KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Mégis bűn a hálapénz !!!

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

hálapénzEgyetlen kórházigazgató sem adhat felmentést, a hálapénz elfogadása mindenképp büntetőjogi kategória. Legyen az előre kialkudott, vagy utólag elfogadott paraszolvencia, vesztegetésnek minősül – Dr. Gellér Balázs professzor jogértelmezésével egészen új helyzetet teremtett az egészségügyben. A szakmai szervezetek most a kormány véleményét kérik.

A hálapénz minden esetben bűncselekménynek minősül, ez alól nincs semmilyen kivétel – ezzel az állásfoglalásával rendezte át, s helyezheti teljesen új alapokra az egészségügyben dolgozók működését dr. Gellér Balázs, az ELTE Büntetőjogi Tanszékének habilitált egyetemi docense, korábban tanszékvezetője.

Egy a héten szervezett egészségjogi fórumon állt elő a jogászprofesszor véleményével, okozott is nagy felzúdulást. Nem csoda, hiszen a jelenleg hatályos jogszabályok alapján vezette le: a hálapénz elfogadása három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható…

 – A júliusban életbe lépett új büntető törvénykönyv mondja ki világosan: aki gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében végzett tevékenységével kapcsolatban jogtalan előnyt kér, vagy ennek ígéretét elfogadja, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A korábbi Btk. megengedőbben fogalmazott, csak az előny kérése számított önmagában is büntetendőnek, annak elfogadása egyszerű dolgozó esetén abban az esetben volt csak büntethető, ha az érintett azt kötelességszegésért cserébe fogadta el – kezdi az értelmezést a jogász professzor. Jogértelmezése szerint most újra előállt az a jogi helyzet, ami 2001 után egyetlen évig élt, amikor szintén kriminalizálták a hálapénz intézményét. – Téves az a jogértelmezés, ami szerint ez alól felmentést ad a Munka törvénykönyve, amely szerint, ha a kórház beírta a szabályzatába, hogy el lehet fogadni hálapénzt, az ügy nem járt munkajogi konzekvenciákkal. A Munka törvénykönyve csupán egy általános lehetőséget biztosít, ami nem értelmezhető a jogellenesség kizárásának – magyarázza Gellér Balázs, aki szerint a Btk.-ban foglaltakat egyszerűen nem írhatja felül egy másik jogszabályba foglalt lehetőség, a hálapénz tehát passzív gazdasági bűncselekménynek minősül, minden formában büntetendő a jelenlegi Btk. szerint.

Megdöbbentette az állásfoglalás az egészségügy szereplőit is, alapjaiban értékeli ugyanis át a helyzetet. Dr. Rácz Jenő, a Magyar Kórház Szövetség korábbi elnöke és dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség vezetője is a hivatalos szervekhez fordul: az egészségügyért is felelős minisztérium és az igazságügyi tárca állásfoglalását kérik. – Mindeddig abban a tudatban végeztük a munkánkat, hogy ugyan nem kedvelt, inkább megtűrt jelenség a hálapénz, de legális. Ha viszont a professzor nagyon is logikus okfejtését vesszük alapul, akkor ma potenciálisan él 30 ezer megvesztegetett és 10 millió megvesztegető ember az országban, ez a helyzet pedig nyilván nem fenntartható – mondja a kórházigazgató. Dénes Tamás szerint is rendkívül súlyos helyzetet hozhat Gellér doktor nyilatkozata, amit, lévén a terület egyik legnagyobb tekintélye, semmi okuk kétségbe vonni. Így viszont a rezidensek által a hálapénz betiltásáért kezdeményezett népszavazásra sem lesz szükség.

Eddig egyetlen alkalommal került elő a bűncselekmény lehetősége a gyakorlatban a hálapénz kapcsán. Pár hónappal ezelőtt egy fiatal férfi nyilvánosságra hozta a Péterffy Sándor Utcai Kórház vezetésének írt panaszlevelet, mert egy sebész „megzsarolta, illetve megfenyegette”. A panaszos, aki életében először búvárkodott, szilánkosra törte a sarkát. Amikor tízezer forintot akart diszkréten átnyújtani az orvosnak, az kihívta a kórteremből, és azt mondta: „akinek van pénze vitorlázgatni, annak legyen pénze műtétre is. Ezt a pénzt nem gondolhatja komolyan, hát a két haverommal pont öt perc alatt isszuk el”. Az intézményben elindult vizsgálat során a kórház maga is kérte, hogy jelentkezzenek azok a betegek, akiket az érintett orvossal kapcsolatban hasonló sérelem ért, három panaszos jelentkezett is. Ugyan bizonyítani nem lehetett az orvos bűnösségét, a kórház vezetése azonnal felmondta a szerződését. További lépések az ügyben azóta nem történtek, az orvos most is egy szakrendelőben dolgozik.

A hálapénzzel kapcsolatban készült legutolsó felmérés szerint a teljes felnőtt lakosság hálapénz-kiadása az elmúlt egy évben mintegy 34 milliárd forint volt. Bár a hálapénz intézményét kevesebben utasítják el, mint 2010-ben, a páciensek – nagyrészt anyagi okok miatt – egyharmadával kevesebbet fordítottak paraszolvenciára, mint négy évvel ezelőtt. Az AXA Egészségpénztár megbízásából a GKI Gazdaságkutató végzett kutatás szerint az elmúlt egy évben hálapénzt fizető aktív korúak 14 százaléka érezte úgy, hogy az egészségügyi személyzet elvárja tőle a paraszolvenciát. A betegek a legtöbbet a kórházi orvosoknak fizetik, alkalmanként átlagosan 15 ezer forintot. Őket követik a járóbeteg-ellátás szakorvosai (4900 forint/alkalom) és a háziorvosok (2400 forint/alkalom). A legkevesebb hálapénzt a háziorvosi és a szakrendelői asszisztensek kapják, alkalmanként átlagosan 800 forintot. Azok közül, akik nem adnak hálapénzt, 54 százaléknak nincs rá pénze, egyharmaduk elvből ellenzi a paraszolvencia intézményét, 11 százalék azok aránya, akik azért nem fizetnek hálapénzt, mert nem tudják, hogy kinek, mennyit kellene adni, s mindössze 2 százalék vélekedik úgy, hogy az orvosi béremeléseket követően erre már nincs is szükség.

Szerző: Kun J. Viktória

Forrás: Vasárnapi Hírek

Nemzeti InternetFigyelő

2 thoughts on “Mégis bűn a hálapénz !!!

 1. Hmmmm…..
  Dr. Gellér Balázs jog elemzése……..

  Jó én nem vagyok doktor de akkor én is elemezném a „tisztelt” dr elemzését. A saját nézőpontom tükrében.
  Tehát nemrégiben zárult egy pereskedésem, ahol alperesként citáltak bíróságra egy kártérítési ügyben. Miután még soha nem volt bírósággal semmilyen ügyem, úgy gondoltam, hogy a környék legjobb ügyvédjét megfogadom (nem kellet volna) jogi képviselőnek. Aki el is vállalta az ügyem 8%-os fizetésért. Értsd a rajtam be kívánt hajtani kártérítés összegének 8%-ka volt a fizetsége, az igen „tisztelt” ügyvéd úrnak. Nem akarom részletezni az ügyet mert 3 évig tartott effektíve 6 tárgyalási nappal mikor is az igen „tisztelt” ügyvéd úrnak több tárgyalása is volt, sőt volt olyan is mikor csak az ügyvéd bojtára jelent meg a tárgyaláson, mikor meg ott volt keverte az ügyeit, az ügyvéd bojtárja segítségére szorult. Lényeg már az első tárgyalási napon bebizonyosodott az általam beszerzett és feltárt bizonyítékok alapján, hogy a kártérítés összege nem fogja meghaladni a felperes kárigényének 20 %-át sem. De a az ügyvéd „úr” a teljes kárigény szerint számolta a fizetségét. A végén leült egy éteremben a felperes ügyvédjével és egy kellemes vacsora mellet megbeszélték, hogy mennyi is az annyi és mennyit fogok fizetni kártérítést. Később kiderült, hogy a felperest az ügyvédje heccelte fel a nem valós kárigény benyújtására, és ő is hasonló összegért vállalta az ügyet.
  A lényeg 3 részletben közel 1 milliót fizettem az igen „tisztelt” ügyvéd úrnak. Természetesen számla nélkül, és még én érezzem magam rosszul, mert nem fizettem „csak” a behajtani kívánt összeg 1,5 %- át, és az a marha felperes majd az egész kártérítést az ügyvédjének fizette.
  Konklúzió: A bíróságok és az ügyvédek, a társadalom parazitái, effektív munka nélkül igen jól élnek a semmin. Mert ha az engem beperelő ember a jogos kárigényét nyújtotta volna be felém, meg is kapta volna (mert soha nem tagadtam a kártérítés jogosságát, csak a mennyiségét)
  És ennek a jeles parazita társulatnak a még jelesebb tagja Dr. Gellér Balázs, azokkal szórakozik akik még tesznek is valamit a fizetésükért.
  Arról már nem is beszélve, hogy az orvosok fizetése töredéke ennek a szemét bandának, és ha azt akarjuk, hogy a még Magyarországon lévő orvosok ne menjenek ki az országból, nekünk kell dotálnunk azt a pénzt ami lehetővé teszi az orvosok méltó körülmények közötti megélhetését.
  De az önteltségétől elborult Dr. Gellér Balázs tudja e azt, hogy a magyar orvosokat bárhol tárt karokkal várják a világban, míg a jogi doktorok még Magyarországon sem kellenek nem hogy külföldön.
  Mindenhova befészkelik magukat, a törvényeket, jogszabályokat úgy alkotják meg, hogy ezen épelméjű ember ne tudjon eligazodni, és a végén azokon az egyetemeken ahol ez Dr. Gellér Balázs professzor , az tanítják, az első éves hallgatóknak, hogy :
  MAGYARORSZÁGON NEM IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS VAN HANEM JOG SZOLGÁLTATÁS!!
  Magyarul még ez a parazita banda is elismeri, hogy az igazságnak semmi köze nincs az ítéletekhez amit a bíróságon hoznak.
  Áttételesen be ismerik, hogy a „munkájuk” szart sem ér!
  Sőt, még rosszabb mintha nem is lennének!
  Ezért van az, hogy gyilkosok szabadlábon rohangálnak, a munka szégyen csalni lopni dicsőség, egy országot el lehet lopni, de az igazságot nem lehet kimondani.
  sakter

 2. Mindig akad egy faszkalap,aki,hogy foglalkozzanak vele,az ötletéről vitatkozzanak, kitalál ilyen marhaságot,mint amit a professzor.A kormány akkor hoz törvényt,amikor akar,még arról is hozhat törvényt,hogy félnótás a professzor.Annak adok pénzt,akinek akarok,nehogy már megszabja valaki!
  Dolfi

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: