk vissza Habonyra. Szakmailag mit gondol róla? Habony Orbán legbefolyásosabb tanácsadója, mi ennek az oka?

GFG: Árpád egy ösztönös zseni. A politika nagyon egyszerű dolog. Kik vagyunk mi, mit akarunk elérni, mi az a helyzet, amit meg kell oldanunk, kik az ellenfeleink, mit kell tennünk. Nagyjából ennyi. Ezt vagy ösztönösen érzi valaki, vagy nem.

MN: Mondana egy példát, amely megvilágítja Habony ösztönös zsenialitását?

GFG: Árpád egy legenda, miért akarnám varázstalanítani?

Meg ez az Orbán = Chuck Norris-os:

Hogy Orbánnak tanácsadói lennének? Hogy lehetnének és egyáltalán milyen tanácsadói lehetnek egy olyan embernek, aki közel három évtizede a politika első vonalában harcol? Kis túlzással Orbán a saját maga tanácsadója és stratégája. Minden nap, amit lehúzol a politikában, izmot rak rád. Ezt az izmot nevezzük politikai tudásnak. Jelenleg kevés olyan ember lehet a magyar politikában, aki több tapasztalattal bír, mint Orbán Viktor. Az más kérdés, hogy beszélget-e emberekkel, kikéri-e a véleményüket.

Ezután jön a java. Az újságíró felveti, hogy Habony Árpád a közélet része, ezért jogunk van tudni, hogy ki ő, és mennyiért teszi, amit tesz. Mire GFG elmeséli, hogy az igazi politikusok titkos kamarillát tartanak fenn, amiről akkor sem tudhatunk meg semmit, ha fejre állunk:

Az Ön kérdései abból indulnak ki, hogy (…) mindennek hivatalosnak, szabályozottnak kell lenni. Szerintem a politika nem így működik. (…) Ha hatalomgyakorló vagyok, el kell érnem, hogy az emberek azt akarják, amit én akarok. (…) Ajánlom figyelmébe Schabert könyvét, a Boston Politicst, amelynek egyik megállapítása, hogy van egy hivatalos intétményi struktúrába szervezett kormányzat, és van egy láthatatlan udvar. Ez a politika normális menete.

L. Simon László mellett én GFG-t tartom a Fidesz-kormány környékén mozgó figurák legfontosabbikának a nagyközönség szempontjából. Ezzel az időrőről időre feltörő – iróniamentesen mondom – lefegyverző őszinteséggel ugyanis egy rakás olyan dolgoról mesél, amiről nélküle, nélkülük sohasem tudhatnánk első kézből.

23 thoughts on “Orbán egy „láthatatlan udvar” segítségével kormányoz

  1. Talán úgy kellene kormányozni, hogy ne egyre rosszabb legyen 1990 óta, mint pl. Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Szlovéniában és Lengyelországban.

  2. Talán inkább annak kellene felébrednie, aki még mindig azt hiszi, hogy orbán, gyurcsány, bajnai és az eddig előforduló szemétládák között a megjelenésükön kívül is vannak eltérések.

 1. Én már mondom egy ideje, hogy a nyilatkozatok után betegre röhögik magukat a népen, hogy még azt a baromságot is elhiszik, ami a tegnap esti vacsora közben jutott eszükbe.
  Azt is mondtam már többször, hogy a szakértelem az másodlagos kérdés. Az első számú szempont a jóakarat. Egy rosszindulatú profi szakember 100-szor annyi kárt képes okozni, mint egy jóindulatú amatőr. Csak tessék végignézni az elmúlt 25 évünket. Közvagyonunk semmi nem maradt. SEMMI!
  Nem feltűnő, hogy csak a MI vagyonunkhoz nem értenek? A saját vagyonuk töretlenül gyarapodik.
  Ez a szép a demokráciában. A legnagyobb gazemberek a legostobábbak vállaira támaszkodva fosztanak ki mindenkit, aki nem tartozik a közvetlen haveri körébe. Mindenkit! Azokat az ostobákat is, akire támaszkodnak. Igaz, azok úgyse veszik észre, mert ostobák.

  1. Bizony bizony ez a jelenlegi magyarnak hazudott zsidó-politika lényege.
   Gondolkodjunk! – zsidó emberek hogy tudnának magyar politikát művelni és miért tennék?!
   H.B.
   A „vezetőink” többnyire álnéven és magyarosítva „tevékenykednek” mint „igazi magyarok”!

 2. Merkelnek igaza van! A magyar társadalom zöme liberális gondolkodású, mivel párthovatartozástól függetlenül gyűlöli a politikusokat.Nem én találtam ki, régi megállapítás: a magyar örök ellenzéki, mindig a jelenlegi politikát bírálja, még akkor is, ha ragaszkodik királyához. A baj mindig az volt, hogy a „bölcs” királyaink nem a nép akarata szerint kormányoztak, hanem rájuk ruházott bölcsességüknél fogva maguk döntötték el, hogy mi jó népnek.Ebben meg tanácsadóik, (Fuggerek, Szerencsés Imrék és mások) akiknél a pénz van tanácsait vették figyelembe.Nincs új a Nap alatt. József

  1. Nem a nép akarata szerint kell kormányozni, hanem a nép érdekében a népért. A fuggerek, fortunátusok meg hasonszőrűek mind a zsocskos midók táborába tartoztak. Na itt kezdődnek a bajok.

  2. Kedves tovisalja!
   A baj mindig az volt, hogy HAZÁNKAT NEM MAGYAROK VEZETTÉK ezért a döntéseik sem a magyar érdekeket szolgálták.
   H.B.

   Mert bizony magyar honban akkor lesz rend, ha a döntés joga a magyarságé!
   A vendég joga – vendégjog!
   A belső ellenség lehetőségei:
   Börtön, útilapu, ha szerencséje van és méltányosak vagyunk, a meghunyászkodás!

 3. És egy kis apróság, hogy mennyire nem értenek szakmailag semmihez sem.
  Ott van a vasúti alagút Kelenföld, és a halálra ítélt Déli pályaudvar között.
  Az alagút feletti meredek löszös talajból kivágatják a közmunkásaikkal a bozótokat, és a kisebb fákat.
  Hát persze, hogy megindul a talaj lefelé, ha a növényzet nem tartja meg a gyökérzetével a talajt.
  És hány ilyen van, ahol, ha véletlenül csinálnak valamit, csak rontanak vele.
  Ez az, amikor a haverok kerülnek vezető állásba, és fingjuk nincs, hogy mit kellene csinálni. Persze a pénz eltüntetéséhez kiválóan értenek. Terjedelmes hír jelenik meg a televízióban, hogy egy szerencsétlen a gyermeke halála után még 12-évig vette fel azt a családi pótlékot, amit már hat éve nem emeltek.
  Az eszükbe sem jut, hogy azért lehetett, mert nem működik az államapparátus sem.
  Közben meg milliárdok tűnnek el.

  Baumag

 4. G. Fodor valóban őszinte volt, de az általa elmondottakat legfeljebb azok nem tudták, akik a politikai körökön kívül mozognak. Nyugodjon bele mindenki, vagy idegesítheti is magát, de mióta a világon politika van ilyen volt és ilyen marad. A különbség csupán a módszerek alkalmazásában és a nevek változásában van.

  1. Kedves Anna! Ha valóban igaz lenne amit ír, Atilla nem épít akkora birodalmat amekkorát. Na meg Pozsonynál nem verte volna tönkre Árpád az összeurópai haderőt. Amíg az uralkodó a népért kormányoz és ezt a nép érzi is, addig a nép az uralkodó feltétel nélküli tiszteletéből adódóan egy emberként mozdul az uralkodó szavára. Akkor nagy tetteket képes végre hajtani. Ám ha a nép azt látja, hogy az uralkodó réteg (ami attól lesz uralkodó, hogy habozás nélkül, akár fegyverrel is, de elveszi a másét) nem érte munkálkodik akkor a társadalom megosztott lesz.
   A legnagyobb baj az, hogy annyira megszoktuk már, hogy ellenünk dolgoznak, hogy természetesnek vesszük. A legtöbb házasság is szinte szándékoltan azért köttetik, hogy mindig legyen kéznél egy ellenség.
   Üdv

   1. Ez Atilla esetében is igaz. Képzeld, ha nem Ildikót veszi el, még mekkora tetteket hajtott volna végre!

   2. Kedves Anna! Atilla esetében már más elméletek is vannak, de az biztos, hogy minden esetben igaz : „keresd a nőt”
    Kovai Lőrinc : A nagysámán
    „Egy 16 – 17 éves leány belső, harmat tiszta ártatlanságához képest a legkegyetlenebb útonálló -ki indokolatlan hosszú életének minden napján eléggé el nem ítélhető, hátborzongató gaztettek egész sorát követte el- szelíd, szent életű remete.”

 5. Tisztességes ember ne akarjon politikus lenni!
  Kormányfő meg kormánytag – még annyira se!!!

  Amikor az irányított média és jog – kételyek, kötelezvények és kérdések nélkül – megteheti, hogy életfogytig jegel aktuális problémákat, kérdéseket; akkor miért kell csodálkozni azon, hogy a demokráciának nevezett maszlag valójában diktatúra!?

  Ki lehet építeni annak struktúráját (magunkban, családban, településen stb.), hogy visszavegyük az irányítást saját életünk felett.
  Ez évek szeretetteljes munkája által jöhet létre…
  Ha legalább a vidék lakossága képes volna életét (ténylegesen) 90%-ban függetleníteni a pénztől – akkor sem a bankok, sem a különféle rendek (rendszerek) nem volnának képesek „dróton rángatni” minket, érzelmeinket (az embernek nevezett matériát). Meg ugye különféle érdekeltségekben egymás ellenfordítani az egyszerű embereket.
  Olyan érdekeltségek vannak mesterségesen az igazság fölé „kényszerítve”; ami elválaszt minket a valós (szellemi) alapoktól, ősi igazságoktól, gyökereinktől – melyekre ténylegesen hosszútávon építeni lehetne.

  A politika egy tömeghisztériára alapuló hosszútávú illuzionizmus!!!
  – hogyne; lehet benne okosodni…
  Csakhogy ez az okosság nem képes kapcsolódni (és így hozzáadni sem képes semmit) kozmikus igazságokhoz – melyből egyébként az ember származik.

  Lehet hiábavaló életet élni roppant okosan is.

  Az a kérdés: akarjuk-e (egyáltalán) és képesek vagyunk-e visszaszerezni az irányítást életünk felett???

  Azért mondok egy példát:
  A náci Németország utódai ezt mégis igen kiválóan megvalósítják.
  Az a tervszerűség, ami által már sokadszorra feltornázták magukat (gazdaságukat) a világ legjobbjai közé, nem külső tanácsadók által (és azok hitele) által történt – pedig ugye tele vannak vendégmunkásokkal is.

  Viszont senkit se tévesszen meg az a tény, hogy a németek kiváló gazdasága is abba világrendbe van betagozva, „azon a módon”, ami egyébként már most bizonyosan és látható módon tönkre teszi az egész világot.

  Ha valaki önmagában (Magyarországon belül) akarja érteni a „magyar ügyet” – akkor jobb, ha meg sem próbálja!
  … mert annak bizonyságait, ami a lelkületben van – azt nem igazán lehet megtalálni a az emberen kívül eső valóságban.

  Amennyiben esetlegesen „krízis-nép” vagyunk – akkor egyszeriben érthetővé válik történelmünk és az is, hogy miért retteg tőlünk Európa (évezredek óta), hogy miért volt oly könnyű ellenséget toborozni velünk szemben.

  Ha valaki inkább hisz a problémák spontán megoldódásában – akkor „szavazzon” a politikára!
  … mert e két valótlanság kiválóan kiegészíti „egymást”.
  Ennek „sikerének” záloga mindig az, hogy van-e elegendő vak ember ahhoz, hogy lehurrogják a látókat.

  Kiss Tibor

  1. 🙂 Kedves Tibor! „Ha legalább a vidék lakossága képes volna életét (ténylegesen) 90%-ban függetleníteni a pénztől” A gond ott kezdődik, hogy a legtöbb kényelmi eszköz csak pénzért kapható. Ön szerint egy férfi, aki elhatározza, hogy pénz nélküli életvitelt él, mennyire „válogathat” a feleség jelöltek közül? Na itt a gond.
   A kígyó pontosan tudta, hogy miért Évát kell megkörnyékeznie!

   1. Köszönöm észrevételét!
    … és bizonyára igaza is van.

    Az acélt megedzik – ugye?

    Elismerem, hogy a vidék lakosságát éppúgy megfogják a kényelmi szempontok, mint a városlakókat – de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen területen éli az ember hétköznapjait…
    ahol az élet és munka területe egy; vagy esetleg olyan helyen, ahová a munkát is importálni kell.

    – tisztelettel és baráti üdvözlettel:

    Kiss Tibor

 6. Évek múlva majd arról cikkeznek a politológusok meg a szociológusok,hogy az alattvalók tesztelésével milyen remek eredményeket értek el.

 7. Amíg a gonosz álca nélkül fertőz ,addig a világon sehol nem lett , szebb az élet ,, márpedig nálunk szabadon garázdálkodik ,de meddig ? elég lenne már a népnek ,a hetven esztendő..

  1. Nem szeretnék minden lében kanál lenni – de már próbáltam rámutatni, hogy ez nem csupán Kárpát-medencei ügy!

   Nagy szavak tudom – de ez kozmikus ügy…
   Itt a földön kellene ezt tisztába tenni – minden bizonnyal kevesebb indulattal és több józansággal.

   De nem dughatjuk „Magyarország homokjába fejünket”!

   Ezt azért nehéz el kezdeni, mert egyáltalán nem látni a kimenetelét – csakhogy az emberi fejlődés is ilyen…
   vagy engedünk-teremtünk ennek teret, vagy nyugodtan „kezet-rázhatunk” egy társadalmi ösztön-determinációval (mert most ebbe a zsákutcába vagyunk bele-kényszerítve – ezért a materializmus teljhatalma).

   Kiss Tibor

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: