Mégsem ünnepelhetik a román nemzeti ünnepet a budapesti Nemzeti Színházban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színházfőigazgatója visszavonja a teátrum bérlésére vonatkozó szóbeli megállapodást a Budapesti Román Kulturális Intézettel. A szóbeli megállapodás szerint a román nemzeti ünnep alkalmából rendezvényt tartottak volna november 30-án a Nemzeti Színházban.

Alföldi Róbert közleményében emlékeztetett: „a Nemzeti Színház vezetőjeként engedélyeztem, hogy a román nemzeti ünnep előestéjén, november 30-án, a Budapesti Román Kulturális Intézet szervezésében ünnepi megemlékezést tartsanak a Nemzeti Színházban, és bérbe vegyék a Nagytermet.”

„Tettem ezt azon mély meggyőződésem alapján, hogy a két nemzet viharos történelme után, a román és a magyar nép a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz” – jegyezte meg.

„Sajnos rosszul mértem fel azt, hogy ezen döntésem félreérthető, és ezzel sok magyar ember érzését megsértem. Miközben továbbra is hiszek abban, hogy a múlt fájdalmait európai módon és felelősen kell feldolgozni, az egyik legfontosabb kulturális közintézmény vezetőjeként nem hagyhatom figyelmen kívül a kialakult helyzetet” – fogalmazott.

A jobboldali pártok korábban közleményben reagáltak, hogy a román nemzeti ünnep alkalmából rendezvényt tartanak a Nemzeti Színházban. „Ha azt feltételezzük, hogy Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatóját a legjobb szándék vezette abban, hogy a két ország, Magyarország és Románia, a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz, azt akkor sem tudjuk elfogadni, hogy az igazgató nem érzi az ügy és a körülötte kialakult botrány súlyát” – írta a Fidesz képviselőcsoportja.

A frakció szerint egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjének tisztában kell lennie azzal, hogy „a magyar nemzet többsége számára Erdély egykori elvesztése máig ható mély traumát jelent”. Miközben tudomásul vesszük, hogy a magyarság számára tragikus történelmi esemény a románok számára nemzeti ünnep, mégis elvárjuk, hogy azt ne a nemzeti kultúránk egyik szimbolikus terében rendezzék meg – olvasható a Fidesz által kiadott dokumentumban. (mti)

Forrás: transindex.ro


11 thoughts on “Mégsem ünnepelhetik a román nemzeti ünnepet a budapesti Nemzeti Színházban

 1. Ettől a cionista homosexurkálótól érik még meglepetések a magyar embereket ! Természetesen ilyenkor játsza a hülyét, az értetlent a Fidesz. A MAGYAR GÁRDA esetében viszont pofozkodik.

  1. Kedves Pislacsek Úr!
   „Mindeni magából indul ki” – szokták mondani ilyenkor.
   Ha mindig, mindenkiről, azonnal a rosszat feltételezzük, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy talán már mi is sérülten reagálunk a dolgokra. Ilyenkor hasznos, ha a tényekhez ragaszkodunk.
   Már pedig tény, hogy a FIDESZ is, a KDNP is (a többi tiltakozóval együtt) ebben az esetben azonnal és határozottan reagált a hírre. Nem is azt monták ráadásul, hogy Alföldi biztosan jószándékkal tette, amit tett, csak jelezték, hogy ha így is volt, akkor sem fogadhatják el. EZ a tény. Kár ezt tovább fűzni, még ha jólesnék is olykor.
   Másik tény, hogy éberen kell figyelnünk, mert – akár szándék nélkül, akár szándékosan – történhetnek hibák, s a rossz szándékú ember is sok közöttünk.

 2. Tisztelt Gondolkodó
  Elég sok disznóság történt itt az elmúlt 20 évben (ha Önnek úgy tetszik, a rendszerváltásban), ahhoz, hogy az ember (zember) a rosszat feltételezze. Nem mindenkiről, csak a Fideszről ejtenék szót.
  Az SzDSZ-ről, MSZ(M)P-ről értelmetlen dolog ilyen megközelítésben beszélni, mert azok nyíltan, gátlástalanul, jó kommunista módjára tették, teszik tönkre a hazát. Ebben, gondolom minden épelméjű, egyenes szándékú ember egyetért, ma már.
  A helyzet az, hogy a jelenleg kormányzó párt (pártok?) nemzeti köntösben teszi ugyanazt, – talán nem olyan nagy lépésekkel – ,amit eddig az elődei. Az alaposan figyelők számára az Ön által említett reagálás mértéke, stílusa, minden, csak nem elégséges egy magát a nemzet összefogó erejét – szóban – megjelenítő pártnak.
  A nemzet szinházában, ahol a elsősorban a nemzetünk kultúrális értékeit, nemzeti alapműveket kellene előadni, megismertetni, megszeretettni az országunk teljes lakosságával, oda, ilyen a hazánkat mélyen sértő, megalázó eseményt beengedni, sőt beinvitálni, az HAZAÁRULÁS. És nem ilyen kis elmismásolt ejnye-bejnye lenne ildomos, mint ahogy a kétharmados párt minősítette ezt a gyalázatos tettet.
  Igaz, ez nem akkora hazaárulás, mint a nemrég Fidesz által megszavazott „együttműködési társulás”, a közel-keleti kis zsarnokkal.

  1. Kedves Pislacsek Úr!
   Igen, abban igaza van, hogy ilyen hibát nem lehet elnézni a Nemzeti Színház igazgatójának. Még akkor sem, ha ez tévedés volt. Ugyanis aki nem látja át, mekkora felelőssége van a nemzet iránt, az nem alkalmas erre a posztra. Ezt Alföldi már régen megmutatta, hiszen olyan a repertoár, ami kívánni valót hagy maga után. Ha még jószándék vezette volna, sem hozhat ilyen döntést a Nemzeti igazgatója.
   Azt is tudom, hogy nemzeti köntösbe bújtatva a legaljasabb árulások történtek már az eltelt két évtizedben. Lásd: MDF, FIDESZ,…
   Csak egy zavar. Ha nem tudunk tömeget mozgósítani amellett, hogy végre felébredjenek az emberek, akkor sem helyes döntés, sem megbékélés nem lesz soha, csak minket fognak örök kritizálóknak tartani, akiknek semmi sem jó.
   Most (ha mégoly sunyi is a FIDESZ) nincs értelme támadni őket, mert a többség az azonnali tiltakozását pozitívan értékeli, minket pedig örök kötekedőnek fognak tartani, s akkor sem figyelnek már ránk, amikor valóban nagy disznóságra hívjuk fel a figyelmet. Addig kiáltunk farkast, amíg akkor sem bíznak bennünk, ha már ugrik a ragadozó! Én akkor látom értelmét az ellenük való támadásuknak, ha egyértelműen gonosz döntéseket, törvényeket hoznak! Sajnos ebből is jóval több van, mint amennyi kellene!
   Végül nem tudom, honnan veszi, hogy én rendszerváltásnak tartom a húsz évvel ezelőtti történést. Ellenkezőleg, mai napig meggyőződésem, hogy semmiféle rendszerváltás nem történt.

 3. Tisztelt Gondolkodó
  Nem tudunk tömeget mozgósítani, mert megérett 60 kommunista év termése.
  Az zemberek javarészt masszává alakultak. Becsület nélküli, gerinctelen, sőt, ami az egészben a legelszomorítóbb, bármiféle komoly elképzelés nélküli, egyik napról a másikra lézengő ostoba, könnyen manipulálható sokadalom lett a végtermék. A Fidesz jelenlegi törvénykezése nem a lényegi dolgokra fókuszál, hanem az időhúzásban, kormányzati túlélésben jeleskedik. Ezt a zembermassza, jobb híján elfogadja. Rengeteg fontos kérdés toporog, és gondolom az előző 4 év mintájára majd szépen el is felejtődik. Pl.:
  – Szíveskedjék átgondolni, hogy az u.n. számonkérés hol tart. Vizsgálati fogságban is csupán azok a személyek vannak, akiket az előző 8 év úrai beáldoztak, miközben november közepén járunk, – eltelt az április 3.-i fülke forradalom óta jó pár hónap. A vörös iszap is szép lassan leülepszik, a tíz halottat eltemették rég, a bünösök kinn grasszálnak. 2006 okt. 23.-áról jobb nem beszélni, abban egyenesen vérlázító megoldás született. Látszik, hogy az elévülés a folyamat célja.
  – A vállalkozókra szinte semmi előnyös törvényi változás nem jutott, a körbetartozási jelenség, annak lehetősége virágzik, a tolvajok, rablók törvényei élnek tovább. A nyomorgó köznép képtelen eltartani a vállalkozókat, utolsó fillérjeiktől is megszabadította őket a munkanélküliség.
  – Az egészségügy korábbi, a komcsik által szándékosan elrontott szerkezete szedi az áldozatait ugyanúgy, mint eddig.
  – Az oktatásban szinte semmi változás, ma reggel az MTA elnöke fejtegette, hogy a bolognai folyamat úgy jó ,ahogy van.
  És így tovább, és így tovább. Miközben a gyalázatos 8 év alatt mindig hajtogatták, hogy felkészültek a kormányzásra, és tanultak a hibáikból. Csak a kétharmad legyen meg. Nem volt az embereknek nagy elvárásuk, de ezt ennyire alúl múlni…(ez már nyílt nemzetrontás)
  Elnézést, de a rendszerváltással kapcsolatban nem gyanúsítottam meg Önt semmi rosszal. Ha szíveskedik elolvasni mégegyszer: ott van egy „ha” szócska.
  Tisztelettel: pislacsek

 4. Tisztelt gondolkodók,
  Remélem azért átgondolták racionálisan, amit írtak. Szerintem szégyen az, hogy még ma is így reagálunk. Mi elvárjuk a román kormánytól, hogy tegyen meg minden a romániai magyarságért, még az autonómiát, állampolgárságot és magyar nyelv hivatalos helyeken való használatát is le akarjuk nyomni a torkukon.Mindehhez vágjanak jópofát mert ha nem megsértik a magyarságot és lesz nemulass. Mi ezzel ellentétben kíváncsi vagyok mit adtunk eddig a magyarországi románoknak.
  Ajánlom figyelmetekbe az Index cikkét :
  http://index.hu/velemeny/menonemmeno/2010/11/19/romanokkal_bunkoskodni_nem_meno/

  1. Magyarországon alig él kb. 20.000 magát román nemzetiségűnek valló magyar állampolgár. Erdélyben több mint 1.5 millió magyar. Erdélyt Magyarországból szakították ki, Erdély a magyar kultúra fellegvára volt, mely tele van a magyar történelem, építészet, irodalom stb. kézzelfogható nyomaival.
   Miről beszél kedves Nem is tudok mit szólni ehez (egy h-val) úr/hölgy?
   Ön vagy nem ismeri a történelmet, vagy egy másik fajtából való, amely az Index emlőin nevelkedett, vagy éppen mindkettő?

 5. „Nem is tudok mit szólni ehez” – jókor, jó helyen szólt, és bizonyította a kvalitását. Demonstrációnak kiváló.
  Erről a zember masszáról volt szó.

 6. Első meglepetés:
  Árulkodó magyarázat:
  „Lapunk kormányhoz közeli körökből úgy értesült, hogy egy esetleges Alföldi Róbert elmozdítására irányuló döntéssel a magyar kormány nem akar diplomáciai botrányba keveredni a román nemzeti ünnep környékén, ám az valószínűsíthető, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban nem söpörték le az asztalról a főigazgató 2013. június 30-ig érvényes megbízatásának idő előtti visszavonását.”(Magyar Hírlap)
  Tehát, tessék ízlelgetni: – Diplomáciai bonyodalom elkerülése miatt nem rúgják ki az alföldit. – (Az nem diplomáciai bonyodalom, hogy a románok a Nemzetiben ünnepelnek, ugyan kedves magyar testvéreim…)
  És ennek a „kormányzatnak” ez a természetes.
  Mit is lehet elképzelni ezekután, amivel a románok megsérthetnének bennünket. Talán, ha a román hadsereg a Magyar Gárda egyenruhájába öltözve a Duna parttól masírozna a Dohány utcai zsinagóga elé.
  Várjunk még egy kicsit, biztos lesznek további árulkodó meglepetések, alföldi mélyre ásott…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük