Nem csak nőkről, nem csak nőknek – avagy: Akar Miss America lenni?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Éljen a liberális Szép Új Világ!

Idén nem lesz bikinis bevonulás a Miss America döntőjében, sőt a szervezők nyitnak az eddigi ideáltól eltérő „formájú és méretű” indulók felé is. A külcsín egyébként is másodlagos lesz mostantól a szépségversenyen, a koronát az kapja, aki megfelelően nyilvánul meg a „fontos társadalmi kérdésekben”. Egy szépségversenyen. És mindez csak az első #metoo-mozgalomnak köszönhető reform! Józsi csepeli boltos úgy érezte, ha mindez így folytatódik, rövidesen ő is megvalósíthatja az „Amerikai Álmot”…

„Van egy álmom!” – közölte Józsi csepeli boltos, tekintetét a boldogabb jövőbe vetve, az üzlet bezárása utáni afterpartyból hazatérve. Felesége csak kissé lepődött meg, a sokadik „búcsúsör” elfogyasztása nem volt életidegen hites párjától. Martin Luther King idézetek azonban eddig nem tartoztak a repertoárjába. Ezért ugyan félve, de kíváncsian várta folytatást.

Ami kissé késett, Józsi ugyanis szemét a „boldogabb jövőről” a tűzhelyre, majd a hűtőszekrényre fókuszálta: „Maradt még a délutáni pörköltből?” Ez persze némileg profán felvetés volt a magasztos indítás után. Azonban, ha a történelem nem is emlékezik meg róla, gyanítható, hogy a nagy emberjogi harcos is rendesen beuzsonnázott, mielőtt elmondta legendás beszédét a washingtoni Lincoln-emlékműnél.

Józsi ezért először tunkolt egy becsületeset a kislábasból, majd egy korty sör után közölte nejével: „Fontolgatom, hogy amerikai szépségkirálynő leszek!”

Párja rémületét látva hősünk magyarázatba kezdett. A minap olvasta ugyanis, hogy az idei Miss America választáson már mások lesznek a feltételek. A #metoo-mozgalomnak köszönhetően ugyanis komoly reformok történnek. Márpedig ez előtte is megnyithatja az utat az „amerikai álom” irányában.

Nem lesz például fürdőruhás bevonulás. Józsi önkritikus volt önmagával szemben, így sejtette, hogy csak egy igen szűk kört nyűgözne le a bikiniből markáns kecsességgel kilibbenő sörhasa.

Nagyestélyiben is nehezen képzelte el magát, azonban az új szabályzat szerint bárki kedve szerinti öltözetben jelenhet meg. Józsi megható szeretettel simított végig kényelmesre koptatott mackóalsóján – jó, nyilván nem ezt venné fel, habár a tengerentúlon állítólag komoly píszí piaca van az egyéniségeknek.

Tovább növelte Józsi, csepeli boltos esélyeit, hogy a mostani Miss Americán immár az eddigi szépségideáltól eltérő „formájú és méretű” versenyzőket is várnak. Józsi szerint ez a meghatározás tökéletesen illett az utóbbi időben megemberesedett alakjára.

Meg aztán, ahogy Gretchen Carlson egykori királynő, jelenlegi főszervező-elnök fogalmazott: mostantól nem a külcsín dönt! Az nyer a szépségversenyen, aki a legjobban szerepel a „fontos társadalmi kérdések” vitájában. Ismételjük: egy szépségversenyen.

A bikinis verseny helyett egy interaktív beszélgetésen kell részt vennie a zsűritagokkal. Józsi úgy gondolta, hogy ez neki nagyon menne: sok éves tapasztalata volt már a kisboltban, dumál ő az esztergagépek személyiségjegyeitől a Csepel 1982-es legjobb összeállításáig, bármiről.

Jó, a szépségversenyeken eddig sablontémának számító világbékéről némileg másképpen gondolkodik, mint az amerikai elit – de hát ez most már nem érdekes.

Ez immár nem tekinthető „fontos társadalmi kérdésnek”. A Miss America szeptembertől a #metoo-szabványok alapján működik majd.

Józsi húszas évei elején egyszer fogadásból bemagolta Koppenhága polgármestereinek nevét 250 évre visszamenőleg, így Harvey Weinstein, valamint egy raklap hollywoodi potentát nevének megjegyzése nem tűnt vállalhatatlan feladatnak.

Végül is, ha ez az ára a királynői koronának?!

Felesége ekkor érezte időszerűnek, hogy felhívja Józsefje figyelmét terve két apró gyenge pontjára. Egy: Józsi nem nő. Kettő: nem amerikai. Így a Miss America verseny két alapfeltétele közül legalább kettőnek nem felel meg.

A csepeli boltos azonban nagyvonalúan legyintett: ha a #metoo mozgalom így folytatja, akár már jövőre sem lehet ez akadály. Hiszen píszí is van a világon, vagy mi! Neki meg jogai! És álmai, meg vágyai! Ezeket akarná a férfisoviniszta világ elvenni tőle, Józsitól?!

Mi van, ha ő arra áhítozik, hogy Miss America legyen? Férfiként, büszkén kipattintva egy dobozos sört, piros macialsóban!

Józsi neje gyorsan végigvette, hogy milyen tudatmódosító szereket árulnak üzletükben. Egynek sem lehetett ilyen hatása. Így inkább megkérdezte, hogy mégis, miért adná Józsi – árnyalt tisztességben őszülő – fejét ötven felett az amerikai szépségkirálynői létre?

Józsi képe felderült, a legendás fekete jogvédő arca sugározhatott ilyen elhivatottságot abban a híres, 1963-as pillanatban.

„Azért, hogy a világ felfogja végre a saját hülyeségét!”

Mert mi következik? Az úszóversenyeket betiltják, mert fürdőruha van mindenkin? A férfi pólósok hordjanak bádogmellényt és nemezcsizmát a medencében? Avagy a jövőben csak tornából felmentettek indulhatnak az olimpián, mert szexista az izmos test?

A szépségverseny a külsőről szól, ott nem atommérnökök és társadalomtudósok versenyeznek. Megvan arra a saját fórumuk. Lejáratja, lealázza, méltóságukban sérti a nőket egy ilyen megmérettetés? Pont annyira, mint mondjuk a férfiakat egy testépítő-vetélkedés.

Az esélyegyenlőségért való küzdelem, a Weinstein-félék leültetése, az nemes ügy. Ennek jegyében azonban boszorkányüldözésbe kezdeni, hivatalos tétellé emelve az elvakult ostobaságot – az pont a szép elveknek okozza a legtöbb kárt.

Forrás: Máté T. Gyula – Pesti Sárcok.hu

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük