KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Mi történt ma? – visszatekintő, évforduló

Elefántcsontpart a térképen

Elefántcsontpart zászlaja

A sok-sok történelmi esemény és a számos születési és halálozási évforduló közül részletesebben kettőt emelnénk ki:


  • Ma (augusztus 7-én) ünnepli az afrikai Elefántcsontpart a függetlenség napját, melyet ezen a napon,  1960-ban vívtak ki hivatalosan.

Kevéssé ismert Elefántcsontpart múltja a portugál hajósok 1460-as években történt érkezése előtt. A fő etnikai csoportok azután érkeztek a környező területekről: a kru nép Libériából 1600 körül; a szenufók és lobik Burkina Fasóból és Maliból mozogtak dél felé. A 18. és 19. században az akan nép települt át Ghánából Elefántcsontpart keleti vidékére, a malinkék pedig Guineából Elefántcsontpart északnyugati részére.

A szomszédos Ghánához képest Elefántcsontpartot kevéssé sújtotta a rabszolgakereskedelem.  Az európai rabszolga- és kereskedelmi hajók a part más vidékeit preferálták, mert ott jobbak a kikötők. A francia érdeklődés az 1840-es években kezdődött, helyi főnökökkel egyezményeket kötöttek, amelyekben francia kereskedők monopóliumhoz jutottak a partvidéken. Ezután a franciák haditengerészeti támaszpontot építettek, hogy kiszorítsák a nem francia kereskedőket, és megkezdték a belső területek szisztematikus meghódítását. Ez a Gambiából betörő mandinkákkal folytatott hosszú háborúskodás után az 1890-es években zárult le. Keleten a baoulé és más csoportok gerillaháborúja 1917-ig tartott.

Franciaország fő célja az export felfuttatása volt. Kávé, kakaó és olajpálma ültetvényeket létesítettek a partvidéken. Elefántcsontpart az egyetlen ország Nyugat-Afrikában, ahol a lakosság jelentős része betelepülő, főleg Nyugat- és Közép-Afrikából, a francia és brit adminisztráció szervezésében. Végeredményben a kakaó, kávé és banánültetvények harmada volt francia állampolgárok kezén és a gazdasági élet a kényszermunkán alapult.

Egy baoulé főnök fia, Félix Houphouët-Boigny Elefántcsontpart függetlenségének atyja. 1944-ben alapította meg az ország első mezőgazdasági szakszervezetét az önmagához hasonló kakaótermesztőkből. Megválasztották a francia parlamentbe, és egy éven belül prominens politikusnak számított. Szoros kapcsolatban állt a francia kormánnyal. Franciaországban ő volt az első afrikai, aki európai kormányban miniszter lett.

1958-ban Elefántcsontpart a Francia Közösség autonóm tagja lett.

Függetlenségének elnyerésekor, 1960-ban az ország Francia Nyugat-Afrika legvirágzóbb állama volt, a régió teljes exportjának 40%-a innen származott. Amikor Houphouët-Boigny lett az első elnök, kormánya jó árat fizetett a farmereknek termékeikért, a termelés növelésére törekedve. Különösen a kávétermesztés nőtt gyorsan, Elefántcsontpart lett a világ harmadik legnagyobb termesztője (Brazília és Kolumbia után). 1979-ben a világ legnagyobb kakaótermesztője. Afrikában az ananász és a pálmaolaj legnagyobb exportőre. Francia szakemberek részesei voltak az ‘elefántcsontparti csodának’. Afrikában mindenfelé kiszorították az európaiakat a függetlenség elnyerése után; de Elefántcsontpartra azután is érkeztek. A francia közösség a függetlenség előtti 10 000-ről 50 000-re nőtt, többségük tanár és tanácsadó. Húsz éven át a gazdaság növekedési üteme évi 10% volt – a legmagasabb Afrika nem olajexportáló országai közül.

  • Ma van Jimmy Donald „Jimbo” Wales (Huntsville, Alabama, USA, 1966. augusztus 7.) amerikai internetes vállalkozó születésnapja, aki a Wikipédia társalapítója, a Wikimédia Alapítvány, a Wikia Search alapítója.

Wales magániskolában tanult, majd mesterfokozatú diplomát szerzett pénzügyi területen. Az egyetem elvégzése után egy chicagoi cégnél dolgozott kutatási igazgatóként. 1996-ban két partner segítségével létrehozta a Bomis internetes portált, mely férfiakat célzott meg tartalmával. A Bomis biztosította a tárhelyet és a kezdeti anyagi fedezetet a Nupedia (2000–2003) és később a Wikipédia internetes lexikonok számára.

2001-ben Larry Sangerrel és másokkal közösen Wales segített létrehozni a Wikipédiát, a szabad, nyílt tartalmú enciklopédiát, melyet az olvasói szerkesztenek, s ami hamarosan rendkívüli növekedésnek indult és nagy népszerűséget ért el. Ahogy a Wikipédia egyre nőtt, Wales lett a projekt szószólója és reklámozója. Walest hagyományosan a Wikipédia társalapítójának szokás nevezni, bár ő egyedüli alapítónak tekinti magát. A Wikimédia Alapítvány, a Wikipédiát és társprojektjeit üzemeltető nonprofit alapítvány kuratóriumának tagja, a kuratórium által számára létrehozott „közösségalapító” cím birtokosa. 2004-ben Angela Beesley kuratóriumi taggal közösen létrehozta a Wikiát, mely egy magántulajdonban lévő, ingyenes webtárhely-szolgáltatást nyújtó vállalkozás.

Wales kétszer nősült, második feleségétől, Christine-től van egy lánya; jelenleg külön élnek. Jimmy Wales magát az objektivizmus és a libertarianizmus követőjének vallja. 2006-ban a Wikipédia létrehozásában való közreműködéséért a Time magazin a világ egyik legbefolyásosabb emberének nevezte. Wales a Wikipédia de facto vezetője, bár pontos pozíciója vita tárgya a sajtóban és a nyilvánosság előtt is.

További történelmi események napja még, mint például:

1714 – Nagy északi háború: Az orosz haditengerészet első fontos győzelme a ganguti csatában.

1919 – Megalakul az ideiglenesen megbízott Friedrich-kormány („hivatalnok-kormány”).

1933 – Az iraki kormány lemészárol több, mint 3000 asszírt a Dohuk tartományba tartozó Sumail faluban. Ezt a napot később az Asszír Mártírok Napjává nyilvánítják.

1942 – II. világháború: A guadalcanali csata kezdete.

1945 – II. világháború: Útban hazafelé a Potsdami konferenciáról, Harry Truman amerikai elnök az Atlanti-óceán közepén, a USS Augusta (CA-31) nehézcirkáló fedélzetéről bejelenti Hiroshima atombombával történő bombázását.

1955 – A Tokiói Telekommunikációs Gyártóvállalat (Tokyo Telecommunications Engineering), a mai Sony elődje elkezdi árusítani első tranzisztoros rádióit Japánban.

1961 – A Vosztok-2 sikeresen földet ér.

1962 – Mohamed Ahmed Ben Bella vezetésével megalakul az algériai kormány.

1976 – Viking-program: A Viking-2 Mars körüli pályára áll.

1985 – Takao Doi, Mamoru Mohri és Chiaki Naito-Mukai lesznek az első japán űrhajósok.

1998 – Amerikai nagykövetségek elleni robbantásos merényletek Észak-Afrikában:Tanzánia legnépesebb városában és kereskedelmi központjában, Dar es Salaamban és Kenya fővárosában, Nairobiban.

2005 – Kabul közelében közlekedési balesetben életét veszti egy német katona, egy magyar és két német társa könnyebben megsebesül.

2007 – Megkezdi munkáját a Gripen-bizottság Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár vezetésével.

2008 – Kitör a grúz–orosz háború.

(Nemzeti InternetFigyelő – összeállítás)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük