KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megtűrt hazugságok

Ha valaki füllent, tódít, nagyot mond, általában csak legyintünk rá. Ha azonban már hazudik, azt megvetjük, elítéljük. A hazudozástól, az előbbinek a gyakorítóképzős változatától pedig egyenesen elhatárolódunk.

A legnagyobb hazudozók a reklámok világában találhatók. Maga a reklám is „szépítés”, a dolgok kedvező színben való feltüntetése, a kedvcsinálás bizonyos dolgok birtoklására, élvezetére. Ha szépen csomagoljuk, vágyakozást keltő asszociációkat ébresztünk, az már egy lépés a reklámozott dolog, tárgy iránti vonzódás felé. Épp ez a célja a reklámnak: ismeretközlés, a másik fél felé kedvező színben való feltüntetés, majd a cselekvés kiváltása. Ez rendszerint bizonyos akadályok elhárítása, a megszerzés elől, esetleg áldozat hozatal.
Nem akartam, de a reklám hatására mégis megtettem.
Ez így rendben is volna, ha nem tátongana nagy szakadék a valóság és a reklámok állítása között. Ha nem hazugság volna, amit a reklám állít.

A legálnokabb hazudozó a gyógyszeripar területe, legalább is a reklámok tárgykörében. Az emberek diszkomfortos zónája az egészség elvesztése körül látszik leginkább. Ha a kisebb nagyobb súlyú betegségek elhárítását propagálja a reklám, netán a súlyos bajt, esetleg a halál elkerülését ígéri, az minden pénzt megér a fenyegetett embernek. Szó szerint minden pénzét rááldozza, csakhogy megmeneküljön a bajtól. Ezt a helyzetet használja ki leginkább a reklám, a lelkiismeretlen hazudozássá változott fajtája.
A gyógyszeripar termékeit forgalamó kereskedők gátlástalanul igének fűt-fát, de senki nem szól bele. A hiszékeny emberek pedig bedőlnek ennek, hiszen a tévében mutatták, mondták. Vagy az újságban lehetett olvasni, és ez már készpénzt jelent főleg a kevésbé iskolázott rétegnek. De a célközönség nem mindig alulképzett.
Itt van az egyik kábeltévé példája.

A kapitalista hazugságipar legszebb gyöngyszemét produkálta az elmúlt években. Amikor megjelent a magyar piacon, mélyen a piaci ár alatt kínálta szolgáltatásait, „beetette” a közönséget, és most, hogy megvan a kuncsaftok kívánt számú köre, már egyszerűen felemeli az előfizetést azzal, hogy nem áll módjában a hűséget díjazni, a közönségszolgálatot pedig megspórolja az automata berendezésekkel. Nem lehet utolérni a megadott kommunikációs csatornán, egyszerűen eltűnik a fogyasztók elől. Tegyenek, amit akarnak, úgyis tehetetlenek, mert érdemben úgysem lehet utolérni a céget.

A hazugság-reklám több mint egyszerű szélhámosság. Vannak ugyan etikai normákat felügyelő szervek is, tehát nem szabadna előfordulni hamis reklámnak. Csakhogy ezek elvileg léteznek, valójában a kutya sem törődik vele, hogy hazugság-folyóvá vált közéletünk, a vízcsapból is hazugság folyik.
Ez az a pont, ahol veszélyessé válik ez az árvíz.

Ha az emberek azt látják, hogy minden és mindenki hazudik, hogy a hazugság maga az élet, könnyen bekövetkezhet az a lépés, amitől az állam a legjobban fél: ellene fordul a polgár.

Ha „csak” a legközelebbi választásokon fejezi ki véleményét, akkor csak a fennálló kormányzat bukik meg. Persze, ha a választások nem hoznak fordulatot a közéletben, akkor előbb-utóbb valami más is történni fog, mert az emberek nem szeretnek hazugságban élni, legalább is ez nagy általánosságban így van. Kisebb stikliket elviselnek, elkövetnek maguk is, de velejéig hazug miliőben nem kívánnak élni, mert az ellentmond az élet igenlésének.

Szóval van egy határ, ameddig az állam tűrheti a hazugságokat, de ha az állam azonosul ezzel, nagyot kockáztat.
Magát a létét.
Jó, ha ezt szem előtt tartják az „illetékesek”!
Az állam őrei.

Erdélyi János

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

4 thoughts on “Megtűrt hazugságok

 1. A hazugok tűrik meg a hazugságokat.
  H.B.
  „A zsidónak, mint más nemzet és állam testében élősködő fajnak életmódjában rejlik az a sajátossága, amely Schopenhauert a már említett mondásra késztette, hogy a zsidó a „hazugság nagymestere”.
  Léte kényszeríti a zsidót arra, hogy hazudjék, éspedig, hogy szakadatlanul hazudjék, ugyanúgy, ahogy az északi népek pl. kénytelenek állandóan meleg ruhát hordani.
  Más népek keretében való életét tartósan csak akkor biztosíthatja, ha sikerül neki azt a véleményt kelteni, hogy az ő esetében nem külön népről, hanem csupán külön vallásfelekezetről van szó.
  Ez az első nagy hazugság!”

 2. Maradek Magyarorszag „soros-poraszra” csatolt politikusai, es egyeb ertelmisegi prostitualtjai, a valasztasokon keresztül bekövetkezhetö valtozasoktol, mar több mint ket evtized ota nem felnek!!!
  <Mivel tudjak azt, hogy sem a Bilderbergerek , sem az un. Trilateralis komisszio, de föleg öket is iranyito, ROTHSCHILD CSALAD, egy tenyleg valodi rendszervaltast megvalositani akaro partot, MAGYARORSZAGON SOHA NEM FOGNAK ENGEDELYEZNI!!!!!!!!!!!!!!
  Velelmezni mereszeli, az 56-os Veteran es Koppanyivadek.

 3. Talán itt elkelne a Kalasnyikov úr segitsége, ha a ku*va állambácsi tehetetlen, ill. nem akarja megvédeni a polgárait. Pedig lehet, csak akarni kell…
  már régóta hőbörgünk az orvosságok, gyógymódok reklámozása miatt. Nem egy embernek súlyosbodott az állapota, sőt kifi**ott, a helytelen öngyógyitás végett (bedőlt a reklámnak)… De hát a kormányban, a kormány közeliekben (haverokban) ugyancsak mint a „honatyák” között sok, sőt többségűkben cinikus haszonlesők a hangadók. Veleig romlott korrumpált fa**ik. Ez is egy nyomós ok, hogy miért is kell a gyökeresen átreformálni az egész állami berendezést.
  elnézést a felháborodásomért, de ez a probléma nem egy közeli hozzámtartozót érintett károsan…

 4. Mitevők legyűnk, ha az állambácsi tehetetlen, ill. képtelen, /vagy nem akarja(?)/ megvédeni a polgárait. Pedig lehet, csak akarni kell…
  már régóta hőbörgünk az orvosságok, gyógymódok reklámozása miatt. Nem egy embernek súlyosbodott az állapota, a helytelen öngyógyitás végett (bedőlt a reklámnak)… De hát a kormányban, a kormány közeliekben (haverokban) ugyancsak mint a „honatyák” között sok a cinikus haszonleső hangadó. Veleig romlott korrumpált személy. Ez is egy nyomós ok, hogy miért is kell a gyökeresen átreformálni az egész állami igazgatást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük