Nem építhet a HM a Tubesen

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Legfelsőbb Bíróság (LB) 2010. január 20-i végzésével felfüggesztette a Tubesre tervezett katonai radar jogerős építési engedélyének végrehajtását. Ez azt jelenti, hogy a Honvédelmi Minisztérium nem kezdheti meg az építkezést addig, ameddig az LB nem folytatja le a felülvizsgálati eljárást.

A bíróság a végzést azzal indokolta, hogy helytállónak találták a civilek kifogásait, amely szerint az építkezés megkezdése visszafordíthatatlan és később nem orvosolható károsodással járna.

Az Összefogás Pécsért Egyesület, a Civilek a Mecsekért Mozgalom és az Istenkúti Közösségért Egyesület azután fordult a LB-hoz, hogy a Fővárosi Bíróság jogerős  építési engedélyt adott a Honvédelmi Minisztériumnak.

Ez a mostani LB végzés Pécs és a civilek egyértelmű sikere. Az már most biztos, hogy ez a kormány nem fog katonai radart építeni Pécsre – hangsúlyozta Kővári János, az ÖPE alelnöke.

Vicze Csilla, a CMM szóvivője és Peták Péter, az Istenkútért Közösségért Egyesület vezetője szerint az LB lényegében elfogadta a civilek érvelését, miszerint az építkezés megkezdése esetleg visszafordíthatatlan és később nem orvosolható károsodással járna, így a HM kérelme szerinti végrehajtás felfüggesztésének elmaradása súlyosabb károsodást okoz mint a végrehajtás elmaradása.

A civilek eddigi kifogásai szerint a HM nem mutatott egyetlen hivatalos NATO-dokumentumot sem, amely a Tubest, vagy a Mecseket, vagy bármely egyéb helyszínt  jelölné meg a radar kizárólagos helyszínéül, és megalapozatlan a minisztérium által emlegetett időtényező és bármiféle kötbérigénye is.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere kijelentette, a város minden törvényes eszközzel küzdött a radar ellen és a jövőben is ezt fogja tenni.

– A város kezelésében lévő út lezárására, illetve a korlátozó  KRESZ-táblák kihelyezésére az önkormányzatnak törvényes joga volt. Minden tekintetben együttműködünk a civilekkel és mindazokkal, akik azt a célt tűzték maguk elé, hogy megakadályozzák egy katonai radar Pécsre építését. Ez a későbbiekben sem fog változni, mert nem fogjuk megengedni, hogy Pécset és a pécsieket bárki veszélyeztesse – figyelmeztetett Nagy Csaba.

A Legfelsőbb Bíróság legkorábban márciusban folytatja az ügy vizsgálatát.

Pécsett csaknem 40 ezer ember mondott nemet a NATO-lokátorra!

Pécs, 2010. január 25.

Dr. Vicze Csilla

Civilek a Mecsekért

Mozgalom szóvivője

(Nemzeti InternetFigyelő)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük