Miénk lehet az egész Felvidék, de csak akkor, ha akarjuk

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

fuleki-var-500.jpgA minap az N1 vendége volt Popély Gyula történész, a Felvidék „mindenese”, aki kendőzetlenül beszélt arról az öngyilkos folyamatról, ami az elrabolt országrészeink közül különösen is a történelmi Felvidéken megy végbe. Ennek ellenére a felvidéki magyarság valahogy jó ideje „mostohagyermek”-e közgondolkodásunknak. Pedig ottani véreink életének megértése, megtartása semmivel sem kisebb jelentőségű, mint a többi elrabolt országrészeink hathatós védelme. Mintha azonban nemzetstratégiai kiútkereséseinkbe nem férne bele a Felvidék. (A képen a füleki vár 1938-ban, „Mindent vissza” transzparenssel)

Ha megnézem az „Észak felé!” című korabeli filmdokumentumot a Felvidék többségében magyarlakta részeinek 1938-ban az anyaországhoz való visszatéréséről, bizonyára nem csak az én szemem nem marad szárazon. Húsz évi elnyomatás után előkerültek az almáriumokból a háromszínű zászlók, kitört belőlük az elfojtott sírás. De ami a legfontosabb, az „élni és élni hagyni” gondolata járta át bensőjüket.

Ma viszont, amint Popély Gyula elmondta, sokszor bizony a magukat magyaroknak valló szülők ott is inkább szlovák iskolába járatják gyermeküket, ahol pedig van magyar iskola. Lehet kárhoztatni persze a szlovák történelempropagandát hazugságaiért, de a helyzet az, hogy tanulhatnánk belőle. No nem a hazugságok átvételét, hanem a nacionalizmust.
A szlovák propagandatanítók már az öklömnyi szlovák fejébe beleverik, hogy ő Sztvatopluk ivadéka, a sokáig magyarok által bitorolt ősi szlovák föld birtokosa. Mi viszont vajon miért nem tanítjuk meg gyermekeinket dicsőséges honi históriánkra – persze korántsem csak a Felvidéken? Természetesen illesse tisztelet mindazon pedagógusokat, akik szinte a széllel szemben is kiállnak magyarságukért, de számuk, egyelőre legalábbis, igencsak kevés.
Pedig, ahogyan Popély hangsúlyozta, csak akkor veszünk el a globális világban, ha lemondunk önmagunkról, ha a „merjünk kicsik lenni!”-szlogent magunkénak valljuk. Pedig ha valamikor, ma aztán körmünkre ég a Dsida Jenő által megfogalmazott erkölcsi parancs teljesítése, az, hogy „felejtett, ősi szóra / kell megtanítni fiainkat, / mikor rémít a falvak csendje / s elönt a semmi árja minket / és szülni kell és nemzeni / s magunk képére kalapálni / vánnyadt gyermekeinket!”
A csendes, halk, szelíd szavú, történetesen éppen felvidéki Mécs Lászlónak van egy verse,
a „Pisztrángok példája”:
A pisztrángoktól ezt tanultam:
sohasem úsznak ők az árral,
de mindig szembe, mindig hősként,
glédában és kicsit vadultan,
rugalmasan, ragyogva, frissen,
hol zuhatag fájdalma szisszen.
Őrült erőkkel szembeszállva,
föl a zokogó suhogókon,
szirtek között, vízesések
több méteres habzó haragján
föl, szárnyak nélkül, szinte szállva
szökdösnek, diadalt aratván.
A Forráshoz, hol még az Eszme
nincs elkeverve nyárspolgári
iszappal, hizlaló, tempótlan
nagy tunyasággal, hol kiveszne
hős ritmusuk! Ők az ormótlan,
titokzatos hegyekbe vágynak!
Amely pisztráng az árral úszik:
lehet boldog, hasa fehérjét
lehet, hogy parti nefelejcsek
kívánják, hogy csónakkal elérjék
s holdfény hullong rá, mint a tej-csepp,
de a Faj meghalt benne: hulla.
A hasukat boldogság-nappal
süttethetik a renegátok,
magyar júdások, árral-úszók:
a nevük hulla, létük átok!
Ó, pisztráng-lelkű Pajtás, előre
a Forrás-álmú hegytetőkre!
Sohase ússzunk az árral, üzeni a költő. Igen, enélkül nincsen nemzetmegmaradás. A költő is azt üzeni hát, hogy miénk lehet az egész Felvidék, de csak akkor, ha akarjuk.

hunhir.info, ifj. Tompó László

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

3 thoughts on “Miénk lehet az egész Felvidék, de csak akkor, ha akarjuk

 1. Meg ismetle mar az elobb leirtakat. Igy szol a felirat, fulek dicso varan. Mienk lehet a felvidek, ha mi magyarok akarjuk. De ugye magyarok mi nem akarjuk? Minek es miert, mi nem vagyunk szvatopul dicso nemzedekei. Mi piszok szemet rablo hordak akik elraboltuk a szlovakok es azo dicso kiralyanak szvatopulnak fodjet, de gyozott az igassag, es most vissza kerult a fold jogostulajdonosaho. Hogy is akarnank, a felvideket? Na aljunk csak meg itt par percre,szvatopul nepe. Eloszor is a jelen pillanatban meg nem vagytok 100 evesek sem, 1920 ban szultek beneteket a csehek, mivel nem volt nekik melto a csehes toth nev eggyut ,mint csehtoth orszag, csinaltak egy uj nemzetett.1920- vissza 886-896 ig kb 1024 ev a diferencia, nem tul sokkk ez szolvakok egy kicsit. De ha az eredeti nevet veszem figyelemben, azaz a toth nemzetiseget, roluk viszont az elso leveltari adat 1300 koruli idopont, nezzuk csak 886-896 ig hat ezis van kb 404 ev, ejnye ejnye,honan a francbol es jottetek ti akkorhat,es ki is volt nektek szvatopul? Mert hogy kiralyotok nem az bisztos, mivel a tortenelem nem ismer szvatopul nevu kiralyt, vezetot ill vezert talan de kiralyt azt nem. Meg kellene vizsgalni a szlavok akkori tartozkodasanak helyet mert a duna tisza kozott es a tiszan tul nem eltek szlavok, az tovabra is az atilla korbol itt maradt magyarsag es az avarok maradvany nepei eltek, meggyozodesem a a szlavok eltek volna itt, akkor olyan emberiseget lemeszarolo haboruk arran kellet volna ezt a foldet megszerezni, a magyarnak, hogy vagy nem lennenek szlavok vagy mi magyarok nem elnenk itt, olyan eros meg ma is a fajgyulolett, egymas irant, hogy elkepzelhetettlen a hosszabb ideig az eggyuteles. Most nem arra gondoltam mikor nehany ezer, de a tobb millio, lasd ma. Tehat kik is jottek elobb, kiek volt ez a fold jogszerinti tulajdonosai? Hogy nem szvatopule az bisztos mirol es mit hazudozik a toth es a szlovak. Befejezesnek egy regi magyar szolas mondassal bucsuzom. Nem is olyan reges regen, meg ismert volt egy mondas, engedd be a tothotott, es kidur a hazadbol, az en nagyapam igy mondta enged be a tothot es kidur a hazadbol, a nagyanyam ha halotta raszolt a hazadbol oregem, nagyapammal balagunk ki a kutra az oreg dormogte a bajusza allatt, mi a kulombseg, balga venasszony. A gondom csak az kinek is lett igaza. / egykis utba igazitas, mivel ez a tablett angol sajnos nincs a betukhoz ekezet, vagyis az eggyik hazadra az elso a ra tegyel eggy vesszot, es meg kapod a kulombseget.

 2. ERRŐL ORDÍTOZOM a Facebook „Notes”-eimben, a http://jurisprudentiahungariae.blogspot.com/ blogomon,
  és
  1-2 bejegyzés erejéig a http://daciabarbaricuminferior.blogspot.com/ -on is – AMELY ERDÉLYI tematkájú, de becsúszik egy-két felvidéki is.
  Micsoda szégyen az, hogy MAGYAR anyanyelvű szülők a népszámláláskor ÉRDEKBÓL és SZERVILIZMUSBÓL „szlovák”-nak állítják be magukat, TÁN FÉLNEK??! Az alantas tót propaganda megfélemlíti őket.
  Már „BUGAR” totálisan altayi, ogur türk nyelvű (hun) nevet viselő quasi „MAGYAR” (?) politikus is nemzetárulóvá lett!!!
  Malina Hedvig magyar polgár és állampolgár Győrben, s nem ajánlatos a TÓT sovén szerveknek zaklatni őt, mert VICSOROGNI és KARDOT CSÖRTETNI mi jobban tudunk, – a Magyar BM és Elhárítás, valamint az Igazságügyi Minisztérium is: nemzeti-konzervatív politikusok – de EGY ILYEN ÜGYET Orbán Viktor magához vonná!
  S közben a MAGYAR szülő SZLOVÁK iskolába adja a magyar gyerekét, ehol gúnyolják, lenézik, ha nem a RELATÍV többségnek megfelelően idomul.
  Pedig MI erősebbek vagyunk, VALÓS IDENTITÁSUNK VAN!
  Kénytelen voltam két ízben a Szlovák Idegenforgalmi Iroda hirdetései ellen fellépni: a MAGYA arisztokraták, de még a XIII. századi kiskirályok, a XIV. századi Anjou- apai ágú, de magyar királynék fiaibó lett királyok, Csák Máté vagy Borsa Kopasz rablólovagok várait, hogy aztán az Andrássyak, Zrínyi Ilona és a Rákócziak, dse inkább nézzük az EGÉSZET:
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Szlov%C3%A1kia_magyar_eml%C3%A9kei,_l%C3%A1tnival%C3%B3i
  szóval MINDEZT „SZLOVÁK MŰEMKLÉKKÉNT mutofgassák a MAJMOK!!!
  Nem revízió kell ide, hanem ERŐ és KÉNYSZER!
  Mellesleg 1335-ben és 1339-ben – ÉRTHETŐ OKBÓL – nem volt ott „slovensko” királya a Visegrádi – gazdasági és védelmi együttműködést létrehozó – Királytalálkozón!
  Informálisan ott volt a Felvidék Királya is , mint Magyar Királyság ura, I. Károly Róbert.
  Azt MÁR dr. BOROSS IMRÉNEK KELL FÖLTENNI, hogy 1993-ben a még meglévő 107ezres , erre adekvát Magyar Honvédség (tartalékállománnyal 300 ezer fő) MIÉRT NEM VONULT BE AZ ILLEGÁLIS „slovensko”, mint Béke-diktátummal elszakított, de a BÉKE a cseh és szlovák szétválással „ex lex” , semmis állapotot eredményező helyzetében „EREDETI ÁLLAPOTÁBAN HELYREÁLLÍTANDÓ” Felvidék visszacsatolására??!
  Akkor LEHETETT volna, ma meg úgy járnánk mint a török a göröggel: két NATO „állam” ütközik!!!
  De ennek meg kell történnie. ELÉG az EU Szabályok alóli kivételezéssel, elég a MAGYARSÁG gyűlöletéből és megalázásából, ALACSONYABB RENDŰ „slave” népség!!!!

 3. Teljesen igaza van Popély úrnak, s égjen, lobogjon még benne a tiszta tűz sokáig – nagyon sokáig!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük