KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Miért nem növekszik az életszínvonal a volt szocialista országokban?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

kosárAmikor harminc forint volt a dollár, nem kopogott a szeme senkinek sem az éhségtől. Szinte mindenkinek megadatottak egy tisztességes élethez szükséges lehetőségek.

Az tény, hogy a boltokban nem kaptam bármilyen típusú tranzisztort.

Ettől még az életet valahogy meg lehetett oldani. Például el lehetett menni kultúrházakba ingyen műsorokra.

Ma kapok bármilyen alkatrészt, szinte ingyen. De semmire sem jó, mert nincs mit csinálni, hiszen minden, esetleg megépíthető berendezést is megkapok a boltokban, amiket pedig többnyire javítani sem lehet.

A nyugati emberek nem éltek jobban, csak gazdagabban. Az anyagi boldoguláson kívül egy csomó más tényezőt vizsgálva, a szocialista rendszer kedvezőbb volt. A szocialista rendszer kevésbé volt alkalmas az anyagi gazdagodás megteremtésére, mint a nyugati. Hiszen ahhoz vesztes félre is szükség van. Sokan állíthatják, hogy van olyan, hogy mindenki jól jár. Ám szerintem sok esetben a mérleg felállításánál egy sereg tényezőt nem veszünk figyelembe, az pedig esetlegesen a meg nem jelölt, kívül álló emberek érdekeit sértheti.  A tőke a profitot a természet helyreállításának elmaradásából szerzi, tehát azt kizsákmányolja, illetve ezt a feladatot másra testálja rá. Említhetném a gyerekes munkabérszintet. (Itt a gyerekes szó talán célzás is lehet…)

A rendszerváltásra pedig azért volt szükség, mert a szocialista rendszer urai nem tehették meg azt, hogy minden határon túl gazdagodjanak, hiszen az a rendszer a közösségi tulajdonon alapult. Ezt a közösségi tulajdont szerezték meg fillérekért az emberektől -minden magyar embertől-, s ők ezzel igenis jobb helyzetbe kerültek.

Persze ha a kérdést úgy teszem fel, hogy hogyan jártak azok az emberek, akiktől elrabolták a közösségi tulajdonrészüket, akkor jogos az észrevétel, hogy azok bizony rosszul jártak a rendszerváltással.

Ha pedig úgy teszem fel a kérdést, hogy az ország átlaga hogyan járt a rendszerváltással, akkor azt lehet mondani, hogy semmi nem változott, esetleg azt lehet mondani, hogy a technikai fejlődés (ami egyébként rendszerváltás nélkül is meglett volna), némileg átformálta a fogyasztási szokásokat.

Dőreség lenne azt gondolni, hogy bármiféle gazdagság növekedés elképzelhető lenne anélkül, hogy a nyugat gálánsan, tálcán átnyújtaná nekünk a technológiát, a használathoz hozzá szükséges pénzt és nyersanyagot.

Ám nem ez történt. A nyugat versenytársnak tekint minket, mint olyan legyőzendőnek, és mi úgy állunk a csatában, mint Dávid Góliáttal szemben.

Cservenka Attila

0 thoughts on “Miért nem növekszik az életszínvonal a volt szocialista országokban?

 1. Tökéletesen egyetértek a szerzővel. Ezt már régen ki kellett volna mondani, hogy a „rendszerváltás” a volt kommunista vezetőknek kellett, hogy vagyonukat még jobban tudják gyarapítani.
  Azért fogadják szikrázó szemmel a volt pártitkárok, és környezetük, akik ott vannak az összes pártban,-talán a Jobbik kivételével,- azokat, akik ki merik jelenteni, hogy bizony a Kádár rendszer jobb volt. Valószínű, hogy a Jobbikba is beszivárogtak, hiszen ezek olyan élősködök, akiket nem lehet megszüntetni. A Kádár rendszerben meg nem volt nehéz jobb lenni, amikor most már tombol a gátlástalanság is.
  Csak ezt a felismerést nem engedik elterjeszteni az országban.
  Egyetlen indokuk, hogy akkor nem lehetett szabadon járkálni az EU-ban.
  Jelentem, hogy most az ilyen fizetési lemaradások miatt, ami a nyugat, és kelet között van, most még nehezebb kimenni.
  Most már tényleg egyszerűbben lehet, de akinek egy csepp esze van inkább marad, mint hogy kimenjen oda is nélkülözni, akár egy hétre, amikor ezt itthon is meg tudja csinálni.
  És ha itthon marad, talán marad még a hónap végére is egy pár forintja.
  Baumag

 2. Tegyük fel fordítva a kérdést! Mi az, amin nyertünk?
  Volt az országban kb. 250 ezer szegény, de ők sem úgy voltak szegények, mint mai szegények. Őket nem hagyták éhen halni és senkinek nem kellett a parkban a bokor alatt laknia. (Igaz Orbán ma nem hagy senkit az út szélén!). Voltak gyáraink, és virágzó mezőgazdaságunk, finom, egészséges zöldséget és gyümölcsöket ehettünk. Volt komoly állattartásunk, mindenki megengedhette magának, hogy tisztességesen étkezzen. Voltak feldolgozóüzemeink. Kiváló oktatásunk volt, kezdve az általános iskoláktól az egyetemekig. (Senki ne mondja, hogy rossz volt, mert a magyarok a világ bármely pontján megállták a magyar tudással a helyüket!). Mindenkinek volt lehetősége moziba, színházba járni és aki akart nyaralni is el tudott menni, igaz nem a Maldiv szigetekre… Az üzletekben nem volt hatalmas a választék, de azért mindenki meg tudta venni, amire szüksége volt…Egyet nem lehetett: szidni a rendszert. Nem volt szólásszabadság! (Ma talán van?)
  Ma van az országban több, mint 4 millió szegény. Egy szűk rétegnek semmire nincs gondja, mindent megengedhet magának. Ez durván 1 millió fő összesen. (10%). Középosztály, polgárság szinte nincs. Van egy kb. 15%-nyi réteg, amelyik úgy él, hogy kevés megtakarítást is el tud érni. Van további 25%, amelyik napról napra él – van munkája ugyan, de ők azok, akik már „kártyáznak a sárga csekkekkel”. Nekik már a kínai piac a fő beszerzési forrás; komolyabb dolgokra nem is gondolhatnak. Nincsenek üzemeink, nincs mezőgazdaságunk, a stratégiai ágazatok külföldi kézben vannak, az oktatás lassan privilégium lesz az orvosi ellátással egyetemben.
  Hű, de jól jártunk! Ez igen! A nagy „Európához való felzárkózás” közben egy afrikai fejlődő ország szintjére zárkóztattak fel bennünket és gyarmatból gyarmattá lettünk! Valljuk be, hogy az oroszok nem voltak ennyire kemény gyarmattartók – mi voltunk a „vidám barakk”.
  Volt valami előnye ennek a „rendszerváltásnak”, azon kívül, hogy Dél-amerikai tipusú társadalom épült fel? Ha tud valaki előnyt, ossza meg, ne fogja vissza magát!
  Nagy Péter

  1. Sokáig törtem a fejem, de nem tudtam egyetlen egy előnyt sem felmutatni a régi rendszerhez képest.
   Mert ami előnyünkre változott, az a technikának köszönhető.
   Csak sajnos a technika nyújtotta előnyöket is az a szűk réteg élvezi, akik gátlástalanul ellopták a javakat a többségtől.
   Baumag

 3. „Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenntartsa saját uralmát!” Tolsztoj Leo 1902! beszoptuk!

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: