KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek fele

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

ehezo_gyerekekA Gallup közvélemény-kutató OECD-tagországokat érintő kutatása szerint szerint a szervezet tagjai körében növekszik azon emberek aránya, akik nem tudnak megfelelő mennyiségű élelmiszert vásárolni családjuknak. Az arány Magyarországon igencsak elkeserítő: a gyerekkel rendelkező családok körében majdnem felével fordult már elő az elmúlt egy évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak. A helyzet ráadásul 2007 óta rendkívüli mértékben romlott hazánkban a kutatás szerint.

Az OECD-tagországait a világ tehetősebb államainak szokás tartani gazdasági fejlettség tekintetében, ám vannak olyan mutatók, melyek alapján a szervezet egyes országai talán a Közel-Kelet, illetve Afrika mutatóit hozzák. A Gallup közvélemény-kutató az OECD-tagállamaira vonatkozóan készített felmérést a szegénységgel kapcsolatban, az adatok a 2013-as állapotokat tükrözik.

A kutatás arra kereste a választ, hogy a különböző családokban mekkora problémát okoz az, hogy az utóbbi egy évben nem tudták megvenni a szükséges élelmiszert (telefonos, illetve személyes megkérdezéssel mérték ezt). A gyerekkel nem rendelkező családokban ez az arány a 34 OECD-tagországban átlagban 15 százalék volt, ez 1 százalékos emelkedést jelent 2012-höz képest, 2007-hez viszonyítva ugyanakkor 5 százalékos növekedés. A gyerekes családoknál (15 éven aluli gyerekkel rendelkezőknél) 1 százalékos javulás volt 2013-ban az egy évvel korábbiakhoz képest, most 21 százalékon áll a mutató. 2007-ben ugyanakkor még 15 százaléknál állt a mérce, vagyis itt is jelentős romlásról beszélhetünk.

A Gallup az adatokat ismertetve megjegyzi, hogy míg a volt szovjet tagköztársaságok, illetve Ázsia jelentős területein 2007 óta komoly javulás volt a tekintetben, hogy az emberek meg tudják-e venni maguknak a szükséges élelmiszert, addig a 2008-ban bedurvuló gazdasági válság sok OECD-tagállamban rendkívüli hatásokkal járt.

A közvélemény-kutató cég kiemelte, hogy a legrosszabbul teljesítő 10 ország között döntően az OECD-tagállamok szegényebb országai találhatóak. Törökországban a gyerekes családok felénél fordult elő az utóbbi 1 évben, hogy nem tudták megvenni a család számára szükséges ennivaló, ezután viszont rögtön Magyarország következik 47 százalékkal. A rendkívül durva gazdasági válságot átélő Görögországban ez az arány 28 százalék, míg a válságból már a kikecmergés útján megindult, de még mindig borzasztó munkanélküliségi mutatókat produkáló Spanyolországban csak 18 százalék.

stat

A gyerekkel nem rendelkező családok esetében is hasonló a sorrend: itt is a törökök állnak az élen 40 százalékkal, őket követik a magyarok 35, majd a mexikóiak 30 százalékkal. A görögöknél ez az arány 26 százalék.

A Gallup a statisztikák ismertetésénél kiemeli, hogy 2007 óta több országban is komoly mértékben romlott ez a mutató. A magyarországi gyerekes családoknál 32 százalékpontos volt a növekedés az utóbbi 6 évben, ennél nagyobb ugrást egyik másik tagállam sem tudott produkálni. A több száz milliárd euróval kisegített görögöknél, ezt az országot szokás felhozni a gazdasági válság által leginkább sújtott államként, 20 százalékpontos volt a növekedés 2007 óta.

Nem a semmiből jöttek a mostani adatok
Az OECD saját, 2011-2012-re vonatkozó statisztikából már látni lehetett, hogy megduplázódott azok aránya Magyarországon, akik nem tudják megvenni maguknak a szükséges élelmiszert. A gyerekeknél sem jó a helyzet, az UNICEF felmérése szerint a magyar gyermekek tizede él mélyszegénységben, számuk elérheti a 180 ezer főt.

A Gallup kutatói emellett kiemelik, hogy bár az Egyesült Államok a világ leghatalmasabb és gazdaságilag legerősebb állama, mégis a görög vagy portugál mutatókhoz közeli értékeket produkál a fent említett kérdésben mind a gyerekes, mind a gyerekkel nem rendelkező családok körében.

hvg.hu

0 thoughts on “Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek fele

 1. Szomorú, hogy gyermekek éheznek, de a cikk fogalmazása, miszerint a „gyerekkel rendelkező családokban” – szerintem – nagyon hibás. Gyerekkel nem rendelkezik senki, hiszen a gyermek is ember, csak még fiatal… A gyermeket vállaló család megfogalmazás és életmód lenne a kívánatos. Ahol nem tudatos a gyermekvállalás, a szülők felelőtlensége sodorja gyermekeiket éhezésbe, bizony be kellene avatkozni. Ha a családi pótlékot és az egyéb támogatásokat nem a gyerekek étkeztetésére fordítják, akkor bűnt követnek el!
  Lenhardtné

 2. Az utolsó mondat a lényeg.
  Aztán a reális vagy nem reális kutatási eredményeken túl lehet lépni/kutatni.
  „Miért?”

  1. Én erre az utolsó mondatra gondoltam, Nif manipulál, vagy itten nem az érkezési sorrend számít, nem baj, ennek sincs jelentősége.
   „A Gallup kutatói emellett kiemelik, hogy bár az Egyesült Államok a világ leghatalmasabb és gazdaságilag legerősebb állama, mégis a görög vagy portugál mutatókhoz közeli értékeket produkál a fent említett kérdésben mind a gyerekes, mind a gyerekkel nem rendelkező családok körében.”

   1. Kedves HK!
    Csak annyit: NEM MANIPULÁLUNK!
    Tudja, ez nem a mi stílusunk…

 3. Megdöbbentő, hogy gyermekeink fele éhezik? Mi ez, ha nem lakossággyérítési program? „Nemzetinek” kikiáltva!
  Csodálkozom, hogy ezt a magyar nép így, mukkanás nélkül megtűri!
  Nagy üzlet volt az EU csatlakozás! Egymillió embert elszívott a dolgosabbak, használhatóbbak közül. Kaptunk helyettük feketéket, barnákat, sárgákat, egyebeket a lustábbjából, lumpen elemekből, hazájukban is bűnözésből élőkből. Még beszélni is tilos róla – mert hiszen az rasszizmus! Szép világ lett Magyarországon!
  Gyökeres változás kell ide és nem a problémák elkendőzésével, tabu témák sokaságával, hanem valódi kiút és megoldások keresésével és megvalósításával. Az EU-ról pedig lassan kiderül a teljes igazság, hogy gyalázatosabb, alattomosabb, aljasabb, mint a Szovjet elnyomás volt. Azok nem kívánták meg és kényszerítették ki, hogy leszerereljük teljes gazdaságunkat és annyi pénzt hagytak a magyar gazdaságban, hogy ne éhezzen gyermekeink 50 %-a, ne 4 millió ember éljen nyomorban. Főleg pedig nem akarták az ország földjét alólunk kivásárolni.
  Nagy Péter

  1. Nagyon jó megfogalmazás. Érthetően, logikusan.
   Kár, hogy az agyhalott emberek nem olvassák. A Fidesz, és az úgynevezett keresztények, örülnek is neki.
   Baumag

  2. Most akkor volt szovjet elnyomás, vagy nem volt? 🙂
   Hát ja: hagytak itt annyit, hogy látszólag mindenki egyformán jóllakott, kollektív szinten, az életszínvonalbeli különbségeket jobban lehettett takarni. Mindenkinek volt MUNKAHELYE!!!!!
   Mellesleg, nem hiszem, hogy Magyarországon a gyermekek 50%- éhezik.
   Az elmúlt egy évben előfordult, hogy nem tudták megvenni a szükséges élelmiszert…..egyszer, kétszer, gyakran? – ez zavaros így.
   180 ezer gyerek él mélyszegénységben, ez derül ki az adatokból. Ha nincs munkahely, nincs pénz. és vannak az országban olyan térségek, ahol nagy a gond.

  3. Előbb-utóbb csak kinyílik az emberek szeme.
   H.B.
   „A tisztánlátás az élet olyan ajándéka, amely gyakran megkésve érkezik.”
   (Wass Albert)

 4. Több mint 600 000 gyerek éhezik, közöttük több ezer cigány gyerek, munka nélkül maradt emberek gyerekei és a minimál bérből élők is, hiába dolgoznak éh bérért.

 5. A tudatosan, előre megfontolt szándékkal tönkrett, egykoron a Nyugat éléskamrájának tartott hazánkban most a nagy átlagban rabszolgaként tartott, minimálbéren tengődők – ha egyáltalán telik rá – ehetik a drága, egészségtelen, ízetlen, génmanipulált termékeket,”köszönetképpen” azért, hogy évszázadokon keresztül kétpofára falták a mi kiváló termékeinket.
  Akinek egy falatka földje van, jobb lesz visszaállni a saját termelésre, míg nem késő!

 6. Agyficam 4.
  Tisztelt férfitársaim. Gondolom heves tiltakozást váltana ki Önökből, ha közölnék önökkel, hogy ezentúl a szomszéd, vagy valamely ismeretlen ember gyermeke után gyerektartást kell fizetnie!
  Pedig fizet. Nemcsak gyerektartást, de még szülőtartást is! Csak családi pótlék, és munkanélküli segély, jövedelempótló támogatás, rendszeres szociális segély, nevelési támogatás, stb. címen fizeti a mások által csinált gyermek után Önre lőcsölt gyerek, és szülőtartást! Miért? És meddig? Csak. Állampolgári fegyelemből és államvezetői bölcsességből. Már amennyire ezt bölcsességnek lehet nevezni. (Én inkább ostobaságnak nevezném!)
  Hogy a csp. a szűlők kocsmapénze az 1 másik mise!

  1. Tisztelt Figyelő!
   Ön a Nemzeti InternetFigyelő nevét használta hozzászólásában, ezért a nevet megváltoztattuk.
   Felhívjuk figyelmét – amennyiben eddig nem vette volna észre -, a Nemzeti InternetFigyelő név nem az Ön tulajdona.
   Nifadmin

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: