KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Németország elnöke, Gauck sürgeti az EU integráció szüneteltetését – hogy elkerülhessék egy európai Donald Trump feltűnését

Germany’s Gauck urges pause in EU integration – to avoid a European Donald Trump

Német elnök Joachim Gauck sürgette az EU integráció „szüneteltetését”, hogy az EU tagjainak legyen idejük megvitatni, „mit akarnak elérni és milyen ütemben,” nehogy az emberek elfelejtsék, hogy milyen veszélyes a populizmus, amely Donald Trump-nak megnyerte az amerikai elnökválasztást.

© Johannes Eisele / Reuters

A Welt am Sonntag-nak adott interjúban a 78 éves szövetségi elnök méltatta az Európai Unió szellemiségét, amelyet olyan „nagyszerű ideának” és „a béke programnak nevezett, amelyről generációkon át álmodni sem mertek.” Hozzátette azonban, hogy a növekvő globalizációban nem mindenki tud egyforma ütemben részt venni.

A szorosabb unió megvalósítása közben – mondta Gauck, „mi néha olyan gyorsan léptünk előre, hogy nem minden polgár tudott vagy akart velünk jönni. Ez aggasztó a számomra”.

Gauck hangsúlyozta, hogy az elégedetlenség érzése volt az, ami Donald Trump győzelméhez vezetett az Egyesült Államokban.

„Egészében véve meg kellene fontolnunk, hogy egy kis szünetet tartsunk, amely alatt megtárgyalhatjuk, milyen célokat akarunk elérni, és milyen sebességgel”, majd az európai politikusokat sürgetve, úgy folytatta, hogy a kampányok középpontjában ne csak az egyetemes értékekre, mint a szabadság, a biztonság, helyezzék hangsúlyt, hanem inkább arra összpontosítsanak, hogy elérjék azt, hogy a lakosság otthon érezze magát a 28 nemzet alkotta szövetségben. „Nem mindenki érzi magát világpolgárnak”, mondta.

© Alex Wroblewski „A nyugati vezetőktől alkotott kedvezőtlen kép miatt most bárhol lehetséges a ‘Trump hatás’. ” – német pénzügyminiszter

‘Trump effect’ now possible elsewhere due to Western leaders’ images – German finance minister

Befejezésül felvázolta, hogy nem látja célravezetőnek a szövetségi szinten tartott, csak „igen” vagy „nem” szavazást komplex kérdésekben, mondván, hogy „most már nagyon kételkedik” ebben a modellben.

Gauck e szavait olyan változások közepette hangoztatja, amikor is a jobboldal az uniós menekültügyi politika következményeként futótűzként terjedő, erős népszerűségre tesz szert egész Európában, amelyet tovább bátorít Donald Trump amerikai győzelme. A francia republikánus előválasztáson láthattuk, hogy Francois Fillon a szavazatok 66,9 százalékával legyőzte a mérsékelt Alain Juppé-t. A Nemzeti Front (FN) vezére, Marine Le Pen pedig, meglovagolva a bevándorlás-ellenes hangulat hullámait, felkerült címlapokra.
: ‘I will defend France’s values’: Fillon convincingly beats Juppe in center-right primaries

Ez is érdekelheti:  Oroszország hatalmas rakétatámadást indított Kijev ellen, szétlőve a NATO-tisztek egyik gyerekkórházban kialakított bázisát

Hasonló fejlemény volt tapasztalható Ausztriában, melynek nyolcmilliós lakossága 90.000 menedékkérő befogadásával találta magát szembe, ami a jobboldali bevándorló-ellenes párt, a FPÖ erős népszerűségéhez vezetett, és az EU-ellenes Norbert Hofer jelöléséhez az államelnökségre.

Nagy-Britanniában a szavazás váratlan eredménye, hogy kilép az EU-ból, sokkolta a nemzetközi közösséget. Különösen, hogy a „kemény Brexit” új elgondolása egyre népszerűbb. Ez sokak szerint több európai politikusnak is példát adhat a”kilépése”.

A német elnök a Welt am Sonntag-nak adott másik interjúban, aggodalmát fejezte ki, hogy Trump állítólag nem hajlandó tovább támogatni Németországot és Európát, ugyanakkor elvárja, hogy önállóan vállaljanak nagyobb szerepet a világban.

A németek a közelmúltban azt szorgalmazták az általuk összehívott 15 európai tagállam előtt, hogy szorosabb együttműködésre kell törekedni Oroszországgal, ismét el kell indítani a párbeszédet annak érdekében, hogy megakadályozzanak egy új fegyverkezési versenyt Európában.

Pénteken a német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier azt mondta a Die Welt napilapnak: „Európa biztonsága veszélyben van. Bármennyire is nehéz a kapcsolat jelenleg Oroszországgal, több párbeszéd kell és nem kevesebb.”

Fordította:

Urthvas Bethad – Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

5 thoughts on “Németország elnöke, Gauck sürgeti az EU integráció szüneteltetését – hogy elkerülhessék egy európai Donald Trump feltűnését

 1. Különösen az alábbi idézet ütötte meg az agyamat:
  „nehogy az emberek elfelejtsék, hogy milyen veszélyes a populizmus, amely Donald Trump-nak megnyerte az amerikai elnökválasztást.”

  DE hisz, a populizmus, vagyis a tömegek akarata kellene mozgassa a politikát. Magának a demokráciának is a populista tömegek akaratnyilvánítása lenne az igazi alapja.

  A populizmust elutasító politika a példája annak, hogy a jelenlegi európai uralkodó körök mégsem demokráciát, hanem a felső tízezer, a jelenlegi uralkodó latin-zsidó körök egy totális diktatúrát alkalmaznak a népeik ellen. Az ilyen állam elnökökkel az élen, mint ez Gauck maga is.
  Nekik tényleg veszélyben van Európa biztonsága, mert féltik az összelopott milliárdjaikat. Mert nagyon félnek az általuk elnyomott populistáktól, a tömegektől. Pontosan ennek ellensúlyozására eresztik be ellenőrizetlenül a migránsok millióit, a saját népük ellen. De mint minden huzamos hazugság, bármit tesznek is érte, most már rövidesen meg fog bukni.

 2. Hatalmi mámorukban mint az elfajzott kertészek, – MONSANTO, – elfelejtették, hogy ők csak egy piciny része az Európát képező emberiségnek. Ez a nyilatkozat is felfedi a fasizmussal egyezőségét ennek a csapatnak. – Most megélhették, milyen az amikor a fagyi visszanyal.

 3. tudom, hogy itt köztetek egy kicsit kilógok, de is kötelezve érzem magam abban, hogy véleményemet adjam ;

  az EU-nak ‘szülei’ a német-francia megbékülés, barátság kialakulása és az üzletelés, a pénz-szerzés. Az elso (a mama ?) nemes, a másik nemtelen, mert embertelen. Ti, a legtöbbetek csak a rosszat látjátok ebben ….

  egy kicsit ez észreveheto egyes dolgokban. Pl-ul a ‘mi’ Benes dekrétumainkkal-való viszonyban. Elmesélem ;

  amikor a még EU-s 15 megtudta ezen jogszabályok létét a 10 bekéredzkedo két országában, felvetodött annak kérdése, hogy ezek megfelelnek-e a mi (az EU-s 15) jogszábalyainak, normáinak. Na ezt akkor nem a politikusaink dötötték el, hanem ezt rábízták egy kis 3 tagú jogi bizottságra eldönteni. Ezek olyan néhány hópappal késobb (elég gyorsan) meg is adták erre a választ. Ez az volt, hogy „ezek a történelem részei. Ezért ezeket nem szükséges visszavonni, de ezeknek a mai jogrendben kihatásuk nem lehet” (± a pontos, hovatalos
  szöveg -ilyen rövid volt- megvan az EU-s archivumok között. Nekem
  is valahol papíron a francia nyelvu). Ezt egy az egyben az ET magáévá tette. Beléphetett ezen két ország a nélkül, hogy ezen dekrétumokat visszavonták … de viszont az, hogy ezeket nem használhatják a mai jogrendben, az fennáll még ma is (!!!). Na mivel a verebek csipagtek
  arról, hogy Szlovákiában ez nincs betartva, az EP meghívott egy kis
  3 tagú polgári köldöttséget (Erdélyi Géza reF. pöspök vezetésével egy újságíró és egy fiatal jogász). Ott egy nyílt tárgyalást, kihalgatást adtak, ahol mégha a „Benes” szó nem is volt jelen, minden ezek körül forgott. A ‘tárgyalás’ (fogasás) címe ez volt „a magyar kisebbség jogi helyzete Szlovákiában egy évvel az adhézió után”. Ez 2005 április 5. -én történt Brüsszelben az EP -ben. Oda mindenki a parlamentbol (és azon túl is, ha elotte engelyt szerezett a belépésre) szabadon elmehetett és közben a magyar és szlovák képviselok személy szerint is meghívottak voltak erre….

  na egyetlen képviselo nem jelent meg azon ezen két ország EP-es képviseloibol. A szlovákok részérol volt ott néhány tisztviselo, de a magyar részrol még az sem volt. Ezt sokan akkor, a jelenlévo magyarok között nem értették meg, viszont a késobbi történtek magyarázatot adtak erre …

  nem csak ezen két ország volt ezen szabályok pártján, hanem Mo is, amely ezt a képviseletén keresztül tudatta a többi tagállammal; ‘mi elgogadhatónak tartjuk a fasiszta szellemet’ ….
  a többiek pedig ebben beleegyeztek, elfogadták …, szemet húnynak ebben …

  egy anekdótát a ‘mások’ hozzáállásával kapcsolatosan ebben;
  ha jól emlékszem 2008 oszén tuntettünk mi eloször a a belgiumi szlovák követség elott a Benes dékrétumok ellen (egyszeru B-i
  magyarok, európai polgárok). Na ott egy egyirányú utca lévén, a kis csoportunk az utca egyik oldanán nagyjából sorba-állva egyrészt
  a gyalogosok, másrészt a jövo autósok felé tartotta plakátját.
  Az enyém annyira elol volt, hogy ez kimondottan, a szolvák követségtol
  két házzal messzebb-lévo portugál követség elott volt. Na onnan egyszer csak kijött egy személy és kért engem, hogy húzódjak vissza az o követségük elol, nehogy valaki félreértse a tuntetés ‘célját’. Na akkor én megkérdeztem tole, hogy Portugália elfogadhatónak tartja-e a kollektív bunösség elvét ? Hátr NEM. Nem úgy mint a két ország és cinkosa Mo !!

  az EU-ban van jó, de ezt csak ‘jó’ szemmel lehet látni. Akiknek ‘rossz’ a szemük, mindent rosszul is látnak. Az EU egy szerszám a kezünkben. Ennek vagy az egyik, vagy a másik tényezojét követhetjük. Ez csak és kizárólag rajtunk múlik. Ha Ti egy tisztességes képviseletet választotok, jókat, hasznosakat …, olyanokat, akik kiállnak az ember, az emberség mellett. Akik amikor a Mo-i magyarságot képviselik, azok érdekeit is. Olyanok, akik ha igérnek valamit, azt is teszik. Nem olyanok, amilyen a Fidesz, amikor igéretét nem tatrtja be, hogy az ún. HK-i magyarok jogait (is) védi majd …. (és NEM TESZI meg !!). Mát több, mint két éve a kárpátaljai magyarok kérték Bp-et, hogy járjanak közbem érdekükben Kiev-ben … és azóta sem tették ezt meg …
  igazokat, becsületeseket … és csak utána a képeseket válasszatok magatoknak !!!
  na azután majd másként látjátok majd magát az EU-t is …
  szeretettel

  1. Rövid történelmi recitáció.
   A múlt század harmincas évei végén három intranzigens rezsim gátolták egymás hatalmi kibontakozását: a liberális kapitalista angolszász világ; a sztalini bolsevizmus; és a nemzeti társadalmak. Hogy az egyiket eliminálják, a másik kettőnek szövetségre kellett lépnie, bármilyen ellenséges viszonyban is álltak egymással! Így adódott, hogy két világhatalomra törő halálos ellenség összefogott a német konkurens ellen.
   Mára mindjobban kiderül, a konkurens nem egyedül Németország volt, hanem egész Európa. A győztes SZU-US meg is osztoztak Európán, aztán mindkettő a maga hatalmi szférájában ránk kényszerítette saját rendszerét, ideológiáját és törvényeit. A népek önrendelkezési joga hamis tételéről, amely csak a győztesekre érvényes, az emberi jogok kitalálásától amely az idegen fajú és kultúrájú emberek befogadásától a buziházasság elfogadásáig kötelez minket. Legelőbb ép a „győztes” Nagy-Britannia és Franciaország városait töltötték meg különböző színű, szőrű népekkel. Most Németországot és Itáliát lepik el idegen bevándorlók. Még be sem fejeződött Európa elidegenesítése, már terrorhullámokat produkálnak a bevándorlók másod, harmadgenerációs leszármazottai, a jövő polgárháborúi előjátékaként. A bevándorlok, sőt leszármazottaik nagyobb hányada új proletariátust képez, amely igénytelenebb életkörülményekkel is beéri mint az őshonos lakosság. A dinamika hiánya pedig a stagnáció!
   Mára Európa sorsa épp olyan bizonytalanná vált mint az Egyesült Államoké, amely rövid történelmi időn belül szét fog esni faji konfliktusain. A volt Szovjet Birodalom déli területein, vagy tíz türk és mozlim nép él amelyek sokkal szaporábbak a szlávoknál. Túlnövik az oroszokat és nemsokára visszakövetelik az Eurázsiai Szteppét. Kína majd Szibériát fogja pretendálni. A zsugorodott Oroszország pedig kénytelen lesz Európára támaszkodni.
   A demokrácia elengedhetetlen feltétele a prosperáló fejlett jól szervezett gazdaság, vagyis a jóléti társadalom. Csak ekkor támad a liberális korszellem, ezzel párhuzamban a polgárok egyenlősége, amely a demokráciát megteremti. E gazdasági és szellemi adottságok nélkül a demokrácia nem működik! Így a demokrácia csak a kort meghatározó civilizációt alakító népekre korlátozódik. Tehát a demokráciát Arábiába bombázni sem sikerülhetett! Khomeinivel, Szadammal, Khadaffival, ha nem is voltak szuper demokraták, egy kis jóakarattal lehetett volna szót érteni. A demokrácia exportálása, az arab tavasz megrendezése radikális anarchiákat juttatott hatalomra Arábiában, amelyeket talán már lehetetlen lesz megfékezni. Arábiát pedig felrázta a „demokrácia” exportálása. Bár az olajáldás Arábiában elapad, de a napsugár, a jövő energiaforrása marad. Az energiabőség az ipart fogja odavonzani. A világ nagy változások felé halad. Arábia épp napjainkban küldi ötödik hadoszlopát Európába. Olyan törvényekkel álcázva a bevándorlást, melyeket a világháborúk győztesei kényszerítettek a legyőzött Európára.
   Oroszország kényszer nélkül vonult ki Európából. A jelcini anarchikus átalakulás éveiben úgy tetszett Oroszország ezután soha nem vetekedhet az Egyesült Államokkal, de Putin rendet teremtett. Fél liberális, fél nemzeti rendszert valósított meg Oroszországban.
   A fasiszta vagy nemzeti rendszerek, akceptálják a szabad piacgazdaság előnyeit, de politikai államrendszerük autoritárius paternalista. Felmerül a kérdés: A mai prosperáló kínai államot és gazdasági rendszert lehet kommunizmusnak nevezni?
   Bár az Egyesült Államok katonai támaszpontjai körbehálózzák földünket, fenntartásuk horribilis összegekbe kerül. Annál inkább, hogy pénzüket a nemzetközi fináncoligarchától (FED) kölcsönzik kamatos kamatra. A világ pedig rövidesen nem fogadja el fedezetlenül nyomtatott dollárjaikat.
   Európa tarthat per pillanat a még intakt Orosz Birodalomtól, persze ilyen hatalmas kiterjedésű birodalom nagyon sok felől fenyegetett de legkevésbé Európától. Ezt az oroszok maguk is konstatálták. Próbálkoznak is jó viszonyt teremteni a nyugattal. Kivonultak a megszállt Baltikumból és közép-kelet Európából, akceptálják Ukrajna függetlenségét, de Elégedjünk meg ennyivel. Washington ne próbálkozzon sem Európát, sem Ukrajnát Oroszország ellen hangolni,
   Kína és India nemsokára felsorakoznak a számottevő hatalmak közé. Arábia amint túllép az anarchián és terjeszkedni kíván, Európa van a legközelebb. Az újjá éledt sztyeppenépek pedig majd keletről fenyegethetnek bennünket.
   Ma hiba lenne Washingtont az egyedüli szuperhatalomnak tekinteni.
   Ha a Brüsszelből Európát a washingtoni háttérhatalom járószalagján kormányzó balos, liberális, zöld bohócok nem is akarják megérteni. Rövidesen új feltörekvő hatalmak fogják Európát fenyegetni. Európa nem számíthat Amerika örökös gyámságára. Ezt mielőbb meg kell értenünk! Gondoskodnunk kell saját, szuverén Európa centrikus védelemről, külpolitikáról, a kormányoktól kontrollált bankrendszerről. Az idegen fajú, szellemű bevándorlókat pedig ki kell toloncolni! Különben nem tudjuk magunkat átmenteni a jövőbe. Elveszünk!

 4. Nem csak Európát, hanem az egész Euró-atlanti világot egy törpe kisebbség, és fajilag is egy idegen uralkodó osztály uralja a pénzhatalmán keresztül. Ez tény, csak a vak nem látja.

  Az uralkodó osztálynak valóban demokrácia az amit hirdetnek. Ellenben az elnyomott dolgozó osztálynak pedig totális magánhatalmi diktatúra az, amit kapnak helyette.

  Nahát ez a kettősség az, ami tönkre fogja tenni Európát és a nemzetállamait. Nem a benesi dekrétumokkal van a fő baj, hanem azzal, hogy a kelet és nyugat között még mindig 3-5-szörös gazdasági elnyomatás érvényesül. Itt még mindig 300 euró az átlagnyugdíj, ott pedig kb. 2000. És ugyanolyan árszínvonalon kell megélnie mindkét oldalnak. A nyugati országok egy szövetségen belül a keletiek felett totális gazdasági, politikai és kulturális elnyomatást alkalmaznak.

  Ezt fejezi ki a sorai között olvasva a Gauck-féle nyilatkozat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük