KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nagyon kínos! Orbán szégyene, hogy elbukott a kvótareferendum nulladik fordulója

Szombaton délután négy óráig volt lehetősége a tartósan külföldön élő magyaroknak arra, hogy jelentkezzenek a külföldi névjegyzékbe. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint ezzel a lehetőséggel csupán 11 233 fő élt. Ez a szám körülbelül megegyezik a hétvégi félházas Fradi-Újpest derbivel – mondta el Bencsik János, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

Ez az adat azért nagyon alacsony, mert az optimista számok szerint 330 ezer magyar dolgozik külföldön, a pesszimistább becslések szerint azonban legalább 500 ezer. Tehátaz érintett magyarok alig 1,5-2,0%-a tud október másodikán döntést hozni a kényszerbetelepítésről. Az ellenzéki szakpolitikus szerint ennek az oka az, hogy a kormányzat indokolatlanul megnehezítette több százezer ember számára a szavazást.

Az érintetteknek ugyanis nincs lehetőségük arra, hogy – a kettős állampolgárokhoz hasonlóan – levélben is le tudják adni a voksukat. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a külföldön dolgozó magyarok ezért továbbra is csak személyesen, a külképviseleteken szavazhatnak majd, eseteként tehát több száz kilométert kell utazniuk a legközelebbi szavazóurnáig. Bencsik emlékeztetett arra, hogy a Jobbik korábban több alkalommal javaslatot tett, rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett, határozati javaslatot nyújtott be azért, hogy ez megváltozzon, de ezeket a kormányzat rendre elutasította. Holott – mint azt a jobbikos politikus elmondta – a nyugati nagyvárosokban élő magyarok a saját bőrükön érzik a tömeges migráció jelenlétét, tisztában vannak, hogy mi is a tét és a jelek szerint nem Gyurcsánnyal értenek egyet. Elképzelhető természetesen az is, hogy a Fidesz már a legközelebbi parlamenti választásokra készül, amikor a külföldre kényszerült magyarok szavazási lehetőségeit igyekszik szűkíteni, mert a magyar „gazdasági menekültektől” fél.

A jobbikos politikus kitért arra is, hogy a népszavazási kampány célegyenesébe érkezve beindult a találgatás, hogy az október másodikai megmérettetés érvénytelen lesz vagy érvényes. A nemek aránya a közvélemény-kutatások szerint nem kérdéses, de egyre több ember osztja azt a nézetet, hogy ha a népszavazás érvénytelen lesz, akkor éppen az ellenkezője történik annak, mint amiért Orbán Viktor „harcba” vitte Magyarországot és ezért a miniszterelnöknek fel kell vállalni a felelősséget, adott esetben le kell mondania. Éppen ezért – ebből a szempontból is érdekesek – azok a konstruktív törvénymódosítási kezdeményezések, amiket a Jobbik fogalmazott meg a külföldön élő magyarokkal kapcsolatban. Az ellenzéki néppárt ugyanis annak ellenére szeretne eredményes és érvényes népszavazást, hogy ezzel együtt Vona biztosan örülne Orbán lemondásának is. A jobbikos politikusok kissé régimódiak – vagy éppen XXI. századi? – szavaik szerint számukra a haza az első; Brüsszellel szemben össze kell fogni, a nemzeti szuverenitás érdekében és a többi. Ezért részvételre és a nem szavazat leadására buzdítanak.

Ez is érdekelheti:  Így hazudik az olasz antifa Strasbourgból: Orbán Magyarországán az alapvető jogaimat sem biztosították

A kormányközeli média ugyanakkor újabban – különösen Vona Gábor nagy port felverő felszólása után – igyekszik a népszavazás esetleges érvényességének a jelentőségét elbagatellizálni vagy a felelősséget másra tolni. Ehhez képest a népszavazás érvényessége a közvélemény-kutatások szerint 1-200 ezer szavazaton múlhat, tehát lemondani a tartósan külföldön élő magyarokról nagyfokú felelőtlenségnek tűnik, amit ráadásul egyszerűen meg lehetett volna előzni. Bencsik megfogalmazása szerint a Fidesz olyan politikai orosz rulettet játszik, ahol az egyik éles töltény maga a kvótareferendum – ami megelőzhető lett volna egy azonnali alkotmánymódásítással – a másik pedig több százezer magyar állampolgár kirekesztése ebből a népszavazásból. Értékelése szerint

a kvótareferendum nulladik fordulója elbukott.

Mindeközben

Bencsik kitért arra is, hogy határon túl élő kettős állampolgár esetében a címzetteken elegendő volt a két évvel ezelőtt országgyűlési választáson regisztrálniuk, a szavazáshoz szükséges levélcsomagot azóta is megkapják, akár tíz évig is, akár azok is, akik azóta elhunytak. Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője erre Országgyűlésben rá is kérdezett, de nem kapott megnyugtató feleletet ezzel kapcsolatban.

 

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Nagyon kínos! Orbán szégyene, hogy elbukott a kvótareferendum nulladik fordulója

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük