Nem várt fordulat a Bolíviai helyhatósági választásokon

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Már a bolíviaiak többsége sem hiszi a Rózsa Flores mesét

A Húsvét Vasárnapján megtartott bolíviai helyhatósági választásokon meglepő , nem várt eredmények születtek. Minden előzetes felmérés alapján, az Evo Morales vezette MAS part nagy arányú,a decemberi országos választásokhoz hasonló győzelmére számítottak. A 2/3-os kongresszusi többséghez, a helyhatóságok-prefektusi székek,polgármesterek és megyei törvényhozó testületek irányítását is célul tűzte a radikális baloldali szocialista Evo Morales és MAS partja. A győzelmük előre megírt, a felmérések alapján biztosra vehető volt.

Ehhez képest, a Bolívia területi egységének több mint felét kitevő, és a nemzeti összvagyon 90 %-át megtermelő ellenzéki tartományok Santa Cruz, Tarja és Beni és Pando tartományok ellenzéki kormányzó jelöltjei nagy fölénnyel nyerték a választásokat.

A másik hat tartományban Morales parti győzelem született kormányzói szinten. Nem lesz könnyű feladata a hat kormányzónak, hiszen a polgármesteri választások és helyi törvényhozó testületek választásán nagy arányú ellenzéki győzelem született, ami látványosan sokkolta Evo Moralest, hiszen ápolatlanul, idegesen , össze vissza beszélt a sajtótájékoztatón. Idegességének oka, az elvesztett stratégiai fontosságú ellenzéki tartományokon túl a legnagyobb meglepetésnek számító veszteség- a La Paz-i polgármesteri szék, és képviselő testület feletti irányítás elvesztése.Szintén Morales fellegvárának számító és a Rózsa ügyet vezető parlamenti vizsgálóbizottság elnöke – Cézar Navarro, is elvesztette a biztosnak titulált Potosi polgármesteri helyet.
A tíz tartomány polgármesteri és képviselő testületi választásán nyolc ellenzéki győzelem született.
Tartományi választási eredmények ( Kék szín Evo Morales pártját, a Mas-t jelöli )

Polgármesteri választási eredmények ( Kék-Mas )

Nemzeti InternetFigyelő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük