Nyíltan vállalja a bíró: OBH mára autokratikus, központosított rendszerré vált

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Szepesházi Péter bíró nyíltan, névvel vállalta a Országos Bírósági Hivatallal (OBH) szembeni kritikát. Pedig ez a Handó Tünde által vezette szervezet esetében komoly bűnnek számít.

A Budai Központi Kerületi Bíróságon dolgozó jogász a Budapest Beaconnek nyilatkozvahangsúlyozta, magánvéleményét közli, amit nem tilthatnak meg neki. Ettől függetlenül számos esetről tud, amikor bírók bejelentik, ha interjút adnak és öncenzúraként engedélyt kérnek erre feletteseitől.

„A polgár azt érzékeli, hogy gyors, hatékony és majdnem biztos igazságot nem kap” – interjú Szepesházi Péter bíróval

Aki bírálja a felettesét, az megnézheti magát az alkalmassági eljárásban – mondja a Budai Központi Kerületi Bíróság bírája. Az eljárást szabályzó előírások „nem egyértelműek, és előfordul bizony, hogy megszegik még azt a kevés, viszonylag egyértelmű szabályt, amely valamennyire védi a bírót”. Szepesházi Péter tud olyan eljárásról, ahol nem a szabályzat szerint, hanem látszólag találomra választottak ügyeket. „Anélkül, hogy erre bizonyíték lenne, ilyenkor felmerül az emberben, hogy vajon azokat az aktákat választották ki, amikben évek alatt hibákat fedeztek fel, és esetleg valaki felírta magának.”

Geplaatst door The Budapest Beacon op Woensdag 28 maart 2018

Azt is mondta, hogy a Handó Tünde vezette OBH mára autokratikus, központosított rendszerré vált, ami megtorolja a belső kritikát vagy a különutas bírói megszólalásokat.

Szerinte éppen ezért az sem meglepő, hogy a bíróságok iránti közbizalom egyes becslések szerint 40 százalékra esett, és a legoptimistább kimutatások is csak 60 százalékon mérik – utóbbi szint a szerinte átkos Lomniczi–Baka-rendszerben, 2011 előtt a minimálértéket jelentették.

„A polgár azt érzékeli, hogy gyors, hatékony és majdnem biztos igazságot nem kap”.

Nézze meg a teljes beszélgetést!

Alfahír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük