KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Néhány gondolat a Független Kisgazdapárt szerepéről és múltjáról

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Fkgp.zaszloMiután elindult a kampányidőszak, nem árt, ha egy kis figyelmet fordítunk egy olyan pártra is, mely történelmi gyökereivel helyet kellene, hogy kapjon a választások folyamán a parlamentbe befutók között. A Független Kisgazdapárt olyan múlttal rendelkezik, amelyben a hagyományos nemzeti és keresztény értékrend, a magyar föld és mezőgazdaság, a kisgazdaságok és gazdák érdekeinek képviselete a tényleges szempont.

Az FKgP azonban viharos múlttal rendelkezik. Ennek oka elsődlegesen éppen értékrendjéből fakad, mely elég okot szolgáltatott a múltban, de a jelenben is arra, hogy folyamatos támadások, ellehetetlenítések össztüzében álljon.

Teljesen természetes, hogy a Független Kisgazdapártban korábban ténykedők, és abból jól megélők támadják mind magát a Független Kisgazdapártot, mind Hegedüs Péter elnököt. Nyilván, hiszen az új elnök megakadályozta a történelmi jogfolytonossággal bíró FKgP teljes szétzüllesztését, egyben a korábban, a pártból jól megélők elől is elzárta a csapot. A torzsalkodók, akarnokok, puccsisták és karrieristák kikerültek ugyan a pártból, de tevékenységüket partvonalon kívülről is folytatják, és mindent elkövetnek, hogy besározzák az elnököt. Vajon hol tartana most a Független Kisgazdapárt, ha ezekkel a tagokkal minden maradt volna a régiben?

Jönnek az MSZMP-s múlttal, de azt már elfelejtik megemlíteni, hogy a jelenlegi elnök édesanyja is FKgP tag volt, hogy a nagyapját agyonverték az Andrássy út 60-ban, hogy Hegedüs Péter, mint televíziós bemondó és a Magyar Rádió Krónika c. műsorának szerkesztője szakmai tehetségét csak úgy bontakoztathatta ki, hogy kötelezték a pártba történő belépésre, aminek két évig sem volt tagja, és amiben semmilyen funkciót soha el nem látott. Megjegyzendő, nem ő volt az egyedüli, akit az MSZMP-s időkben erre kényszerítettek (bár ezt az elvtársak úgy fogalmazták meg négyszemközti beszélgetés közepette, hogy „javasolják” a belépést). Ez akkor sajnos úgy működött, de ez nem jelent automatikusan kollaborációt.

Miért nem zavarja a torzsalkodó volt kisgazdákat Orbán, Kövér, Varga Mihály, Martonyi János – és még sorolhatnánk tovább – KISZ-es vezetői vagy MSZMP- s múltja? Miért? Pedig nekik nagyon is sok közük (elsősorban Orbánnak) volt a Független Kisgazdapárt szétmorzsolásához. Egyébként is mindenki tudja, hogy a Fidesz ma is tele van volt MSZMP-sekkel. Torgyán Józsefről már említést sem kellene tennünk, aki vélhetően III/III-as múltjával a Független Kisgazdapárt elnöke lehetett.

Nagy Ferenc József korábbi, Torgyán által megpuccsolt FKgP elnök nyilatkozta:

„A Kádár-rendszernek nagy tapasztalata volt a beépülésben. Bukása előtt kirajzottak káderei, s megtapadtak a legkülönfélébb szerveződésekben. A kisgazdapártra különösen fájt a foguk, hiszen az negyvenötben 57 százalékos, özönvízszerű győzelmet aratott. Ez az emlék élhetett a baloldali vezetőkben, amikor a legképzettebb embereiket küldték ránk. Kimondom, akkor is kimondtam: Torgyán József egy csodálatos képességű ember e játszmában, ő magát is úgy aposztrofálja, hogy üstökös, zseni.”

Mellesleg Hegedüs Péter átesett a nemzetbiztonsági átvilágításon, mely bizonyította, hogy semmilyen olyan jellegű politikai tisztséget és tevékenységet nem folytatott a kádári éra alatt, ami miatt szégyenkeznie kellene. Az ő lapja teljesen tiszta.

A volt kisgazdáknak talán nem annyira Hegedüs elnök múltjával kellene foglalkozniuk, mint inkább azzal, hogyan lehetséges az, hogy a vélhetően III/III-as Torgyán lehetett a korábbi elnök, aki köré olyan személyek csoportosultak, akik padlóra küldték a kisgazdákat.

Mert a cél az FKgP szétverése volt, hogy politikailag ezt a történelmi pártot – ismételten megerősítve: mely hagyományosan a magyar föld védelmében és gyarapításában összefogta a gazdákat és markáns nemzeti alapon működött – leradírozzák a magyarországi független pártok palettájáról.

Egy olyan trauma után, ami az FKgP-t érte, a földről felállni nagyon nehéz feladat. Visszaszerezni a választók bizalmát, visszaadni a hitet a hagyományos kisgazda értékrendet magukénak valló embereknek, egy rendkívül hosszú és küzdelmes folyamat, amelyre az FKgP mostani vezetői vállalkoztak állandósult, személyüket és magát a pártot ért támadások közepette.

Történelmi tény, hogy a Független Kisgazdapárt az 1945, majd 1990 után is előbb a szovjet, majd a nyugati érdekszférába került Magyarország egyetlen, a „rendszerváltást” követően nem az MSZMP által kreált műpártjaként a legnagyobb ellenállást jelentette a külföldi politikai és gazdasági térnyerők számára céljaik elérésének érdekében. Jelenleg egy erős Kisgazdapárt számukra ugyanazt a veszélyt jelenti, mint korábban a történelem folyamán. Az FKgP szétverői pedig ahelyett, hogy ezt felismernék és gátat szabnának ennek a tendenciának, csupán önös érdekeik mentén (vagy éppen a szolgálati útmutatásnak megfelelően) cselekednek, amivel akár akarva, vagy éppen akaratlanul is ártanak a kisgazda hagyományoknak és mindazoknak, akik hisznek még az egyetlen történelmi magyar párt küldetésének fontosságában.

Hogy ez mennyire így van, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy érdekes módon a volt FKgP tagság többsége 2002 után helyét keresve a magyarországi politikai palettán a Jobbik céljait és megerősödését, valamint programját megismerve, helyét éppen ezen nemzeti radikális párt mellett találta meg akár szimpatizánsként, akár a tagság soraiban. A Jobbik szavazóbázisának legalább 8-9 százalékát a volt FKgP szavazótábora adja még ma is. Ez a bázis nem a Túri-Kovács féle Kisgazda Polgári Egyesületet (mely beintegrálódott a Fideszbe, de teljesen súlytalan és megszavazta azt, hogy a magyar föld védelme az új, a Fidesz által kreált alkotmányban ne szerepeljen) támogatja, még csak nem is a Horkovics-Kováts János által fémjelzett „A Kisgazdapárt” nevű formációt, hanem a Jobbikot.

A Független Kisgazdapárt természetesen szeretné a szavazóbázisát és a hagyományos kisgazda értékrendet képviselő korábbi szavazóinak bizalmát visszanyerni. Ez azonban egy hosszú folyamat, amit állandó ellenszélben (például minimális média-megnyilvánulási lehetőség) az acsarkodók és kicsinyes, személyes érdekeket képviselő bosszúállók mindennapos rosszhír keltése közepette kell megtennie. Sorozatos feljelentésekkel – melyek a Hegedüs Péter vezette párt törvénytelen működésére vonatkoztak – jó ideig arra kényszerítették a vezetést, hogy az a pártépítés helyett egy állandó, a hatóságokkal történő viaskodással legyen elfoglalva.  Ennek az lett a vége, hogy sem az Állami Számvevőszék, sem az adóhatóság (az Apeh, majd a NAV) nem tartotta megalapozottnak ezeket a „beadványokat”.

A fejlődés azonban mindennek ellenére megindult, a vidéki szervezetek folyamatosan alakulnak vagy újraszerveződnek, ami tény. Van valami, amit Hegedüs Péter elnök jól végez, és ami a legfontosabb: pártot épít egy fiatal csapattal, és nem foglalkozik azokkal, akik önös céljaik érdekében, vagy éppen más indíttatásból igyekeznek ezt a folyamatot gáncsolni.

Szépe Áron

Nemzeti InternetFigyelő

13 thoughts on “Néhány gondolat a Független Kisgazdapárt szerepéről és múltjáról

 1. Lehet hegedűs Pétert mentegetni a tagadhatatlan kommunista múltja miatt, de a tény az tény!
  Végül is mind a 800 ezer pártagot „megilleti” Szépe úr felmentése.
  Hiszen mit is számít az, ha valaki a kommunista kontraszelekciót és a pártatagságát kihasználva helyzeti előnyt élvezett mindenkivel szemben, akit nem lehetett még „négyszemközti” beszélgetéssel sem nemzetárulásra kényszeríteni. (Itt említeném meg, hogy nagyon csodálkozom a T. szerkesztőségen, hogy ilyen alamuszi kommunista mosdatás és alaptalan vádaskodást közzétesz. (?) Erre vannak szakosodott oldalak bőven…)
  Szépe úr rutinosan megfeledkezik a kisgazdapárt ceglédi határozatáról, ahol is döntés született arról, hogy volt pártag nem lehet az elnökség tagja!
  De arról nem feledkezett meg, hogy Torgyánt III/III-nak nevezze, annak ellenére, hogy ezt bizonyítani nem tudja. Ennek pedig garantáltan jogi következményei lesznek.
  Ennek keretében remélem, hogy fény derülhet majd arra is, hogy Szépe úr milyen szerepet töltött be a kisgazdapártban a ’90 politikai fordulat óta, és vajon mennyit tud Hegedűs Péter tevékenységéről, mely az országos és budapesti alapszervezetek erőszakos felszámolásával, és az ott fellelhető magánvagyonok „privatizálásával”, még messze nem fejeződött be, hiszen még előtte állt a kisgazda székház értékesítése. Nekem néhányad magammal végig kellett élnem, amint a II. ker. székházunkat, felfegyverzett verőlegények segítségével szó szerint kifosztott. Idős kisgazdákat veréssel fenyegetettek a megbízottai. De így járt több budapesti alapszervezet is.
  Hegedűs Péter a székház eladásából keletkezett irdatlan összegből, nem, hogy a kisgazdapárt megerősítését szorgalmazta volna, hanem ellenkezőleg, gyakorlatilag teljesen megszüntette azt, és ma csak néhányadmagával képviseli a jobb időket látott patinás pártot.
  Hegedűs Pétert ma csak bértollnokok próbálják úgy emlegetni, mintha a kisgazdáknak előnyére vált volna dicstelen elnöksége.

  Petráss László

  1. Petráss úr!

   Az ilyen Torgyánimádó, kisstílű, az orruknál tovább nem látó emberek verték szét az Fkgp-t mint maga, akik képtelenek elviselni azt, hogy munkálkodásuk ellenére ez a párt létezik. A legnagyobb áruló éppen Torgyán és Túri-Kovács voltak. Maga Torgyán József elnökként volt a Kisgazdapárt bohóca, rajta röhögött az egész ország, méltatlan volt a párt múltjához és hagyományaihoz az a stílus, amit képviselt.

   Maga papagáj módjára csak azt tudja ismételni, hogy Hegedüs Péter kommunista volt. Hát, szó se róla, szűklátókörűségének nincsenek határai. Ezt a képletet beleverte a fejébe, ami üvegházhatásként túlfűtötte az agyát.

   Egyszerű stílusából egyenesen következik a fenyegetőzés is a szerző ellen. Mondja, mást nem tud? Ön egy sajnálatraméltó szerencsétlen őskövület.

   Fenyvessy János

   1. Tisztelt Fenyvessy János!(2sy!)
    Sajnálom, hogy annyira felbosszantottam az írásommal, hogy a személyeskedésen kívül nem maradt épkézláb gondolata, ellenérve.
    Ha talán arra koncentrált volna, akkor érdemesnek találnám a válaszra. Tudja gorombáskodni meg csak azok szoktak, akik elvakultak, kreatív gondolatok és érvek hiányában (régi proli szokás) másra nem képesek.
    Így azonban nincs mire válaszolnom, gorombáskodni meg nem szokásom.

    Petráss László

 2. Szépe Úr!
  Tudja, nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.
  Ezt a házastársaknak is szokták mondani. Tudja miért? Pl. hiába mondja a pasi hogy hűséges, meg hogy szeretlek, amikor úgy tűnik, hogy közben fűvel-fával …
  Nem a párttal van a probléma. Én még egy új NSDAP-nek is elhinném a jó szándékát.
  A személlyel, személyekkel van a probléma.
  Az Engelmann (vagy milyen) videó eléggé meggyőző.
  Na, először azt kellene tisztázni.
  Addig csak az is egy bizonytalan múltú, csalónak tűnő, hazug, a hatalomra ácsingózó politikai kalandor által irányított társaság.
  tgyl

 3. Fantasztikusan szép „védőbeszéd” az FKGP mellett! Az elmúlt évek politikai szédelgései után hiába a szép szó, tetteknek kell következniük előbb. Egy a baj csak: a hitelesség hibádzik. Vissza kell szerezni az elveszett becsületet, addig csak szavak! Azt a becsületet kell visszavenni, ami most így, választások előtt, hirtelen ennyire fontos és sürgős lett! Ígéretben nincs hiány – már a jövőre vonatkozóan. És úgy tűnik valahonnan pénz is került a korteshadjárat fedezésére, mert valakinek megéri egy újabb rúd szalámit tolni a politikai asztalra… Egyre kevesebben hisznek a mesékben. Egyre gyanúsabbá válik ez a hallatlan nagy igyekezet!
  Gondolkodjunk csak!
  Kitől akar, ez a torgyáni semmiből választásokra egyszer csak előkerült párt szavazatokat elvenni? Aki az MSZP embere, az ezekre nem biztos, hogy fog szavazni. Hasonlóképp az Összeborulás sem fog miattuk szavazatot sem veszíteni. (Bármi furcsa, a pártelnök múltja azért ezt sem engedi 100%-ban kizárni).
  Maradt még kettő: a Fidesz és a Jobbik.
  A Fidesszel csakis az jöhet szóba, hogy megint összeborulnak, mint a boldog torgyáni időkben – tehát a Fidesz „választópártja” lehet, amelyik majd leadja nekik a szavazatokat (netán koalíciós partner lesz a KDNP mellett). Ez tán a legkevésbé valószínű.
  Utoljára maradt a leginkább logikusnak tűnő verzió: a még nem lejáratott „nácifasisztaantiszemitarasszista” Jobbiktól kíván szavazatokat elvenni, mert az a legkínosabb a „nagykoalíciós” pártok számára…. Máris ismét helyben vagyunk a pártelnök úr múltjával.
  Nagy Péter

  1. Érdekes modon mindig akkor kerül elö a Kisgazda párt mikor amikor
   jönnek a választások. Itt a nagy vezireknek az érdeke, hogy föleg a
   Jobbikbol tudjanak embereket szerezni na és a másik pártbol szavazatot hozni, hogy a nagy vezirnek meglegyen ismét a 2/3 a többi
   meg forgácsolodjon szét. De az is magas nekem, hogy 170 párt jelentkezett választásokra. Hát ez is csak Magyarországon lehet megcsinálni mert nem igen olvastam, hogy más országokban ennyi párt jelent meg. Mert, hogy maximum 20-30 párt igyekszik elöjönni oké
   de 170 ez már egy kicsit tulzás.

   Esther

 4. A kisgazda párt -bármelyik vonulatát is nézzük- teljesen kiírta magát a Magyarság képviselői közül! Amikor újra működhettek hivatalosan az antalt küldték a megszállók, hogy kezébe tartsa a gyeplőt, de rövid időn belül felmérte a terepet és átirányították az mdf-be mert látta, hogy a kisgazdák nem lesznek meghatározó csapat! Az a hivatkozás teljesen rossz, hogy a szüleit a bolsik kivégezték, emlékezzünk csak vissza, hogy a zsidó rajkot a zsidó róth manóék végezték ki a fia mégis az szdsz-t szolgálta. Közvetlen ismeretségi körömben is vannak olyanok akiket kifosztottak, meghurcoltak az elvtársak mégis azokat szolgálják! Lehet, hogy jó szándékúak, de az biztos, hogy a kisgazda párt ma hasonló szitokszónak számít mint az szdsz, msz(m)p és a többi söpredék párt!
  kató rudi

 5. És mi a program azon kívül, hogy ti vagytok a „kisgazdák”? Ez a brand már inkább taszít, mint vonz. Ráadásul a földből élőket ma már jobban érdekli az EU-s földalapú támogatás, mint a „nemzeti-keresztény” handabanda. Ma már nincs olyan, hogy „hagyományos kisgazda értékrend”, ha csak az örökös áskálódást, civakodást – azon, hogy ki az igazi kisgazda – nem tekintjük hagyományos értéknek.
  Radikális, emészthető program kellene, az viszont nincs. Van helyette egy remény, hogy majd a brand miatt szavaznak a pártra. Erről a színvonalról Márai (sajnos) örök érvényűnek tűnő sorai jutnak eszembe:

  ‘Május 23. A közelmúlt évtizedek magyar politikai állatkertjében a gusztustalan ketrecek egyike volt a Nemzeti Parasztpárt. Mint a Rákóczi úton valamikor a Nemzeti Ruhaházhoz cégtáblázott üzlet, ahol megkérdeztem a tulajdonost, Gerõ urat, miért „nemzeti ” a felöltő amit árul, és azt felelte: „A parasztok feljönnek ködmönt venni Budapestre, a Keletin érkeznek, végigmennek a Rákóczi úton és ha azt olvassák egy cégtáblán, hogy „nemzeti”, akkor könnyebb a parasztot behúzni”.’

  Márai Sándor: Napló

  Csupán a brand-ra, márkanévre építeni a paraszt behúzását Gerő „úr” módszere. „Nemzeti ködmönárusokból” Dunát lehet rekeszteni ma is. Ez kevés. Kurvára kevés még ahhoz is, hogy elmozduljatok a nulla százakról, nemhogy a parlamentbe jutáshoz.

  üdv. Aranyapa

 6. A „Palástos Hóhér” óta a Kisgazda Párt mindössze szavazatrablásra és megosztásra használt fölmosórongy, amit mindig választások előtt kotornak elő, és használat után szemétre dobnak. Alkalmazói pedig soha nem magyarok voltak, csak magyarnak tűnő labancok (csahos hazaárulók). Mondom ezt annak ellenére, hogy a nagyapám pénztárnoka volt az eredeti, egyetlen hiteles Kisgazda Pártnak, de a nosztalgia ma semmire nem való. Ezek most csak szalámizásra vannak. A nemzeti oldal egységesítésére kéne törekedni, nem pedig a megosztására. Nagy Péter jól definiálta a helyzetüket. Azon kéne dolgozni, hogyan lehet a „Megengedett” program helyett eljutni a „Szükséges nemzeti” politikai programig.
  Varga László

 7. „Mindig a választások elott kerül elő” ön miről beszél? 2002-ben indultak utoljára, mára megújult megfiatalodott az egyetlen törtenelmi part.Pellei

 8. Egy volt kommunista vezetővel az élén, vajon milyen megújulásról lehet beszélni? Ami ma hajtja ezt a néhány tagú közösséget, az csak a pénz! A hatszáz milla, vagy 28 talpon maradó jelölt esetén az a nem lebecsülendő száz valahány millió! Hagyjuk a megfiatalodott, megújult dumát. Amúgy meg felszámolnák ha nem indít jelölteket. Az, hogy Hegedűs volt kommunista párttagként ma a kisgazdapárt élén lehet, az Fidesznek és a volt elvtársainak kedvez. Nekik az a jó, ha nincs kisgazdapárt, csak névleg. Erre Jó Hegedűs!

  Petráss L.

 9. Tisztelt Pellei! Mint tudjuk, 2010-ben az Olstein-unoka „fülkeforradalmi” pártjára szavazott még az MSZP is. Nyilván akkor ugyanezt a feladatot kapták a mostani „Kisgazdák” is, ezért nem indultak. Megkérdezem: Az elmúlt évtizedekben miért nem dolgozták ki a vidéki paraszti élet aktuális programját, a magyar mezőgazdasági stratégiai programot, vagy az igazi, alulról szervezett szövetkezeti mozgalmat? Pl: termelő-beszerző-értékesítő szövetkezetek? Azután, hol voltak, amikor föl kellett volna sorakozni demonstrációkon Ángyán mögé? Miért nincs semmiféle parlamenten kívüli politázálásnak jele az elmúlt 4 évben? Lehett volna ám képviselői milliós jövedelem nélkül is politizálni, ha valaki politizálni akar! Hol marad a „Kisgazdák” részéről 25 éve a szakmai program? Miért csak a választási zsozsó az egyetlen motiváló ennek az un. pártnak a működésében? Érdemi munka és kidolgozott választási program nélkül most ez a szervezet csak üzleti vállalkozásnak tekinthető. És akkor még ne is érintettük azt a kérdést, hogy a hatalmat bitorló vezetés legitim-e.
  Aláírás: Varga László

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: